Concours Mondial du Sauvignon 2017, pozvanka
Sauvignon blanc je asi najväčším chameleónom medzi odrodami. Je rozšírený doslova po celej planéte, ale najkrajšie vína pochádzajú s chladnejšieho pásma, kam patrí aj Slovensko. Concours Mondial du Sauvignon 2017, sa bude konať v rodisku odrody Sauvignon blanc, vo francúzskom Bordeaux. Ročník 2016 bol k odrode Sauvignon blanc žičlivý, takže je namieste pouvažovať nad účasťou na súťaži.
Napriek zaužívanému názoru, že na súťažiach víťazia predovšetkým Sauvignony z Nového Zélandu, spomedzi štyroch hlavných cien získal novozélandský Sauvignon blanc iba jednu a prekvapujúco v kategórii sladkých vín. Zvyšné ceny si odniesli európske vína.
Rovnako ako v predchádzajúcom ročníku, aj v tomto roku budú výsledky súťaže spolu s vínami prezentované na veľtrhu ProWein. Pre našich vinárov je to v tomto roku prakticky jediná možnosť, ako sa so svojim vínom prezentovať na ProWeine.
Súťaž Concours Mondial du Sauvignon sa tento rok bude konať vo francúzskom Bordeaux. Vína súťažia v deviatich kategóriách. Oproti predchádzajúcemu ročníku pribudla kategória šumivých vín:
1 | Dry unoaked Sauvignon | |
Suchý nebarikovaný Sauvignon * | ||
2 | Dry oaked Sauvignon (partly or entirely) | |
Suchý barikovaný Sauvignon * (čiastočne, alebo úplne) | ||
3 | Medium dry or sweet (containing > 5g/l of residual sugar) unoaked Sauvignon | |
Polosuchý až sladký (s obsahom > 5g/l zvyškového cukru ) nebarikovaný Sauvignon * | ||
4 | Medium dry or sweet (containing > 5g/l of residual sugar) oaked (partly or entirely) Sauvignon | |
Polosuchý až sladký (s obsahom > 5g/l zvyškového cukru ) barikovaný Sauvignon * (čiastočne, alebo úplne) | ||
5 | Dry unoaked, Sauvignon-based blend | |
Suché nebarikované víno s obsahom odrody Sauvignon ** | ||
6 | Dry oaked (partly or entirely) Sauvignon-based blend | |
Suché barikované víno(čiastočne, alebo úplne) , s obsahom odrody Sauvignon ** | ||
7 | Medium dry or sweet (containing > 5g/l of residual sugar) unoaked blend | |
Polosuché až sladké víno (s obsahom > 5g/l zvyškového cukru ) nebarikované, s obsahom odrody Sauvignon ** | ||
8 | Medium dry or sweet (containing > 5g/l of residual sugar) oaked blend (partly or entirely) | |
Polosuché až sladké víno (s obsahom > 5g/l zvyškového cukru ) barikované(čiastočne alebo úplne) s obsahom odrody Sauvignon ** | ||
9 | Sauvignon - dominant sparkling wine | |
Šumivé víno s prevahou odrody Sauvignon |
* Víno zaradené do kategórie Sauvignon musí obasahovať najmenej 85% odrody Sauvignon blanc , prípadne Sauvignon gris
** Víno zaradené do kategórie Víno s obsahom odrody Sauvignon, musí obsahovať najmenej 51% odrody Sauvignon blanc, alebo Sauvignon gris
Zaradenie vína do nesprávnej kategórie môže vyústiť do jeho penalizácie.
Prihláška musí obsahovať nasledovné dokumenty:
1. Analytický rozbor vydaný autorizovaným laboratóriom v súlade s legislatívou krajiny pôvodu vína.
• Obsah alkoholu pri 20 °C. (obj. %)
• Zvyškový cukor (g/l)
• Celkové kyseliny (mg/l)
• Prchavé kyseliny (mg/l)
• Celkový oxid siričitý (mg/l)
• Voľný oxid siričitý (mg/l)
2. Etiketu
3. Potvrdenie o platbe bankovým prevodom, v prípade ak neplatíte kreditnou kartou.
Platba
Bankovým prevodom na účet VINOPRES
Banka : CCP Banque de la Poste (B-1000)
IBAN: BE 87 0001 2552 7494
BIC: BP0TBEB1
Prípadne kartami Visa, Mastercard, alebo American Express.
Doručenie vzoriek
Pošlite 3 označené fľaše z každej vzorky od 1. do 19. Februára 2016 na adresu :
Att. Bernard Sirot – Concours Mondial du Sauvignon
Manufacture Royale (ancien bâtiment Seita)
86, cours de Verdun
33210 Langon
France
Zberné miesto na Slovensku v Pezinku(Víno Matyšák)
Termín prihlasovania vzoriek je do 20. februára -
On-line na stránke organizátora súťaže
Off - line : Ak chcete využiť možnosť vyplniť tlačený formulár, môžete si ho stiahnuť vo formáte pdf(335kB)
Termín zberu vzoriek je do 19. februára 2017.
.
V prípade ak potrebujete pomoc s prihlásením vína môžete ma kontaktovať na +421 905 252 061
Zľava: Fabrice Doucet(Francúzsko), Barbara Agnes Sester(Nemecko), moja maličkosť, Maurizio Valeriani(Taliansko) a Wendy Sujey Perez(Mexiko)