MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025

Najušľachtilejšia odroda

Najušľachtilejšia odroda

Ak by sme vyhlásili súťaž o najušľachtilejšiu odrodu v každom kúte sveta by možno vyhrala nejaká iná. Ak by sme však rovnakú otázku položili ľuďom, ktorých môžeme považovať za znalcov, som si istý, že na prvom mieste by sa umiestnila odroda Burgundské modré, alebo ak chcete Pinot noir. Nie nadarmo je najdrahším vínom planéty Romanée Conti, od Domaine Romanée Conti, ktoré je čistým burgundským modrým a nie niektorý z cabernetov z Bordeaux.

Slovenské vinice sa rozprestierajú na severnej hranici pestovania viniča a pre odrodu burgundské modré je toto klimatické pásmo ako stvorené. Možno vás trochu mätie používanie výrazov, burgundské modré, Pinot noir a zvyknutý ste skôr na Rulandské modré. Skúste si však predstaviť ako názov Rulandské, mätie návštevníkov zo zahraničia, ktorí vedia, že Ruländer je burgundské sivé, ale v živote nepočuli o Rulandskom bielom, modrom a dokonca ani šedom. Keďže výraz "burgundské" je chránený a vyhradený pre vína pochádzajúce z oblasti Bourgogne, zvyšok sveta používa na označenie burgundských odrôd výraz Pinot. V listine registrovaných odrôd sú odrody zapísané v tvare Rulandské biele, šedé, modré.


"Niektorí vinári začali používať výraz Pinot noir už dávnejšie. My sme stále zostávali pri Rulandskom, pretože taký je oficiálny slovenský názov, ale stále viac a viac cítime, že nám to spôsobuje problémy." Vysvetlil Peter Matyšák dôvody, prečo začal používať namiesto výrazu Rulandské modré, výraz Pinot noir. "Hlavne hostia zo zahraničia vôbec nevedeli o aké víno ide. Vždy sme im museli vysvetľovať, že Rulandské modré je vlastne Pinot noir, no a oni sa proste spýtali prečo nepoužívame všade vo svete zrozumiteľný výraz Pinot noir."


Oficiálny a podľa Dorky Pospíšilovej aj správny názov odrody je Burgundské modré. Aby som celú situáciu nezamotával ešte viac, ďalej sa budem držať názvu Pinot noir.
Pinot noir poskytuje úžasné vína práve v chladnejšom podnebí, ale víno potrebuje aj veľa vinárovho umu a hlavne trpezlivosti. Na rozdiel od celého zástupu iných odrôd ako je napr. jeho príbuzný Svätovavrinecké, svoju krásu v plnej miere ukáže až po vyzretí. Neraz potrebuje aj niekoľko rokov.


Uvedomujú si to aj naši vinári a odrode sa dostáva zaslúženej pozornosti.


Na porovnanie som dostal tri vína. Dve z nich sú označené ako Rulandské modré a to tretie ako Pinot noir. Každé z nich je iného ročníka. 2007, 2012 a 2013. Ako Pinot noir je označený ročník 2012, pretože víno je v línii Prestige oak wood a fľašované bolo neskôr ako ročník 2013 z línie Prediction wine.
Vína som ochutnával v poradí podľa ročníka.


Rulandské modré 2013, výber z hrozna , Prediction winematysak_rulandske_modre_2013


Vzhľad vína v plnej miere zodpovedá odrode. Intenzita farby je nízka a odtieň vína je jahodovo červený so svetlejšími okrajmi s tušením tehlového odtieňa.
Vôňa je výrazná a intenzívna. Vo vôni sa ako prvá objavuje aróma pripomínajúca jahodový sirup, po nej nastupuje výrazná kôstkovitosť, ktorá je niekde medzi prezretými čerešňami a slivkovým lekvárom. Napriek použitým výrazom sirup a lekvár vôňa vôbec nepôsobí sladko či uvarene. Časom sa stáva skôr korenistou a elegantnou.
Chuť vína je čistá svieža, šťavnatá až kyselkavá. Aromatický profil je veľmi blízky vôni. Prevažujú skôr korenisté a kôstkové arómy. Celkovo víno patrí k ovocnému štýlu bez sekundujúcich tónov dreva. Príjemné svieže, ovocné pripravené na pitie a mám pocit že nebude veľkou chybou si ho na jeden, dva rôčky odložiť aj do archívu.

