MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 12.4.2024
18
apríl
2024

VÍNO SPU 2024

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 18.4.2024 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 22.05.2024 verejná prehliadka 15. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2024“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
23
apríl
2024

Gustus Juvenilis 2024

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
24
apríl
2024

Agrovíno 2024

XXXVI. VÝSTAVA VÍN je určená pre všetky vína, ktoré môžu súťažiť v jednotlivých kategóriách určených štatútom, bez ohľadu na ich geografický pôvod. Súťaž AGROVÍNO je nominačnou súťaźou pre Národný salón vín, konanou pod záštitou Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.
26
apríl
2024

Výstava vín Vínne trhy Pezinok 2024

Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov si Vás dovoľuje pozvať
do Krušičovej kúrie,
Radničné nám. č.9
na 27. ročník verejnej ochutnávky - výstavy vín Vínne trhy Pezinok 2024.
Domov > Články > Poradňa > 

Mušt v demižóne prestal bublať

Iko, Vancouver (12. decembra 2003)

Vážení priatelia, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Po 10 dňoch
kvasenia (bublania) mi mušt v demižóne prestal bublať. Čo môže byť
príčinou? Mám dať do muštu kvasinky alebo cukor? Je to červené
burgundy. Za radu vám úprimne ďakujem.

Ak Vám víno po 10 dňoch prestalo bublať, to ešte neznamená, že víno už nekvasí. Svedčí to iba o tom, že prebehlo búrlivé kvasenie a víno pomaly dokváša. Preto je potrebná kontrola stavu, v akom sa ono nachádza. Príčiny Vami popísaného stavu môžu byť nasledovné:

  • mušt pri menšom obsahu cukru a zvýšených teplotách prekvasil úplne,
  • mušt mal vysoký obsah cukru, pričom jeho podstatná čas? prekvasila pri zvýšených teplotách a teraz iba pomaly dokváša,
  • príčina nekvasenia muštu je iná, napr. chladné prostredie, prípadne nevhodný zásah pri manipulácii s ním.
Základom všetkého je teda celkový obsah cukru v mušte pred kvasením a aktuálny obsah alkoholu v prekvasenom mušte. Treba preto predovšetkým nechať zistiť obsah alkoholu vo Vašom víne. Ak má víno vyšší obsah alkoholu ako 10,5 obj. percenta a napriek tomu obsahuje veľa zvyškového cukru treba počíta? s tým, že víno už bude dokvášať iba pozvoľne do celkového obsahu alkoholu cca 12 obj. %. To je hranica, ktorú bežné kvasinky rodu Saccharomyces ?ažko prekročia. Vo víne po dosiahnutí tohto stupňa ostane neprekvasený cukor (zvyškový), ktorý je príčinou ďalších problémov.

Ak ale víno má obsah alkoholu podstatne nižší ako uvedených 12 obj. % a pri tom obsahuje neskvasený cukor, potom je možná jeho náprava. Táto spočíva v pridaní silnejšieho zákvasu (cca 5 % ného), pripraveného z kultúrnych kvasiniek (sušené vínne kvasinky) v kombinácii s bentonitom (v dávke 100 g na 100 l vína) a s pridaním živnej soli pre kvasinky. Pripraveným zákvasom (podľa návodu výrobcu) obnovíme proces kvasenia, pričom kvasiace víno udržiavame v primeranej vhodnej teplote (do 20 ° C), do doby ukončenia kvasenia, prejavujúceho sa usádzaním kalov - čistením vína. Víno prekvasí do 12,0 - 12,5 obj. % alkoholu.

Podobne postupujte aj v prípade, že mušt mal správny obsah celkového cukru a z toho vyplývajúci pomer medzi neskvaseným cukrom a alkoholom je správny, víno však prestalo kvasiť z iného dôvodu, napr. nedostatočná teplota.

Predpokladáme, že vo Vašom prípade sa jedná o nadmerný obsah skavasiteľných cukrov v mušte. Toto je veľmi častý prípad u drobných výrobcov vína, ktorí pri dosládzaní muštu vysoko prekročia hranicu jeho skvasiteľnosti kvasinkami. Treba vedie? že: bežné kvasinky prekvasia cukor do obsahu cca 12 obj %. Toto sa dosiahne prekvasením cca 210 g cukru v l litri muštu (z 10 g cukru v litri vznikne 0,60 obj. % alkoholu - prakticky cca 0,58 %). Preto sa chýbajúce množstvo cukru do plánovaného obsahu pri meraní cukornatosti nedodáva pri súčasnom meraní muštomerom, ale sa dopočítava. Napr. pri cukornatosti 17 ° NM (teda 170 g v litre muštu) a pri plánovanej konečnej cukornatosti 210 g v l muštu, sa rozdiel 40 g v litre muštu dodá vo forme sacharózy. Pritom treba použi? prepočítací koef. 1,05, tzn. že na dosiahnutie zvýšenia obsahu cukru 40 g v l muštu musíme dodať 40 x 1,05 = 42 g sacharózy. Pri dosládzaní muštu za súčasného merania jeho cukornatosti muštomerom sa nezriedka dosiahne až 260 g cukru v l muštu, ktorý neprekvasí a vytvára tzv. sladkú rezervu v množstve cca 40 g cukru na l liter muštu. Tento potom je príčinou druhotného kvasenia, biologických zákalov a ďalších problémov vinára.

Ak sa Vám aj po vykonaní našej rady nepodarí Vaše víno oživiť, resp. priviesť ku kvaseniu, ozvite sa znova.

Ing. A. Valachovič, CSc.