Sauvignon blanc
Sauvignon blanc je stará francúzska odroda, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou vznikla samovoľným skrížením odrôd Chenin blanc a Tramín. Ako miesto jej pôvodu sa udáva Bordeaux, aj keď podľa niektorých autorov pochádza z oblasti Loira. Sauvignon blanc má bujný až divoký rast čo vystihuje aj samotný názov odrody zložený z výrazov Sauvage a blanc, teda voľne preložené je to divoké biele.
Na starom kontinente sa okrem Francúzska pestuje Sauvignon blanc aj v Španielsku, predovšetkým na severozápade, oblasť D.O. Rueda. V Taliansku nájdete Sauvignon blanc na severe v podalpských oblastiach, Fruli Venezia Giulia (napr. Isonzo D.O.C.) a v Alto Adige. Výborné vína nájdete aj na juhu Rakúska v oblasti Štajersko, na druhej strane hranice v Slovinsku. U našich susedov v okolí Znojma a prekvapivo pekné Sauvignony som mal možnosť ochutnať aj v Bulharsku. Na Slovensku sa v tejto chvíli žiadna oblasť nespája s odrodou Sauvignon blanc aj keď odrode sa dlhšie venuje Ladislav Trnovec z Nitry.
Odroda je vhodná vína suché, barikové aj prírodne sladké. Nezabudnem na sladučký Sauvignon blanc, cibébový výber od Žitavských viníc, ktorý bol minimálne vo vôni zameniteľný s presláveným Sauternes.
Sauvignon blanc je aromatická odroda,, ktorá vyniká širokým spektrom aróm a to aj podľa stupňa vyzretosti hrozna. Známe trávové či žihľavové arómy, prechádzajú neskôr do aróm evokujúcich zelené egreše, kiwi či list ríbezle, ešte neskôr bazu, broskyňu, citrusy, maraquiu, niekedy dokonca mačací moč. Vďaka tejto rozmanitosti sa víno veľmi dobre uplatňuje v gastronómii.
V závislosti od požadovaného štýlu vína je potrebné citlivo pristupovať k presvetleniu zóny strapcov a taktiež zvážiť použitie postrekov na báze medi, ktorá inhibuje rozvoj pyrazínových prekurzorov aróm.
Vyzrievací potenciál, či ak chcete životnosť vín ja taktiež veľmi rozmanitá. Od niekoľko mesiacov až po niekoľko rokov, pričom platí že barikové verzie sú na tom podstatne lepšie.
Okrem odrody Sauvignon blanc sa môžete stretnúť aj s odrodou Sauvignon gris, ktorá je klonovou mutáciou odrody Sauvignon blanc. Odroda Sauvignon gris však nedosahuje intenzitu aróm bielej verzie a jej rozšírenie je v porovnaní s odrodou Sauvignon blanc zanedbateľné.
Odroda Sauvignon vert – Sauvignon zelený, nemá s odrodou Sauvignon blanc geneticky nič spoločné. Je to synonymum odrody známej ako Friulano, predtým známej aj ako Tocai Friulano.
Slovenskí vinári označujú svoje vína iba ako Sauvignon a aj keď je to v súlade so slovenskou legislatívou, v časti zahraničných milovníkov vín, takéto označenie môže vyvolať pochybnosti. Všade vo svete je to totiž Sauvignon blanc.