Šampión NSV, Veltlínske zelené Mrva & Stanko
Šampiónom Národného salónu vín 2016, medzi suchými bielymi vínami sa stalo Veltlínske zelené Kryo. Ako názov napovedá, víno bolo vytvorené pomocou kryomacerácie. V čom je jeho tajomstvo?
Veltlínske zelené 2015, Kryo
Víno má modernú stredne sýtu farbu so žiadúcou prevahou zeleného odtieňa. Na stene kalicha možno pozorovať mikrobublinky oxidu uhličitého.
Vôňa vína je intenzívna, prejavuje sa v nej kompozícia kvetinových aróm, ovocnosti, korenistosti a podmanivo pôsobiacej minerality. Ako prvá sa prejavuje dvojica kvety – ovocie. Kvetinovú zložku vône reprezentuje kvitnúci pomarančovník a kyselkavú ovocnosť zase citrusové plody, výrazný grep s dotykom bergamotu, ktorý umocňuje aróma zeleného korenia vystupujúca z pozadia. Minerálny tón sa prejavuje iba na pozadí, prípadne ak necháte víno v kalichu chvíľu stáť. Vôňa pôsobí veľmi sviežo a je prísľubom pikantnej kyselinky a šťavnatosti vína.
V ústach je víno svieže, šťavnaté, kyselinka pôsobí naozaj pikantne. Dominantnou arómou sú citrusové tóny, predovšetkým grep a druhou v poradí je korenistosť zeleného korenia, ktorá odoznieva až v dochuti. Víno má elegantne stavanú minerálnu textúru a celkovo pôsobí harmonicky s dlhou hlavne korenistou veltlínovskou dochuťou.
Celkovo je ide o veľmi pekné, elegantné víno, dokonale harmonické a čisté s výraznou aromatikou avšak viac ako intenzívna aromatika ma zaujala štruktúra vína.
Body: 92
Hrozno pochádza z Malokarpatskej V.O., Modranský rajón, obec Šenkvice, hon Krče, Malé Šenkvice.
Analytické parametre vína:
Zvyškový cukor: 2,4 g/l
Obsah kyselín: 6,06 g/l
Alkohol: 12,50 %
Získané ocenenia:
Zlatá medaila: Vinalies Paris 2016
Strieborná medaila: Oenoforum 2016, Vínne trhy Pezinok 2016, Víno Tirnavia 2016