Body 87


matysak_pinot_noir_oak_2012Pinot noir 2012, výber z hrozna, oak wood


Svetlé víno z tmavej fľaše. To som si všimol ako prvé. Víno svetlejšej rubínovo červenej farby s tehlovým okrajom.
Vôňa pôsobí elegantne a komplexné zároveň. V prvom nose závan fialky, po nej nastúpia kôstkové odtiene višní a sliviek ktorým sekunduje mäkká čokoláda. Nie sladká, nie horká. Veľmi príjemný a podmanivý prejav, ktorému nechýba živosť a sviežosť.
Chuť je podmanivá rovnako ako vôňa. Čistá svieža, pritom elegantná a ušľachtilá. Krásna štruktúra s textúrou zamatových tanínov. Kôstková aróma čerešní a višní je oživená závanom lístkov mäty a šťavnatosťou višní po ktorých nasleduje zástup aróm dreva. Dobrá kávička, lignín a kúsok čokolády dodávajú vínu ďalší rozmer.
Veľmi pekné a elegantné víno, harmonické a svieže, ktoré môžem pokojne odporučiť na archiváciu, aj keď pôžitok prinesie aj dnes.

Body: 89


matysak_rulandske_modre_oak_2007Rulandské modré 2007, neskorý zber, oak wood


Už pri nalievaní vína do kalicha som si všimol výraznejší tehlový odtieň, ktorý je pozorovateľný aj v kalichu.
Prvý nos spoľahlivo oznámi, že s ochutnávaním treba ešte počkať. Víno patrí k tým, ktorým nie len prospeje, ale ktoré doslova potrebujú dekantáciu či aspoň predýchanie. Z neuveriteľne komplexnej vône, ktorá okrem toho, že pôsobí vyzreto, pôsobí aj ušľachtilo, vystupujú kôstkové arómy čerešní odeté v čokoládovo kávovom kabátiku. Tento pospis je však veľmi zjednodušený. Vo vôni nájdete aj celý zástup jemných odtieňov, vanilky, sladkého drievka, závan borovice, černíc, či sušených sliviek.
Chuť je svieža, šťavnato - kyselkavá, zároveň pevná s textúrou takmer rozpustených tanínov a výraznej minerality. Výrazné čerešne, dužina čerešní, kôstky čerešní, drevo vo forme kvalitnej horkej čokolády, kávy, či sladkého drievka ktoré odoznieva v dochuti spolu s ovocnosťou kôstkvého ovocia.
Takmer osemročné víno je v dokonalej kondícii. Necítiť z neho žiadnu únavu, v plnej sile stále ťahá do kopca.

Body: 92


Zaujímavá prehliadka troch vín. Najmladšie patrí k ľahším ovocným vínam a je veľa príležitostí kde doslova vynikne. Mojim favoritom sú však vína z línie oak wood. Krásne komplexné médiá, medzi ktorými je päťročný rozdiel, ale ťažko si z nich vybrať. Ročníku 2012 v tejto chvíli chýba životná skúsenosť ročníka 2007, ale ukazuje svoj potenciál. Ročník 2007 je krásne víno, ktoré sa blíži k svojmu vrcholu a podľa všetkého na ňom aj dlho zostane.


Pred nejakým časom som využil editoriál v časopise Vinotéka, práve na tému Pinot - Ruland, kde som vyzýval na zavedenie jednotného označovania v tvare pinot. Aj tak krásne víno ako je Rulandské modré 2007 sa bude iba veľmi ťažko presadzovať pod názvom, ktorému nikto nerozumie a ktorý je navyše mätúci.