Mladé červené, nie je len Beaujolais.
Mesiac november je nerozlučne spätý
s oslavou mladého vína. Francúzi oslavujú Beaujolais, Taliani Vino
Novello, Moraváci Svätomartinské. My máme požehnanie vín najčastejšie od
Martina do Kataríny. V našich končinách ide hlavne o predstavenie
nového ročníka, pričom o biznise sa až na jednu, dve výnimky hovoriť nedá.
Francúzom sa podarilo Beaujolais nuouvo dotiahnuť až do stavu ad absurdum, keď
napríklad v Japonsku cena mladého Beaujolais dosahuje vzhľadom na kvalitu
vína astronomické výšky. A vždy ide viac menej o to isté víno. Oveľa
viac sa mi páči prístup Talianov. Vďaka pozvaniu talianskeho Inštitútu
zahraničného obchodu ICE
(Istituto Nazionale per il Commercio Estero) som mal možnosť navštíviť 19.
ročník SALONE NAZIONALE DEL VINO NOVELLO vo Vicenze.
Perfektne zorganizované podujatie po každej stránke. To nieje iba zdvorilosť,
Taliani to naozaj zvládli na špičkovej úrovni. V deň príletu sme mali program až večer a pri sledovaní talianskej tv som okrem „La Belluci“ videl aj veľa upútavok na sviatok mladých vín. Nemám na mysli jednu upútavku, ktorá rotuje do omrzenia. Zábery z viníc, z lisovania hrozna, rozhovory s osobnosťami, s vinármi. Mladé vína neobišli ani v relácii o varení. Proste Mladé vína boli témou dňa, týždňa, mesiaca.
Dňom „D“, bol 5. november. V predvečer sa konala Galavečera na výstavisku Fiera Di Vicenza. Ako wellcome drink, sa podával samozrejme sekt. No výber bol na nás. Miesto hostesky, nás vítal dlhý stôl z rôznymi druhmi sektu. Krátko po 20. hodine začala galavečera pre približne 300 ľudí. Každý chod (bolo ich asi 8)zabezpečovala iná reštaurácia, a ku každému chodu bolo pochopiteľne iné víno. Pred podávaním jednotlivých chodov sa predstavil šéfkuchár aj vinár. Lesk celému podujatiu dodala aj moderátorka, atraktívna a taliansky temperamentná Rossela Brescia. Tesne pred polnocou začalo predstavenie ktoré vyvrcholilo prvým dúškom mladého vína. Všetkých 20 talianskych oblastí malo zastúpenie jednou vzorkou. Od Trentino – Alto Adige, cez Marche, Campaniu až po Sicíliu.
Nasledujúci deň bol Salón mladých vín otvorený aj pre verejnosť. Desiatky talianskych výrobcov prezentovali svoje vína. Malí, strední, veľkí, známi aj menej známi. Legendy talianskeho vinárstva ako Antinori, Castelo Banfi, až po jednu z najstarších talianskych vinárskych rodinných firiem, spoločnosť Zonin, všetci prezentovali svoje mladé červené vína. V záplave vína sa dali nájsť skutočné skvosty, s výraznou vôňou malín, lesných jahôd, či čerešní. Spolu s mojim ruským priateľom Sašom sme prechutnávali jednu vzorku za druhou, až sme prišli k Piemontu. Saša sa chcel Piemontu vyhnúť, pretože vína z Barbery či Nebbiola sú známe svojou adstringenciou. Už veľakrát som zažil, ako ľahko sa človek môže mýliť a Saša sa veru riadne sekol. Vína mierne vybočovali z plejády mladých vín, ale zhodli sme sa na tom, že ide o jedny z najkrajších vzoriek. To je najlepší príklad toho, že človek nemá hodnotiť víno, skôr ako ho ochutná.

Možno sa o to pričinila aj masívna reklamná kampaň, ale záujem verejnosti bol veľký. Mladé vína sú pre talianskych vinárov zaujímavý obchodný artikel a záujem o ne z roka na rok rastie. Veď okrem neopakovateľného a rýchlo pominuteľného čara, sa mladé vína vyznačujú aj nepopierateľnými blahodárnymi účinkami na organizmus.
Nedá mi neporovnávať s francúzskym Beaujolais. Typovo ide o rovnaké vína, pri ktorých bola použitá identická technológia karbonickej macerácie. Primárna hroznová vôňa, maliny, lesné jahôdky či dužina čerešní. Ak dáte prednosť Beaujolais, ochutnáte víno z jednej oblasti vyrobené výhradne z odrody Gamay. Taliani v tomto smere ponúkajú neporovnateľne viac. Vrátane Sicílie a Sardínie má Taliansko 20 regiónov, ktoré sa ďalej delia na množstvo vinárskych oblastí a podoblastí. Odrodová skladba je ešte pestrejšia. Nebbiolo a Barbera z Piemontu, Marzemino z Trentina, Sangiovese z Toskánska, Montepulciano z Marche, Primitivo z Puglie, Nero d´Avola zo slnečnej Sicílie, ... . Z internacionálnych odrôd nemôže chýbať Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere. A to som ani zďaleka nespomenul všetky odrody, ktoré boli zastúpené na Salone Nazionalle del Vino Novello.
