Crémant de....
Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire, Luxemburg Savoie a mne sa žiada dodať aj Crémant de Champagne. Minimálne podľa posledného menovaného si aj laik domyslí, že reč bude o ušľachtilých bublinkách.
Výraz crémant je vo francúzštine odvodený od slova creme, ktorý znamená smotana a poukazuje tak na jemnú penu, ktorá vznikne tesne po naliati do kalicha. Pena bola veľmi jemná predovšetkým z dôvodu nižšieho tlaku oxidu uhličitého v porovnaní napr. s klasickým šampanským. Z histórie možno treba uviesť, že výraz crémant sa používal aj v oblasti Champagne, ale vinári z oblasti Champagne sa rozhodli zamedziť používaniu výrazu méthode champenoise, ktorý do vtedy používali vinári aj z iných francúzskych oblastí a akoby na oplátku sa vzdali používania výrazu crémant. Ešte doplním, že z európskych krajín asi najdlhšie vzdorovali zákazu nemecké vinárstva, ale nakoľko európske súdy opakovane rozhodovali v prospech Champagne, dnes už nájdete na fľašiach výhradne výraz tradičná, prípadne klasická metóda.
Na rozdiel od šampanského, crémanty nie je možné charakterizovať nejako všeobecne. Každá oblasť má svoje odrody, klímu a geografiu a tým aj svoj charakter. Z tých všeobecne platných podmienok treba spomenúť ručný zber, hektárový výnos platný pre AOC či najmenej 9 mesiacov vyzrievania. V Alsasku je odrodová skladba úplne iná ako v Limoux a tam zase iná ako v Bordeaux. Niekto prirovnáva crémanty k šampanskému, iný zase k Proseccu. Pravda je asi niekde uprostred aj keď je fakt, že môžete nájsť vína zameniteľné so šampanským a aj s Proseccom. Crémanty zvyčajne nevyzrievajú tak dlho ako šampanské, ale zase nie sú ani tak drahé. Väčšina z nich je však zreteľne komplexnejšia ako Prosecco. Prezident združenia Crémant de Bourgogne, Edouard Cassanet, milý a žoviálny chlapík s hrdosťou vyhlasuje, že najlepší crémant je z Burgundska. Vzhľadom na odrody, ktoré tam pestujú má asi najbližšie k šampanskému a je naozaj vynikajúci, či je aj najlepší to nedokážem posúdiť. Na to mám crémanty veľmi málo prechutnané.
| | |
Aby mohli svoje vína porovnať, každý rok organizujú súťaž Concours National des Crémants. Nazýva sa síce národná, ale jej súčasťou sú aj crémanty z Luxemburska. Najnovším prírastkom do rodiny crémantov je Crémant de Savoie. Apelácia bola uznaná až v júni roku 2014. Konkurz sa konal v malebnom mestečku Chambéry, učupeným pod Savoiskými Alpami. Ak sa neviete narýchlo zorientovať, je to niekde na polceste medzi mestami Grenoble a Albertville približne na úrovni talianskeho mesta Torino, či Turína ak chcete.
Na hlavnej časti konkurzu, čo bolo základné hodnotenie všetkých vín, sa zúčastnili výhradne domáci hodnotitelia. Hodnotenie prebiehalo podľa oblastí a zvlášť sa aj vyhodnocovali. O tom, že by bol aj nejaký celkový víťaz, neviem. Našou misiou, myslím tým skupinu zloženú z novinárov, bolo prechutnať najlepšie hodnotené vína z každej oblasti a určiť víťaza ceny Prix de la Presse, ceny novinárov. Prvým veľkým prekvapením bol pre mňa bodový systém. Ten 20 bodový sa u nás prestal používať tesne predtým ako som sa začal venovať vínu, takže v ostrej prevádzke som ho nikdy nezažil. Celkovo sme mali ochutnať, každá z troch komisií asi tak 20 – 25 vín. Prvej vzorke som dal 18 bodov, moji kolegovia (Austrália, Írsko, Británia, U.S.A., Belgicko) dali od 10 do 12 bodov. Podotýkam, že to boli výhradne vína, ktoré už predtým získali zlato. Pokračovali sme ďalšími vzorkami a asi tak po druhej sa rozhodli, že svoje prvé hodnotenie zmenia, a nakoniec sa dostali niekam k môjmu hodnoteniu. To víno, ktorému dali tak málo bodov sa nakoniec stalo víťazom kategórie.
