Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

07
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku Vincúr si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
16
marec
2019

Výstava vín Veľké Zálužie 2019

Členovia ZO SZZ vo Veľkom Záluží si Vás dovoľujú pozvať na XXXV. ročník výstavy vín.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
02
apríl
2019

Podzoborský hevír 2019

5. ročník Podzoborskej súťažnej výstavy vín v Nitrianskych Hrnčiarovciach
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

Súťaž je venovaná výhradne slovenským vínam a zúčastniť sa jej môže víno vyrobené na Slovensku, z hrozna vypestovaného v niektorej z uznaných slovenských vinohradníckych oblastí.
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Poradňa > 

Ako kvasiť víno

Dobrý deň, máme červené hrozno na dvore, tento rok som skúsil ja vyrobiť víno, som ho pomlel, vylisoval pridal cukor, aby na muštomery ukazovalo 22 stupňov..len teraz neviem ako ho treba nechať kvasiť. Niekedy strýko naplnil až po vrh, navliekol na hrdlo taký gumený lievik, aby ta špina a pena odtekali a keď kleslo, zas dolial...tak či tak treba, alebo taký stupeň s hadičkou a zasunúť hadičku do fľaše s vodou...prosím o radu...aj ako dlho má tento proces fermentácie prebiehať...Ďakujem

Neviem či každý z vás pochopil uvedený postup, ale ja som si ho musel prečítať viackrát a popravde mu stále celkom nerozumiem.


Keďže nevieme nič o odrode, zastavím sa  najprv pri "červenom hrozne". Drvivá väčšina laikov a aj značná časť vinárov chápe pod výrazom "červené hrozno" odrody ako Frankovka modrá. Pinot noir (Rulandské modré), Svätovavrinecké Cabernet Sauvignon, atď. Toto však nie sú červené, ale modré odrody, z ktorých sa robí červené, prípadne ružové víno. Červené odrody sú napr. Tramín červený, Silvánske červené, Veltlínske červené skoré, pri troche fantázie k nim možno priradiť aj Pinot gris (Rulandské šedé).


Modré odrody sa spravidla nechajú nakvášať a výsledkom je červené víno. V prípade lisovania bez naležania je výsledkom viac či menej sfarbené ružové víno.


"Červené odrody" sa spravidla lisujú bez naležania a výsledkom je biele víno.


Uvádzate, že ste hrozno pomlel, vylisoval, dosladil, ... atď.   Budem teda uvažovať, že vyrábame biele prípadne ružové víno.


Strýko naplnil až po vrh, navliekol na hrdlo taký gumený lievik, aby ta špina a pena odtekali a keď kleslo zas dolial....
Nič nepíšete o objeme a malí vinári len neochotne nechávajú mušt odkaliť, pretože majú pocit, že tým stratia časť vína.  K stratám samozrejme dochádza, ale zďaleka nie sú tak veľké, ako si drobní vinári myslia a prínos odkalenia nesporne prevyšuje všetky straty.
Takže po vylisovaní odporúčam nechať mušt sedimentovať približne 8 až 12 hodín, a stiahnuť iba čistú šťavu, spolu s najľahším podielom biomasy. Teraz môžu prísť v úvahu dve cesty. Počkať kým sa mušt samovoľne rozkvasí, čo môže chvíľu trvať a vtedy treba chrániť mušt pred oxidáciou. Určitou nadstavbou tohto spôsobu je prídavok jednej tretiny starého (ale zdravého) vína. Obsah alkoholu stúpne na, ešte lepšie nad, 4% a máme tak zabezpečené čisté kvasenie.
Druhou cestou je prídavok kvasiniek, či už vo forme zákvasu pripraveného z komerčných avitalizovaných kvasiniek, prípadne fľašou burčiaku z iného demižóna alebo od suseda.


Samotné kvasenie.

Predpokladám, že kvasenie prebieha v nejakom demižóne, napr. 50 litrovom, ale postup je identický pre všetky druhy nádob. Ak ste sa rozhodli pre prvý spôsob, t.j. kvasenie s autochtónnou kvasinkou, demižón môžeme doplniť až po vrch a najlepšie nasadiť kvasnú zátku. V tomto prípade očakávame pozvoľný nábeh kvasenia, ale ako náhle začne mušt kvasiť, t.j. začnú prebublávať prvé bublinky CO2, z demižóna odtiahneme 10 - 15 % objemu nádoby, ktorý necháme prekvasiť v menšej nádobe a neskôr týmto vínom pôvodnú nádobu doplníme.
V druhom prípade pri zákvase čistou kultúrou naplníme nádobu na 90% a opäť uzavrieme kvasnou zátkou.


Rýchlosť kvasenia je závislá od viacerých faktorov a od niekoľkých dní, môže prebiehať aj niekoľko mesiacov. Štandardne by mala fermentácia bielych vín prebiehať pri teplote cca 16 °C. Pri tejto teplote kvasenie odkalených muštov prebieha dva, nanajvýš tri týždne.  Neodkalené a teplé, môžu prekvasiť aj 4 dni, to je však nežiaduce. Kvasenie považujeme za ukončené vtedy, keď sa prestane vyvíjať CO2, v chuti vína necítiť cukor, prípadne sa víno začne samovoľne čistiť. Vtedy treba zvážiť ošetrenie vína dávkou SO2, prípadne zvoliť iný vhodný postup.


To čo popisujete ako postup svojho strýka, má mnohé úskalia. V neodkalenom mušte je okrem žiaducej mikroflóry aj značný podiel divokej(rozumej nežiaducich kvasiniek, baktérií). Okrem toho aj zvyšky biomasy, ako je napr. dužina hrozna, šupky, zrnká, ale aj časti tiel ôs či lienok. Okrem otázneho  senzorického prejavu je celá táto biomasa vynesená vznikajúcim a stúpajúcim CO2 na hladinu a so zvyšujúcim sa objemom vytečie von z demižóna. Okrem toho, že všetko bude zababrané, je to aj silné lákadlo pre vínne mušky, ktoré sú nositeľom baktérií octového kvasenia. Za istých okolností môže dôjsť k tak veľkej strate kvasiniek, že dokvasenie vína bude problematické a opätovné naštartovanie môže byť v domácich podmienkach problémom.


Predpokladám, že moja odpoveď prichádza už neskoro, ale snáď pomôže iným aspoň v budúcnosti.