Ak uvažujete nad návštevou oblasti Beaujolais, či aspoň nad kúpou mladého červeného vína, skúste dať prednosť Talianom. Navštívte budúcoročný Salón mladých vín vo Vicenze a odmenou Vám bude nepreberná ponuka mladých vín.
tv
Taliani to naozaj zvládli na špičkovej úrovni. V deň príletu sme mali program až večer a pri sledovaní talianskej tv som okrem „La Belluci“ videl aj veľa upútavok na sviatok mladých vín. Nemám na mysli jednu upútavku, ktorá rotuje do omrzenia. Zábery z viníc, z lisovania hrozna, rozhovory s osobnosťami, s vinármi. Mladé vína neobišli ani v relácii o varení. Proste Mladé vína boli témou dňa, týždňa, mesiaca.
Dňom „D“, bol 5. november. V predvečer sa konala Galavečera na výstavisku Fiera Di Vicenza. Ako wellcome drink, sa podával samozrejme sekt. No výber bol na nás. Miesto hostesky, nás vítal dlhý stôl z rôznymi druhmi sektu. Krátko po 20. hodine začala galavečera pre približne 300 ľudí. Každý chod (bolo ich asi 8)zabezpečovala iná reštaurácia, a ku každému chodu bolo pochopiteľne iné víno. Pred podávaním jednotlivých chodov sa predstavil šéfkuchár aj vinár. Lesk celému podujatiu dodala aj moderátorka, atraktívna a taliansky temperamentná Rossela Brescia. Tesne pred polnocou začalo predstavenie ktoré vyvrcholilo prvým dúškom mladého vína. Všetkých 20 talianskych oblastí malo zastúpenie jednou vzorkou. Od Trentino – Alto Adige, cez Marche, Campaniu až po Sicíliu.
Nasledujúci deň bol Salón mladých vín otvorený aj pre verejnosť. Desiatky talianskych výrobcov prezentovali svoje vína. Malí, strední, veľkí, známi aj menej známi. Legendy talianskeho vinárstva ako Antinori, Castelo Banfi, až po jednu z najstarších talianskych vinárskych rodinných firiem, spoločnosť Zonin, všetci prezentovali svoje mladé červené vína. V záplave vína sa dali nájsť skutočné skvosty, s výraznou vôňou malín, lesných jahôd, či čerešní. Spolu s mojim ruským priateľom Sašom sme prechutnávali jednu vzorku za druhou, až sme prišli k Piemontu. Saša sa chcel Piemontu vyhnúť, pretože vína z Barbery či Nebbiola sú známe svojou adstringenciou. Už veľakrát som zažil, ako ľahko sa človek môže mýliť a Saša sa veru riadne sekol. Vína mierne vybočovali z plejády mladých vín, ale zhodli sme sa na tom, že ide o jedny z najkrajších vzoriek. To je najlepší príklad toho, že človek nemá hodnotiť víno, skôr ako ho ochutná.
Nedá mi neporovnávať s francúzskym Beaujolais. Typovo ide o rovnaké vína, pri ktorých bola použitá identická technológia karbonickej macerácie. Primárna hroznová vôňa, maliny, lesné jahôdky či dužina čerešní. Ak dáte prednosť Beaujolais, ochutnáte víno z jednej oblasti vyrobené výhradne z odrody Gamay. Taliani v tomto smere ponúkajú neporovnateľne viac. Vrátane Sicílie a Sardínie má Taliansko 20 regiónov, ktoré sa ďalej delia na množstvo vinárskych oblastí a podoblastí. Odrodová skladba je ešte pestrejšia. Nebbiolo a Barbera z Piemontu, Marzemino z Trentina, Sangiovese z Toskánska, Montepulciano z Marche, Primitivo z Puglie, Nero d´Avola zo slnečnej Sicílie, ... . Z internacionálnych odrôd nemôže chýbať Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere. A to som ani zďaleka nespomenul všetky odrody, ktoré boli zastúpené na Salone Nazionalle del Vino Novello.
Ak uvažujete nad návštevou oblasti Beaujolais, či aspoň nad kúpou mladého červeného vína, skúste dať prednosť Talianom. Navštívte budúcoročný Salón mladých vín vo Vicenze a odmenou Vám bude nepreberná ponuka mladých vín.
tv