Ráčite si dať Chardonnay biele, modré, alebo čierne?
Nebojte, tentokrát nikto neprišiel s novinkou v podobe čierneho Chardonnay, ako tomu bolo v prípade modrého. Na čierne Chardonnay a dokonca aj na čierny Rizling rýnsky som narazil náhodou. Jedna z trnavských pizzerií, ktorá pracovala výhradne na báze donáškovej služby, otvorila aj klasickú reštauráciu. V nápojovom lístku sa im podarilo také malé faux pas.
Pizzu robia fakt excelentnú, teda aspoň jej najdrahšiu verziu BuonGiorno, ale to čo sa im podarilo napísať na vínnu kartu sa len tak ľahko nevidí.
Na moju otázku, aké je to víno Chardonnay noir, som dostal odpoveď, že to je prívlastok, niečo ako neskorý zber. Ale zase nie sú v tom sami. Taliansky enológ Roberto Cipresso mi ukazoval fotku vínnej karty jednej sicílskej reštaurácie kde ponúkali Shardone.
Čierny Rizling síce existuje, ale iba ako synonymum odrody Pinot meunier.
Podvod na modro?
Tvári sa to ako víno, komunikujú to ako víno, vyvoláva to nebezpečenstvo zámeny s vínom, parazituje to na víne, ale nie je to víno. Čo je to?