Alibernet zo siene slávy
Sú ľudia, ktorí považujú Alibernet za zbytočnú odrodu. Zvykli sme si naň ako na víno, plné divokých zelených tónov, často drsné, ktoré sa však aj v takejto forme prekvapivo dobre snúbi hlavne so steakom z jeleňa. Z času na čas sa však objaví aj Alibernet z úplne iného súdka. Predstavujem zlatý Alibernet z Víno Tirnavia.
Ak by jestvovala nejaká alibernetová sieň slávy a mali by sa tam dostať len tí najlepší, v tejto chvíli by tam boli s istotou dve vína. Toto je jedno z nich.
Alibernet 2015, Vins winery
Prvým prekvapením je farba vína. Pripísal by som ju skôr takému hlbšiemu burgundskému ako Alibernetu. Je síce hlboká, ale nenájdete v nej ani náznak typického fialového odtieňa. Je to skôr niečo medzi rubínovo červenou a tehlovo oranžovým odtieňom na menisku.
Vôňa je výrazná a okamžite vás vyvedie z omylu. Toto nie je žiadne burgundské, žiadny pinot. Plná, teplá alkoholická vôňa vytvára zázemie pre ovocnosť sladkých červených brusníc, ktorá prejde do arómy prezretých čiernych lesných plodov, predovšetkým černíc a moruší, nasleduje celé čierne korenie. Zástupcom zelených tónov, ktoré sú pre Alibernet tak typické však nie je ani tráva, ani žihľava ani list ríbezle, ale eukalyptus, ktorý si dobre rozumie s čiernym korením a víno posúva skôr do Austrálie, alebo niekam hodne do tepla. Po približne 20 minútach v kalichu sa začnú objavovať aj jemné arómy pripomínajúce čokoládu.
V chuti je víno plné, alkoholicky mohutné, ale vďaka šťavnatej možno až pikantnej kyselinke pôsobí živo, umocňuje ovocnosť, ktorá je na rozdiel od vône o niečo širšia. Trošku červených ríbezlí, dužina sladko-kyselkavých čerešní, nasleduje černica prezreté až zosušené trošku čokoládové moruše. V závere sa objavuje celý kaleidoskop aróm. Čokoláda, eukalypt, šťavnatosť, ríbezla, ostružina,korenie,.... Víno je alkoholicky mohutné aj v chuti, ale pevnosť a možno aj rozmer elegancie mu dodáva aj endoskelet tvorený dokonale jemným tanínom. Nie je to hodváb, ni eje to zamat, je to skôr niečo ako rozpustený kameň. Iba čokoláda prezrádza, že ide o sladký, pevný, a hlavne totálne hladký tanín.
Body 94
Subjekty
Vins winery
Vína vyrábame z hrozna najvyššej kvality a spoločne s našimi partnermi vinohradníkmi, dozeráme na kvalitu suroviny, ktorá je základom pre výrobu kvalitných vín. Pri tvorbe vín sa snažíme zachovať harmóniu, čistotu vôní a chutí tak, aby vína v maximálnej miere priznávali svoj odrodový charakter. Spracovanie hrozna a výroba vína prebieha pomocou najmodernejších technológii a časť produkcie červených vín vyzrieva každoročne v drevených sudoch.