Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

07
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín VITIS AUREA MODRA 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
16
marec
2019

Výstava vín Veľké Zálužie 2019

Členovia ZO SZZ vo Veľkom Záluží si Vás dovoľujú pozvať na XXXV. ročník výstavy vín.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
02
apríl
2019

Podzoborský hevír 2019

5. ročník Podzoborskej súťažnej výstavy vín v Nitrianskych Hrnčiarovciach
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Poradňa > 

Stanovenie kyselín vo víne

Stanovenie kyselín vo víne

Som malovinár, ako jednoducho zistím množstvo kyselín vo víne? Mám doma len PH tester. Ján, Košice.

To, že máte pH meter je dobrá správa. Z pohľadu stability vína,  čistoty kvasenia a rozvoja aromatiky vína je dôležitejšie poznať hodnotu pH, ako obsah kyselín. Kvasiaci mušt by mal  mať hodnotu pH na úrovni 3,0 až maximálne 3,5 Najlepšie niekde v strede či na dolnej hranici. Celkový obsah titrovateľných kyselín vo víne potrebuje malovinár poznať napr. keď chce víno prihlásiť na súťaž a pod.


Najjednoduchšie je kúpiť si presný 0,1 molárny roztok NaOH. Roztok si môžete pripraviť aj sám, ale v takom prípade však treba stanoviť faktor, čo je v domácich podmienkach zbytočná komplikácia. Okrem toho potrebujete byretu, odmernú pipetu a banku v ktorej to budete titrovať. Pre dosiahnutie čo najväčšej presnosti je potrebné stanovované víno najprv zbaviť oxidu uhličitého, ktorý je vlastne kyselinou a môže ovplyvniť nameranú hodnotu. Keďže malovinári nemajú zvyčajne k dispozícii vákuum, je vhodné vyhnať CO2 z vína viacnásobným pretrepaním. Titrovať môžete na brómtymolovú modrú, prípadne môžete aj využiť aj pH meter. Titruje sa na hodnotu pH 7,0.


V niektorých prípadoch, napr. ak chcete víno odkyselovať, či už jednoducho, podvojne alebo biologicky, musíte poznať obsah a pomer jednotlivých kyselín. Predovšetkým kyseliny vínnej a jablčnej. Aj keď sa dajú kúpiť najrôznejšie reagenty na stanovenie napr. kyseliny vínnej, ja by som rozhodne investoval do laboratórneho rozboru. Izotachoforéza, či enzymatické stanovenie je totiž úplne mimo možností malovinára. Obzvlášť v prípade biologického odbúrania kyselín sa bez poznania hodnoty pH nezaobídeme. Ak je pH pod hranicou 2,9 odbúravanie kyselín sa nerozbehne z dôvodu inhibície baktérií.


Postup stanovenia celkových kyselín v prepočte na kyselinu vínnu
Do titračnej banky dáme približne 30 ml destilovanej vody, 1 ml roztoku brómtymolovej modrej a presne 10 ml vína(odmeriame pomocou 10 ml odmernej pipety). Postupne po kvaprách z byrety pridávame (za stáleho miešania) 0,1 M roztok NaOH až kým sa sfarbenie nezmení na zelenomodré. Namiesto indikátora môžete použiť aj pH meter, v takomto prípade titrujeme do dosiahnutia pH 7,0.


Spotrebu roztoku NaOH v ml vynásobíme koeficientom 0,75 a výsledné číslo predstavuje objem kyselín v gramoch na liter. Pre jednoduchosť sa uvažuje, že víno obsahuje výhradne kyselinu vínnu.


Niekedy sa môžete stretnúť aj s požiadavkou uviesť obsah kyselín v prepočte na kyselinu sírovú. V takom prípade treba obsah kyseliny vínnej vynásobiť koeficientom 0,65.


Odporúčam prečítať si o problematike organických kyselín vo vína aj článok Úprava kyselín vo víne


Úprava kyselín vo víne

Pozdravujem, pri sťahovaní bieleho vína, som v 50l fľaši nameral pH 3,9 a reagentom stanovenie kyselín 4g/l,chcem kúpiť kys. vínnu, ako sa to počíta, aby som dosiahol cca 6-7g/l. Ďakujem Milan