Šampióni Národného salónu vín, biele suché víno
Čo môže byť väčším potvrdením kvalít vína, ako zisk viacerých titulov šampióna v jednom roku. Dnes si predstavíme viacnásobného šampióna, ktorý bodoval na tých najvýznamnejších a najprestížnejších súťažiach. Vienále Topoľčianky, Víno Tirnavia a Národný salón vín. Tým vínom je....
... jedna z mojich najobľúbenejších odrôd, Rizling rýnsky. Hrozno sa urodilo vo vinici Veľký háj v obci Dvorníky nad Váhom, v Hlohoveckom rajóne. Hlohovský rajón by si možno zaslúžil, keď už nie vlastnú oblasť, tak aspoň D.S.C., pretože vína či už priamo z Hlohovca alebo okolia sú vždy čímsi výnimočné. Vinice sú vo vlastníctve vinárstva Golguz, ktoré hrozno aj spracovalo.
Vzhľadom na dokonalý zdravotný stav hrozna sa v Golguze rozhodli isť cestou experimentu. Po pomletí hrozna odtiahli časť muštu, asi 2000 litrov, čo je vlastne samotok, kedysi veľmi slávna a najdrahšia časť muštu ktorá sa spracovávala samostatne a predávala sa napr. ako Svätojurský samotok.
Miloš Holík, vinárstvo Golguz. "Namiesto klasickej technológie, sme vsadili na fúziu vinárskej moderny a tradície. Keďže hrozno bolo v dokonalom zdravotnom stave a krásne vyzreté, skúsili sme jednu časť kvasiť spontánne. Mušt sme krátko odkalili, aby sme sa zbavili cudzorodých prímesí ako je napr. prach či hlina a nechali sme ho rozkvasiť na vlastnej mikroflóre. Nepridávali sme žiadne kvasinky, jediné čo spadá pod vinársku modernu je riadená teplota počas kvasenia. Následne sme víno asi pol roka premiešavali s jemnými kvasničnými kalmi, čo mu dodalo šírku a potenciál. To nám umožnilo aj minimalizovať použitie oxidu siričitého."
Spoľahnúť sa na divoké kvasinky je veľmi rizikové. Môže si ho dovoliť len vinár, ktorý dokonale technológiu riadeného kvasenia, ktorý dokonale pozná hrozno s ktorým pracuje a aj to len vo vybraných ročníkoch. To netvrdím ja, ale Róbert Steidl, autor rakúskej učebnice pre enológov. Možno si poviete, že to skúsili a vyšlo im to. Len tak samé od seba nevyjde nič. Dôkazom je aj Rulandské šedé 2016, ktoré robili úplne rovnako, ale ktoré ešte vyzrieva na kvasničných kaloch.
Ako teda chutí Rizling rýnsky z divokých kvasiniek?
Rizling rýnsky 2015, neskorý zber, suché, línia Terroir, Golguz
Vôňa je výrazná, čiastočne nazretá, hneď od prvého okamihu sľubuje pikantnú ryňákovskú kyselinku. Pre našu oblasť snáď najklasickejšia kompozícia aróm, kvitnúca lipa až lipový čaj, trošku medu, náznak včelieho plástu a kyselkavý citrón. Vôňa pôsobí komplexne a sviežo s príjemnou mineralitou na pozadí.
Chuť je živá, šťavnatá s prejavom podmanivých aróm, včelí vosk, kvapka propolisu, lipový čaj, krásne nazretý citrus. Ušľachtilosť vínu dodáva pevná minerálna textúra a harmónia plnosti a ľahkej sladkastej dochuti a pikantnej kyselinky tlmenej mineralitou. Dochuť je voskovo citrusová.
Body 92
Pekný na jednej strane plný a komplexný rizling, čiastočne nazretý, na druhej strane víno ktorému nechýba pikantná kyselinka a minerálna pevnosť. Jedno z vín, ktoré osloví už teraz, ale pokojne môže odpočívať v archíve.
Nebýva zvykom aby na súťažiach bodovalo víno, ktoré je o rok staršie ako aktuálny ročník. O rok mladšie navoňané vína dokázalo opakovane poraziť svojou mineralitou, nazretosťou a komplexnosťou. Z toho mám skutočnú radosť.
Golguz, má okrem šampióna kategórie bielych suchých vín v kolekcii Národného salónu vín aj ďalších 9 vín. Tento husársky kúsok sa im podaril už trikrát, čo svedčí o dlhodobo vyrovnanej kvalite vín, ale taktiež to potvrdzuje jedinečnosť hlohovského terroir.