MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 31.12.2025
20
marec
2025

Vienále Topoľčianky 2025

Krása vína spočíva v jeho charaktere. Tvorí ju zmes jedinečných vôní a neopakovateľných chutí. Celkovú eleganciu tohto moku otvára už prvotný vnem, pestrá paleta farieb bielych, ružových, či červených tónov. Stredoeurópsky región dozrel k neodškriepiteľnej dokonalosti. Jednak ku kráse lokálnych vín prispieva klíma a výsledný produkt následne dolaďuje vinohradník a vinár, ktorí svojim umom a modernou technológiou vytvoria osobitý degustačný zážitok. Vienále Topoľčianky je projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, ktoré chce poukázať na eleganciu miestnych vín a spája krásu vína a ženský pohľad na ich charakter.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
29
marec
2025

Nový ročník u Nichtu

Nenechajte si ujsť možnosť ochutnať naše nové vína ako prví!
Pripravili sme si pre vás ochutnávku nových vín z ročníka 2024 priamo v priestoroch, kde vznikajú. V sobotu 29. marca budete mať možnosť nazrieť do pivníc a spoznať bližšie chuť vín zo srdca Tekova. Chýbať nebude ani výborná káva a špeciality k vínu.

Tešíme sa na vás 🥂

Info
Kedy? Sobota, 29. marec 2025, 13:00 - 20:00
Kde? Víno Nichta, Čajkov 552

Vstupenky
Cena degustačného setu v predpredaji je 10€ a na mieste 14€. Lístky v predpredaji si môžete zakúpiť na zavinom.sk alebo v priestoroch našej vinotéky v Čajkove.
Degustačný set zahŕňa pohár na víno a štartovací balíček 10 žetónov na ochutnávku vína. Predpredajové degustačné sety si vyzdvihnete priamo pri vstupe do vinárstva.

Neznámy Botris

Neznámy Botris

Niekedy objavíme čírou náhodou to, čo po celý čas máme doslova pod nosom. Tak tomu bolo aj s vínom Botris. Viem o ňom už dlho aj som ho niekoľkokrát ochutnal, ale oči sa mi otvorili až teraz pri návšteve Malej Tŕne, kde som mal naň trošku viac času ako zvyčajne.

Botris je tak trochu zvláštne víno. Je a zároveň aj nie je tokajským vínom. Víno vďačí za svoj vznik tak trochu nepochopeniu. Neskorý zber a Late Harvest, napriek tomu, že na prvý pohľad sú oba výrazy identické,  sémanticky sú predsa len odlišné.
Keď pred niekoľkými rokmi Jaro Macik ponúkal svoje vína do reštaurácií ocenených Michelinovou hviezdou, v Holandsku a Belgicku, okrem klasických výberov, viaceré z nich prejavili záujem aj o víno typu Late Harvest.  Náš neskorý zber do tejto kategórie vôbec nepatrí a náhradu vo forme prívlastku bobuľový prípadne cibébový výber odmietli. Vraj to u nich nikto nepozná. Macikovci sa teda rozhodli vytvoriť víno, ktoré by spadalo do kategórie Late Harvest, z hľadiska obsahu cukru by patrilo do kategórie sladké, ale nie priveľmi a vzhľadom na posilnenie spojenia so značkou Tokaj, musí byť botrytické. Na svet prišiel Botris. Je to prvé víno deklarované ako Late Harvest, vyrobené na slovenskej strane vinohradníckej oblasti Tokaj. Na maďarskej strane sa tieto vína robia už dlhšie a majú tendenciu postupne nahrádzať samorodné sladké. U nás je zatriedené ako akostné značkové víno aj keď hrozno bolo zatriedené ako cibébový výber. Botris 2013 vyzrieval po celý čas v reduktívnom prostredí antikorového tanku a v štýle vzdialene pripomína čisto reduktívne tokajské výbery zo začiatku 90tych rokov.
Víno je zložené z rovnakých podielov odrôd Lipovina a Furmint, pričom obe dosiahli cukornatosť na úrovni 28 °NM a podiel cibéb dosahoval 50%. Predpokladám, že to viete, ale pre istotu vysvetlím, že cibéby sa tvoria pôsobením ušľachtilej formy plesne Botrytic cinerea, skrátene Botrytídy, z čoho je odvodený aj názov vína, Botris.
Jaro Macik prezradil o víne, že keď bolo mladé bolo veľmi rozhádzané až takmer nepitné. Nuž dnes je to úplne iné víno.

Obrázok
Botris 2013, Late Harvest


Víno má sýtu krásne zlatožltú farbu, ktorá ladí a zároveň kontrastuje s bielou etiketou a zlatým nápisom.
Vôňa podchladeného vína je síce diskrétna, ale ako sa víno dostáva do optimálnej teploty otvára sa veľmi príjemná a aj ťažko popísateľná aróma, v ktorej nájdete arómy medu, ale nepôsobí príkro sladko, v ktorej nájdete arómy sušených kvetov, ale pôsobí aj sviežo a ovocne(šťavnaté žlté ovocie broskyne a mango) a ktorá pôsobí uhladene a zároveň živo aj keď v nej nenájdete prejav kyselín. No a to čo v nej nájdete celkom určite je excelentný minerálny prejav, aký môžete nájsť iba v Tokaji a ktorý mi pripomína vulkanické vína., ale s iným rozmerom ušľachtilosti.
Chuť vína je rovnako zaujímavá ako vôňa. Žltá ovocnosť, med, hrozienka, figy, náznak včelieho vosku a snáď až dokonalý súzvuk medzi prejavom cukru, ovocnosti, kyselín a tufovej minerality, ktorá pufruje prejav kyselín a tie zase tlmia cukor a tak dookola. V dochuti je víno hladké, plné, s dokonale hladkou minerálnou textúrou, ktorá prechádza až do slaného vnemu, ale iba ak ho hľadáte. Ďalší dúšok prináša v sebe záplavu ovocných aróm a teraz aj podstatne výraznejší prejav slovenského tufu. Víno pôsobí neuveriteľne vyvážene a ušľachtilo. Pritom je stále na začiatku svojej cesty. Vďaka jeho komplexnosti a vnútornej štruktúre sa botritída ukáže iba tomu kto ju hľadá a vôbec nie je prvoplánová. Skôr by som povedal, že je tak trošku v štýle vín zo Sauternes.


Víno je ročník 2013, stále pôsobí mladistvo s výrazným potenciálom ďalšieho rozvoja. Svoj pôvodný zámer, vyrobiť príjemné pitné víno niekde v rozmedzí 70-80 gramov zvyškového cukru, Jaro Macik prekonal o desať konských dĺžok.


Víno bolo prvýkrát vyrobené v ročníku 2011 a potom až 2013.


Body: 93


analytické hodnoty a pôvod hrozna