Nejdem sa teraz zaoberať charakteristikou všetkých apelácií crémantu. Po prvé nemám na to priestor a po druhé, nemám na to dostatok študijného materiálu. Veď skúste popísať rozdiel medzi šumivým vínom z Malokarpatskej a povedzme stredoslovenskej V.O. Konkurz sa konal v srdci Savojska, v Chambéry, tak sa prednostne budem venovať savojským vínam.
Crémant de Savoie
Pred cestou som sa snažil niečo si naštudovať a savojskom crémante, ale priznám sa, že veľmi som z toho nezmúdrel. Technológia výroby je klasická metóda. Pravidlá apelácie hovoria o použití strednej časti vylisovanej šťavy (srdce – Le coeur), použité kvasinky musia byť schopné odolávať tlaku CO2, taktiež dovoľuje prídavok látok uľahčujúcich sedimentáciu kalov vo fľaši, rozsah pridaného cukru je v rozmedzí 15 až 24 gramov na liter. Pri 15 gramoch je výsledný crémant skôr jemný, s nižším tlakom a pri 24 gramoch je to klasické šumivé víno s rezkými bublinkami a pretlakom CO2 na hornej hranici. Počas vyzrievania je (vraj)víno uzatvorené korkovou zátkou. Počas celej mojej návštevy som však nevidel jedinú fľašu počas sekundárnej fermentácie, takže použitie korkov neviem potvrdiť ani vyvrátiť. Prakticky celý svet však dnes bežne používa korunkové uzávery.
Veľkou neznámou pre mňa boli použité odrody. V encyklopédiách sa môžete dočítať, že v asambláži musí byť minimálne 60 % miestnych odrôd s minimálne 40 % zastúpením odrody Jacquére a zvyšok odroda Altesse, prípadne Chardonnay, ktorého však nesmie byť viac ako 40 %. Taktiež je možné použiť aj odrody l´Aligoté a Mondeuse a Chasselas a Molette, ale posledné menované len v departamente Haute Savoie(Horné Savojsko). Neviem či vám tie odrody niečo hovoria, ale ja poznám akurát tak Chardonnay , ochutnal som Chasselas a počul som o l´Aligoté. To je všetko.
Výmera savojských vinohradov dosahuje 1.800 ha, pričom sú rozdelené do 4 oblastí. Ain 100 ha, Isére 119 ha, Savoie 1400 ha a Houte Savoie 200 ha. Jednotlivé vinice dosahujú veľkosť od niekoľkých árov až po približne 50 ha, čo zvyšuje rozmanitosť štýlov vín a odrôd. Južne od Chambéry sa týči takmer dvojtisícová hora Mont Granier. Na jej výrazne vápenitých južných svahoch sa mimoriadne dobre darí, ako som pochopil, najdôležitejšej miestnej odrode Jacquére a pravdepodobne je to aj miesto jej zrodu.
Cave de Cruet
Prvá návšteva sa odohrala vo vinárstve Cave de Vins Fins de Cruet, známym aj ako Katedrála savojských vín. Je to družstvo ktorého celková kapacita, vrátane tichých vín, dosahuje 47.000 hektolitov, čo je takmer 5 miliónov litrov. Nemám rád podobné, povedal by som až mamutie vinárstva. Pri prehliadke sme videli obrovské pneumatické lisy, obrovské tanky, obrovské potrubia obrovské....., všetko. Ako to už chodí v podobných prípadoch aj vôňa pivnice naznačovala, že udržať ju v dokonale čistom stave jednoducho nie je možné. Následná degustácia vín však moje obavy rozptýlila. Začali sme asi dvadsiatkou crémantov od viacerých vinárstiev oblasti a pokračovali sme tichými vínami vrátane červených. Bublinky mám rád a snažil som sa zodpovedne ochutnať každé jedno šumivé víno. Cave de Cruet patrila k tým lepším. Asi ako všade na svete aj tu boli vína, ktoré ma dostali, ale jedno dve boli aj také, ktorým by som sa v budúcnosti veľmi rád vyhol. Koľko ľudí, toľko chutí. Našej mimoriadne šarmantnej sprievodkyni Florie, sa najviac páčilo práve jedno z tých mnou zatratených vín. Keď sme sa bavili o odrodovej skladbe jednotlivých vín, všimol som si, že dôraz je kladený na odrodu Jacquére, ktorej obsah nezriedka prekračoval 90%. Teda ak sa niečo nestratilo v preklade, pretože po skúsenostiach z Talianska viem, že v taliančine často odznie niečo úplne iné, ako následne v anglickom preklade.
