MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 11.04.2025
23
apríl
2025

Agrovíno 2025

XXVII. VÝSTAVA VÍN je určená pre všetky vína, ktoré môžu súťažiť v jednotlivých kategóriách určených štatútom, bez ohľadu na ich geografický pôvod. Súťaž AGROVÍNO je nominačnou súťaźou pre Národný salón vín, konanou pod záštitou Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.
26
apríl
2025

Víno Bojnice 2025

„VÍNO BOJNICE 2025“ je dvadsiatypiaty ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.
26
apríl
2025

Vínožúr Bojnice 2025

Drahí priatelia, milovníci kvalitného vína! Srdečne vás pozývame na 25. ročník jedinečnej vínnej akcie - VÍNOŽÚR 2025, ktorá je vyvrcholením odbornej časti medzinárodnej súťaže VÍNO BOJNICE.
30
apríl
2025

VÍNO SPU 2025

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 30.4.2025 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 15.05.2025 verejná prehliadka 16. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2025“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
Ing. Klaudia Halászová, PhD., rektorka SPU v Nitre a prof. Ing. Dušan Igaz, PhD., dekan FZKI SPU v Nitre.

Šampióni Národného salónu vín, biele suché víno

Šampióni Národného salónu vín, biele suché víno

Čo môže byť väčším potvrdením kvalít vína, ako zisk viacerých titulov šampióna v jednom roku. Dnes si predstavíme viacnásobného šampióna, ktorý bodoval na tých najvýznamnejších a najprestížnejších súťažiach. Vienále Topoľčianky, Víno Tirnavia a Národný salón vín. Tým vínom je....

... jedna z mojich najobľúbenejších odrôd, Rizling rýnsky. Hrozno sa urodilo vo vinici Veľký háj v obci Dvorníky nad Váhom, v Hlohoveckom rajóne. Hlohovský rajón by si možno zaslúžil, keď už nie vlastnú oblasť, tak aspoň D.S.C., pretože vína či už priamo z Hlohovca alebo okolia sú vždy čímsi výnimočné. Vinice sú vo vlastníctve vinárstva Golguz, ktoré hrozno aj spracovalo.


Vzhľadom na dokonalý zdravotný stav hrozna sa v Golguze rozhodli isť cestou experimentu. Po pomletí hrozna odtiahli časť muštu, asi 2000 litrov, čo je vlastne samotok, kedysi veľmi slávna a najdrahšia časť muštu ktorá sa spracovávala samostatne a predávala sa napr. ako Svätojurský samotok.


Miloš Holík, vinárstvo Golguz. "Namiesto klasickej technológie, sme vsadili na fúziu vinárskej moderny a tradície. Keďže hrozno bolo v dokonalom zdravotnom stave a krásne vyzreté, skúsili sme jednu časť kvasiť spontánne. Mušt sme krátko odkalili, aby sme sa zbavili cudzorodých prímesí ako je napr. prach či hlina a nechali sme ho rozkvasiť na vlastnej mikroflóre. Nepridávali sme žiadne kvasinky, jediné čo spadá pod vinársku modernu je riadená teplota počas kvasenia.  Následne sme víno asi pol roka premiešavali s jemnými kvasničnými kalmi, čo mu dodalo šírku a potenciál. To nám umožnilo aj minimalizovať použitie oxidu siričitého."

Fľaša
Spoľahnúť sa na divoké kvasinky je veľmi rizikové. Môže si ho dovoliť len vinár, ktorý dokonale technológiu riadeného kvasenia, ktorý dokonale pozná hrozno s ktorým pracuje a aj to len vo vybraných ročníkoch. To netvrdím ja, ale Róbert Steidl, autor rakúskej učebnice pre enológov.  Možno si poviete, že to skúsili a vyšlo im to. Len tak samé od seba nevyjde nič. Dôkazom je aj Rulandské šedé 2016, ktoré robili úplne rovnako, ale ktoré ešte vyzrieva na kvasničných kaloch.


Ako teda chutí Rizling rýnsky z divokých kvasiniek?


Rizling rýnsky 2015, neskorý zber, suché, línia Terroir, Golguz


Vôňa je výrazná, čiastočne nazretá, hneď od prvého okamihu sľubuje pikantnú ryňákovskú kyselinku. Pre našu oblasť snáď najklasickejšia kompozícia aróm, kvitnúca lipa až lipový čaj, trošku medu, náznak včelieho plástu a kyselkavý citrón. Vôňa pôsobí  komplexne a sviežo s príjemnou mineralitou na pozadí.


Chuť je živá, šťavnatá s prejavom podmanivých aróm, včelí vosk, kvapka propolisu, lipový čaj, krásne nazretý citrus. Ušľachtilosť vínu dodáva pevná minerálna textúra a harmónia plnosti a ľahkej sladkastej dochuti a pikantnej kyselinky tlmenej mineralitou. Dochuť je voskovo citrusová.


Body 92


Pekný na jednej strane plný a komplexný rizling, čiastočne nazretý, na druhej strane víno ktorému nechýba pikantná kyselinka a minerálna pevnosť.  Jedno z vín, ktoré osloví už teraz, ale pokojne môže odpočívať v archíve.


Nebýva zvykom aby na súťažiach bodovalo víno, ktoré je o rok staršie ako aktuálny ročník. O rok mladšie navoňané vína dokázalo opakovane poraziť svojou mineralitou, nazretosťou a komplexnosťou. Z toho mám skutočnú radosť.


Golguz, má okrem šampióna kategórie bielych suchých vín v kolekcii Národného salónu vín aj ďalších 9 vín. Tento husársky kúsok sa im podaril už trikrát, čo svedčí o dlhodobo vyrovnanej kvalite vín, ale taktiež to potvrdzuje jedinečnosť hlohovského terroir.

Subjekty