Symphonie des Cinq sens 2010, Domaine de la Barthe
Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Syrah 60%, Cabernet Sauvignon 40%
Veľmi pekný prejav vína, a aj keď ho neradím medzi veľké vína, je to krásne a poctivé víno, plné stredozemného temperamentu v tom najelegantnejšom prevedení.
Už prvý kontakt s vôňou vína dáva jasne najavo, že vínu
musíme dať trochu času, aby sa prestalo ostýchať a naplno sa ukázalo v celej
svojej kráse. Spočiatku vystupovali na
povrch skôr korenisté arómy, ale víno hneď ukazovalo svoju komplexnosť. Po
predýchaní sa otvorili ďalšie vrstvy vône, od ovocných v podobe kôstkového
ovocia, čerešne, višne, sušené slivky, až po empyreumatiká, ako je céder a
čokoláda. Zaujímavosťou je nota bylinných aróm, ktorú by Francúz označil ako garrigue.
Je to zmes aróm bylín ako levanduľa, rozmarín, tymian, ale aj borievka. V celkovom
výraze pôsobí vôňa komplexne a podmanivo. Excelentný úvod.
Prvý kontakt s vínom je čisto ovocný. Dôležité je však niečo iné. Víno v ústach pôsobí pevne a veľmi elegantne. Je plné čierneho ovocia, černíc, čiernych ríbezlí, ďalej moruša, sušená slivka, neskôr sa pridajú aj odtiene cédra, kakaa, či čokolády, stále však vo veľmi elegantnom prevedení. Garrigue je až nie kde v úzadí, ale dochuť je v znamení čokolády a čierneho ovocia, ktoré neohuruje svojou koncentrovanosťou, ale už toľko krát spomenutou eleganciou. Víno je v chuti výrazne štruktúrované jemným tanínom, ktorý ovplyvňuje celkový prejav vína v ústach.
Body 91
Oblasť: Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Odrody: Syrah 60%, Cabernet Sauvignon 40%
Alkohol: 14% obj
Kyseliny: 4,93 g/l
Zvyškový cukor: 0,8 g/l
Spracovanie hrozna: Kvasenie prebieha pri teplote 22-24 °C, macerácia na šupkách cca 6 týždňov. Pri odrode Syrah bola použitá metóda ohrevu matolín.
Výrobca odporúča víno podávať pri teplote 15-16 °C, výborne sa hodí k jedlám z diviny, najlepšie diviak, či divoký zajac na víne.