MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 14.6.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína

Petirrojo? Ďakujem, neprosím.

Petirrojo? Ďakujem, neprosím.

Nadávno som dostal fľašu čilského Cabernetu. Elegantná a pekná etiketa, Cabernet Sauvignon reserva. Na vzhľad naozaj pekné a pútavé víno na ktoré som sa celkom tešil. O značke som nikdy nepočul a tak som trochu googlil. Prvým prekvapením bolo, že víno distribuuje Mountfield, avšak prezident českých someliérov na propagačnom videu garantuje, že v Čile kde bol víno vyberať, lepšie nepil.

Petirrojo, Cabernet Sauvignon 2013, reserva, Viňa Bisquertt.

petirojo_02Na víno som sa celkom tešil a keďže bolo označené ako reserva, rozhodol som sa ho zaradiť za Cabernet Franc od Matyšáka. To bola prvá chyba. Matyšákov CF je totiž skvelé víno s bodovým hodnotením  na úrovni 93 možno 94 bodov. Ako náhle som nalial Petirrojo do kalicha zarazila ma pomerne tvrdá, nepríjemne pôsobiaca aróma zelenej papriky, ktorá prehlušila ovocné arómy  bobuľového ovocia, ktoré vďaka zelenému tónu pôsobí nezrelo.  Celkovo je vôňa tenká aj keď po dlhšom predýchaní sa uvoľnia aj príjemné odtiene dreva. V ústach víno pôsobí ovocne, ale tenko až ostro s nie práve príjemným zeleným vnemom. Pri prehltnutí pôsobí dráždivo a dochuť pôsobí nezrelo s ľahko horkým záverom, takže si radšej rýchlo nalejete naspäť toho Matyšáka.

Zvyšok vína som vrátil naspäť do fľaše s tým, že sa k nemu vrátim na druhý deň. Nepomohlo mu to a ani na druhý deň som víno v pohári nedokázal dopiť.

Skúšal som sa zamyslieť v čom je problém. Víno na mňa pôsobilo ako naozaj lacný produkt, ale nemalo žiadnu výraznú vadu.  Dokonca pôsobilo ovocne, ale je tenké, pravdepodobne z veľmi zaťaženého vinohradu. Ak by som mal udeliť body skončilo by na úrovni 82 bodov, ale viem si predstaviť že menej skúsený, alebo menej náročný degustátor víno posunie až na vysoké striebro. 
Moje rozčarovanie bolo spôsobené neúmerným očakávaním. V popise distribútora sa totiž hovorí o úplne inom víne:

Vzhľad vína:
Rubínovo červená farba vína s granátovými odleskami a strednou viskozitou.
Aróma a chuť vína:
Aróma evokuje vôňu červeného ovocia, korenia a čokolády, podporovanú tónmi čierneho korenia a čiernych ríbezlí. Chuť je elegantná a stredne plná so zamatovou trieslovinou a dominantnými tónmi drobného bobuľového ovocia, doplnená štruktúrovaným korenistým záverom.
Odporúčanie vína k pokrmom:
Odporúčame ku grilovaným tmavým mäsám s dusenou zeleninou.
Druh vína: suché

Dá sa súhlasiť iba s tým, že víno je červené a suché. Ešte aj eno-gastro sobáš je úplne mimo. Ku grilovanému hovädziemu steaku by chutilo ako voda. Najmä zmienky o elegancii a štruktúre sú úplne mimo. Ak by malo víno iný popis, napr. ľahké nenáročné víno s prevládajúcou primárnou aromatikou, moje očakávanie a tým aj sklamanie by bolo úplne iné a až vôbec by som nebol víno ochutnával po viacnásobnom šampiónovi.
 
Na stránke Mountfield.sk je v e-shope uvedená cena  11,10 znížená na „úžasných“  4,69 a pre členov klubu  dokonca iba 4,39. Za 11 Eur sa dá kúpiť Nipozzano od Antinoriho, Rosso di Montalcino od Castello Banfi a to ani nehovorím o zástupe vynikajúcich slovenských  vín. Skôr tie 4 Eurá mi pripadajú ako reálna maloobchodná cena, aj keď je pravda že na zahraničných weboch sa cena pohybuje okolo 8 Eur.  Ak vychádzame z ceny 4 Eurá bez DPH, mínus cena fľaše, peknej etikety, alumíniovej záklopky, nejaké clo, doprava cez oceán, distribúcia v Európe a povedzme že aj zisk predajcu, zostávajúca cena korešponduje s kvalitou vína. Na zátku som nezabudol. Tá bola naozaj lacná a pri otváraní vína sa rozpadla.

Nechcem teraz špekulovať o tom či Mountfield tak dobre platí, ale nepredpokladám že Prezident českej asociácie someliérov, pán Pastyřík, by bol ochotný tak hlúpo hazardovať so svojim menom.  Možno chutnal iný ročník, inú šaržu, možno mu dali ochutnať úplne iné víno. Neviem. No ak bolo víno z rovnakej a rovnako obrábanej vinice ani iný ročník sa nemohol vyznačovať eleganciou a štruktúrou. V každom prípade s vyjadreniami typu „garantujem, že lepšie víno som nepil“ treba zaobchádzať opatrnejšie.

Na záver jedno upozornenie. Pán Pastyřík je prezidentom českej asociácie someliérov(Asociace sommelierů ČR) a nie Asociácie someliérov SR, tak ako to uvádza Mountfield .sk