MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 27.5.2025
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025

Symphonie des Cinq sens 2010, Domaine de la Barthe

Symphonie des Cinq sens 2010, Domaine de la Barthe

Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Syrah 60%, Cabernet Sauvignon 40%

Veľmi pekný prejav vína, a aj keď ho neradím medzi veľké vína, je to krásne a poctivé víno, plné stredozemného temperamentu v tom najelegantnejšom prevedení.

domaine_barthe_symphonie_des_cinq_sens_2010Už prvý kontakt s vôňou vína dáva jasne najavo, že vínu musíme dať trochu času, aby sa prestalo ostýchať a naplno sa ukázalo v celej svojej kráse.  Spočiatku vystupovali na povrch skôr korenisté arómy, ale víno hneď ukazovalo svoju komplexnosť. Po predýchaní sa otvorili ďalšie vrstvy vône, od ovocných v podobe kôstkového ovocia, čerešne, višne, sušené slivky, až po empyreumatiká, ako je céder a čokoláda. Zaujímavosťou je nota bylinných aróm, ktorú by Francúz označil ako garrigue. Je to zmes aróm bylín ako levanduľa, rozmarín, tymian, ale aj borievka. V celkovom výraze pôsobí vôňa komplexne a podmanivo. Excelentný úvod.

Prvý kontakt s vínom je čisto ovocný. Dôležité je však niečo iné. Víno v ústach pôsobí pevne a veľmi elegantne. Je plné čierneho ovocia, černíc, čiernych ríbezlí, ďalej moruša, sušená slivka, neskôr sa pridajú aj odtiene cédra, kakaa, či čokolády, stále však vo veľmi elegantnom prevedení. Garrigue je až nie kde v úzadí, ale dochuť je v znamení čokolády a čierneho ovocia, ktoré neohuruje svojou koncentrovanosťou, ale už toľko krát spomenutou eleganciou. Víno je v chuti výrazne štruktúrované jemným tanínom, ktorý ovplyvňuje celkový prejav vína v ústach.

Body 91

Oblasť: Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers

Odrody: Syrah 60%, Cabernet Sauvignon 40%

Alkohol: 14% obj

Kyseliny: 4,93 g/l

Zvyškový cukor: 0,8 g/l

Spracovanie hrozna:  Kvasenie prebieha pri teplote 22-24 °C, macerácia na šupkách cca 6 týždňov. Pri odrode Syrah bola použitá metóda ohrevu matolín.

Výrobca odporúča víno podávať pri teplote 15-16 °C, výborne sa hodí k jedlám z diviny, najlepšie diviak, či divoký zajac na víne. 

Domaine de la Barthe v Bratislave

Ľudia, ktorí odídu žiť trvalo do zahraničia, majú jednu zaujímavú vlastnosť. Ich jazyk akoby zamrzol v čase odchodu. Doteraz som si to všimol iba u Hynka Vicha. Ak by nešlo o chlapa, povedal by som, že je to celkom sexy. Jednoducho stretnete človeka z inej doby. Podobný pocit som zažil, keď som si prečítal pozvánku od pani Viery Eychenne. Možno v nej nebolo ani toľko staromilstva, ako skôr pokory. A vlastne ani neviem či to bola pozvánka, alebo skôr vyznanie.