Jean Perrier et fils
V programe bolo uvedené: Ráno vo vinohradoch Domaine Perrier a degustácia Crémants de Savoie terroiru Cluse de Chambéry. Vinohrady sme si prezreli v bezprostrednej blízkosti vinárstva, ale okrem peknej scenérie toho veľa vidieť nebolo pretože vinohrady ešte spali zimným spánkom. Nakoniec na kopcoch nad nami bol ešte sneh. Vinárstvo založené pred viac ako 160mi rokmi bolo tak trochu múzeom a tak trochu vinárstvom, ale videli sme len tú prezentačnú časť. Veľa dreva, stará vinohradnícka technika atď. Ochutnali sme krásne médiá či už v tichom, alebo šumivom prevedení. Celé spektrum odrôd od Chardonnay, Viognier, Roussette(Altese), Roussane a neodmysliteľný Jacquére. To všetko vrátane single vineyard produkcie. Šumivý Crémant de Savoie prišiel až na záver, ale nestratil sa ani po mimoriadne minerálnych a komplexných vínach. Toto bol jeden z tých, ktoré obsahujú 100% odrody Jacquére. Moje pôvodné sklamanie z naozaj symbolického crémantov vystriedalo uznanie.
Jongieux
Bol čas obeda a nás čakala ďalšia degustácia. V Jongieux sa nás ujali vo vinárstve Domaine Edmond Jacquin et fils. Na rozdiel od predchádzajúcej zastávky sme tu mali záplavu bubliniek a fantastickú niekoľkochodovú exhibíciu Michaele Arnauta, ktorý si pýši dvomi hviezdičkami od vydavateľstva Michelin. Michaele je fanúšikom, či možno vhodnejší výraz by bol majstrom molekulárnej gastronómie. Vzhľadom na prezentované vína, kládol dôraz na vodné živočíchy, ale holubie prsia a zaúdené holubie stehienka pripravil fantasticky. Aj keď je pravda, že holúbkom sekundoval tichý Pinot noir. Neviem či to bolo vďaka úžasnému kuchárovi, ale prezentácia vín to snáď ani nebola ochutnávka, to bola exhibícia.
Po presune do Chambéry nás čakala ešte práca. Vyberali sme najlepšie vína v každej z kategórií, ale o tom som sa už zmienil vyššie. Záver dňa patril gala večeri v kasíne Aix les Bains Casino. Historická budova dýchajúca luxusom, v ktorej by ste pokojne mohli stretnúť Jamesa Bonda spolu so Sophie Marceau, vytvorila úžasnú kulisu na odovzdávanie ocenení. Vrcholom večera bolo práve vyhlasovanie cien Prix de la Presse.
Dva intenzívne dni venované bublinkám boli za nami. Zo Chambéry odchádzam bohatší o veľa nových skúseností a s uvedomením si, že šumivé Francúzsko to nie je len Champagne. V Languedocu som sa bližšie zoznámil s Crémantom z Limoux, s Crémantom de Bordeaux v rovnomennom meste a mojim najnovším prírastkom je Crémant de Savoie zo Chambéry. Zámerne tvrdím, bližšie zoznámil, nie spoznal. K tomu mám ešte ďaleko, ale podľa toho čo som mal možnosť ochutnať Crémant z každej jednej oblasti stojí za to aby som sa usiloval čo najviac.
Všetko vystihuje veta uvedená na pozvánke:
Now, sit back and let the bubbles to do the rest…
Veľmi voľný preklad:
Teraz sa posaďte, uvoľnite a nechajte bublinky urobiť zvyšok...
Výsledky súťaže
Celkovo 707 vín, 222 medailí z toho 129 zlatých, 74 strieborných a 19 bronzových
Prix de la Presse
Crémant d'Alsace
CATTIN Brut
Crémant de Bordeaux
MAISON REMY BREQUE Cuvée Prestige
Crémant de Bordeaux
CAVE SAINT PEY DE CASTETS Balard Rosé
Crémant de Bourgogne
BAILLY LAPIERRE Pinot noir
Crémant de Die
CAVE CAROD Blanc Brut
Crémant du Jura
LA MAISON DU VIGNERON MARCEL CABELIER Vintage
Crémant du Jura
CAVEAU DES BYARDS Rosé Brut
Crémant de Limoux
SIEUR D’ARQUES Premiere Bulle 2014
Crémant de Loire
DOMAINE LA GACHERE LEMOINE Blanc Brut
Crémant de Luxembourg
DOMAINE VITICOLE DU CEP D’OR Blanc Brut
Crémant de Savoie
ANDRE & MICHEL QUENARD Blanc Brut Extra