Najušľachtilejšia odroda
Ak by sme vyhlásili súťaž o najušľachtilejšiu odrodu v každom kúte sveta by možno vyhrala nejaká iná. Ak by sme však rovnakú otázku položili ľuďom, ktorých môžeme považovať za znalcov, som si istý, že na prvom mieste by sa umiestnila odroda Burgundské modré, alebo ak chcete Pinot noir. Nie nadarmo je najdrahším vínom planéty Romanée Conti, od Domaine Romanée Conti, ktoré je čistým burgundským modrým a nie niektorý z cabernetov z Bordeaux.
Slovenské vinice sa rozprestierajú na severnej hranici pestovania viniča a pre odrodu burgundské modré je toto klimatické pásmo ako stvorené. Možno vás trochu mätie používanie výrazov, burgundské modré, Pinot noir a zvyknutý ste skôr na Rulandské modré. Skúste si však predstaviť ako názov Rulandské, mätie návštevníkov zo zahraničia, ktorí vedia, že Ruländer je burgundské sivé, ale v živote nepočuli o Rulandskom bielom, modrom a dokonca ani šedom. Keďže výraz "burgundské" je chránený a vyhradený pre vína pochádzajúce z oblasti Bourgogne, zvyšok sveta používa na označenie burgundských odrôd výraz Pinot. V listine registrovaných odrôd sú odrody zapísané v tvare Rulandské biele, šedé, modré.
"Niektorí vinári začali používať výraz Pinot noir už dávnejšie. My sme stále zostávali pri Rulandskom, pretože taký je oficiálny slovenský názov, ale stále viac a viac cítime, že nám to spôsobuje problémy." Vysvetlil Peter Matyšák dôvody, prečo začal používať namiesto výrazu Rulandské modré, výraz Pinot noir. "Hlavne hostia zo zahraničia vôbec nevedeli o aké víno ide. Vždy sme im museli vysvetľovať, že Rulandské modré je vlastne Pinot noir, no a oni sa proste spýtali prečo nepoužívame všade vo svete zrozumiteľný výraz Pinot noir."
Oficiálny a podľa Dorky Pospíšilovej aj správny názov odrody je Burgundské modré. Aby som celú situáciu nezamotával ešte viac, ďalej sa budem držať názvu Pinot noir.
Pinot noir poskytuje úžasné vína práve v chladnejšom podnebí, ale víno potrebuje aj veľa vinárovho umu a hlavne trpezlivosti. Na rozdiel od celého zástupu iných odrôd ako je napr. jeho príbuzný Svätovavrinecké, svoju krásu v plnej miere ukáže až po vyzretí. Neraz potrebuje aj niekoľko rokov.
Uvedomujú si to aj naši vinári a odrode sa dostáva zaslúženej pozornosti.
Na porovnanie som dostal tri vína. Dve z nich sú označené ako Rulandské modré a to tretie ako Pinot noir. Každé z nich je iného ročníka. 2007, 2012 a 2013. Ako Pinot noir je označený ročník 2012, pretože víno je v línii Prestige oak wood a fľašované bolo neskôr ako ročník 2013 z línie Prediction wine.
Vína som ochutnával v poradí podľa ročníka.
Rulandské modré 2013, výber z hrozna , Prediction wine
Vzhľad vína v plnej miere zodpovedá odrode. Intenzita farby je nízka a odtieň vína je jahodovo červený so svetlejšími okrajmi s tušením tehlového odtieňa.
Vôňa je výrazná a intenzívna. Vo vôni sa ako prvá objavuje aróma pripomínajúca jahodový sirup, po nej nastupuje výrazná kôstkovitosť, ktorá je niekde medzi prezretými čerešňami a slivkovým lekvárom. Napriek použitým výrazom sirup a lekvár vôňa vôbec nepôsobí sladko či uvarene. Časom sa stáva skôr korenistou a elegantnou.
Chuť vína je čistá svieža, šťavnatá až kyselkavá. Aromatický profil je veľmi blízky vôni. Prevažujú skôr korenisté a kôstkové arómy. Celkovo víno patrí k ovocnému štýlu bez sekundujúcich tónov dreva. Príjemné svieže, ovocné pripravené na pitie a mám pocit že nebude veľkou chybou si ho na jeden, dva rôčky odložiť aj do archívu.
Body 87
Pinot noir 2012, výber z hrozna, oak wood
Svetlé víno z tmavej fľaše. To som si všimol ako prvé. Víno svetlejšej rubínovo červenej farby s tehlovým okrajom.
Vôňa pôsobí elegantne a komplexné zároveň. V prvom nose závan fialky, po nej nastúpia kôstkové odtiene višní a sliviek ktorým sekunduje mäkká čokoláda. Nie sladká, nie horká. Veľmi príjemný a podmanivý prejav, ktorému nechýba živosť a sviežosť.
Chuť je podmanivá rovnako ako vôňa. Čistá svieža, pritom elegantná a ušľachtilá. Krásna štruktúra s textúrou zamatových tanínov. Kôstková aróma čerešní a višní je oživená závanom lístkov mäty a šťavnatosťou višní po ktorých nasleduje zástup aróm dreva. Dobrá kávička, lignín a kúsok čokolády dodávajú vínu ďalší rozmer.
Veľmi pekné a elegantné víno, harmonické a svieže, ktoré môžem pokojne odporučiť na archiváciu, aj keď pôžitok prinesie aj dnes.
Body: 89
Rulandské modré 2007, neskorý zber, oak wood
Už pri nalievaní vína do kalicha som si všimol výraznejší tehlový odtieň, ktorý je pozorovateľný aj v kalichu.
Prvý nos spoľahlivo oznámi, že s ochutnávaním treba ešte počkať. Víno patrí k tým, ktorým nie len prospeje, ale ktoré doslova potrebujú dekantáciu či aspoň predýchanie. Z neuveriteľne komplexnej vône, ktorá okrem toho, že pôsobí vyzreto, pôsobí aj ušľachtilo, vystupujú kôstkové arómy čerešní odeté v čokoládovo kávovom kabátiku. Tento pospis je však veľmi zjednodušený. Vo vôni nájdete aj celý zástup jemných odtieňov, vanilky, sladkého drievka, závan borovice, černíc, či sušených sliviek.
Chuť je svieža, šťavnato - kyselkavá, zároveň pevná s textúrou takmer rozpustených tanínov a výraznej minerality. Výrazné čerešne, dužina čerešní, kôstky čerešní, drevo vo forme kvalitnej horkej čokolády, kávy, či sladkého drievka ktoré odoznieva v dochuti spolu s ovocnosťou kôstkvého ovocia.
Takmer osemročné víno je v dokonalej kondícii. Necítiť z neho žiadnu únavu, v plnej sile stále ťahá do kopca.
Body: 92
Zaujímavá prehliadka troch vín. Najmladšie patrí k ľahším ovocným vínam a je veľa príležitostí kde doslova vynikne. Mojim favoritom sú však vína z línie oak wood. Krásne komplexné médiá, medzi ktorými je päťročný rozdiel, ale ťažko si z nich vybrať. Ročníku 2012 v tejto chvíli chýba životná skúsenosť ročníka 2007, ale ukazuje svoj potenciál. Ročník 2007 je krásne víno, ktoré sa blíži k svojmu vrcholu a podľa všetkého na ňom aj dlho zostane.