Villány
Ak sa povie maďarské víno, väčšina si predstaví Tokaj. Bezprostredne za Tokajom nasleduje Villány. Tokaj som navštívil už zopárkrát, ale Villány až doteraz bolo pre mňa veľkou neznámou. Základné fakty sú všeobecne známe. Vo Vollány sa pestujú predovšetkým modré odrody, Cabernet Sauvignon a Merlot a domáci tvrdia, že ich vína sa ponášajú na Bordeaux. Toto bolo približne všetko čo som vedel vrátane mien dvoch najznámejších vinárov oblasti. Ponuka na návštevu oblasti prišla od človeka, ktorý vína z Villány dováža na Slovensko, od pána žolta Ferencziho. Aj keď mi to termínovo nevyhovovalo, neváhal som ani sekundu. Ľudia ktorých názor si vysoko vážim mi totiž návštevu oblasti odporúčali všetkými desiatimi.
Fakty
Korene vinohradníctva v Maďarsku, tak ako vlastne v celej Európe siahajú do obdobia rímskeho impéria, dokonca ešte hlbšie až do keltských čias. Dochovali sa záznamy o farmárovi Venatusovi ktorý tu pestoval vinohrad na ploche 400 arpensis, čo zodpovedá približne 50 hektárom. Po usadení sa Maďarov na juhu Karpatskej kotliny bola značná časť obyvateľstva vyvraždená či odvlečená tatárskymi hordami. Vinohradníctvo prežilo len v okolí opevnených miest, ako bol napr. Siklós. Do zničených miest prišli srbskí prisťahovalci ktorí so sebou priviezli odrodu Kadarka a techniku spracovanie modrých odrôd, nakvášaním na šupkách. V roku 1687 prichádza ďalšia vlna Srbov a rýchlo obnovuje zničené vinohrady. Koncom 18. storočia počas tureckej okupácie znovu dochádza k výraznému úbytku obyvateľstva. Nový prisťahovalci sú predovšetkým Nemci, ktorých príchod výrazne ovplyvňuje vinohradníctvo oblasti. Tak ako sa vďaka Srbom v oblasti rozšírila Kadarka, Nemci so sebou priviezli odrodu Modrý Portugal, ale aj nové vinárske techniky čo viedlo k narastajúcej sláve miestnych vín, ktoré sa stávajú cenným exportným artiklom. Čoskoro však prichádza ďalšia pohroma. Phyloxéra, zničí prakticky všetky vinice a tak sa treba pustiť do obnovy vinohradov na nových podpníkoch. S obnovou vinohradov prichádzajú aj nové odrody. Tradičné odrody ako Modrý Portugal, Kadarka a Frankovka modrá ostávajú ale pribudli aj Cabernet Sauvignon Cabernet Franc a Merlot. Oficiálny verzia hovorí, že v okolí Villány dominujú modré odrody a v okolí Siklós biele odrody. Podľa vinárov s ktorými sme sa zhovárali však v celej oblasti prevládali biele odrody, aj keď priveľmi to nezdôrazňujú. História sa zaujímavo premietla aj v pomernom zastúpení jednotlivých odrôd v druhej polovici 20. storočia. Kým ešte v 60´tych rokoch dominovala medzi modrými odrodami Kadarka, už v nasledujúcom desaťročí sa na prvé miesto dostáva Modrý Portugal. Frankovka modrá je na treťom mieste a z francúzskych odrôd má najsilnejšie zastúpenie Cabernet Franc. Biele odrody sú zastupuje Rizling rýnsky na druhom mieste Rizling vlašský, neskôr je pomer obrátený. Socialistická veľkovýroba preferovala odrody s vysokou rodivosťou a tak mal Rizling vlašský vo výsadbe prednosť pred ušľachtilejším Rizlingom rýnskym. Okrem týchto dvoch odrôd je vysadená ešte Lipovina, nájde sa aj Auxerrios. V záznamoch z roku 1978 je na prvom mieste Modrý Portugal(261 ha), na druhom mieste už je Rizling vlašský (152 ha), ale na treťom mieste už je Cabernet Franc(79 ha). Nasleduje Rizling rýnsky, Kadarka, Lipovina, Frankovka modrá, Leánka a Cabernet Sauvignon je až na poslednom mieste. Len tak pre ilustráciu, z jedného hektára získali 12 ton Modrého Portugalu ktorého cukornatosť nebola ani 15°NM. O nič lepšie na tom nebola ani Kadarka. Pri úrode necelých 7 ton dosiahla cukornatosť 15°NM! Rekordérom bol Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon ktoré dosahovali pri úrode 6-7 ton cukornatosť viac ako 18°NM. Preto sa v 80´tych rokoch sústredili práve na výsadbu týchto odrôd a vytvorili tak podmienky pre znovuzrodenie niekdajšej slávy villánskych vín.
Centrálna časť Maďarska je rovná ako platňa. Prvé kopčeky sa v tejto oblasti začínajú vynímať v okolí mesta Pécs a na južnej strane tejto pahorkatiny sa nachádza hrebeň ktorý začína pri Villány na východe a končí pri Siklósi na západe. Z južnej strany hrebeňa sa nachádza vinárska oblasť Villány, do ktorej celkovo patrí 16 obcí a rozloha registrovaných vinohradov predstavuje 4300 hektárov. Je to najjužnešia časť Maďarska s výrazným balkánskym vplyvom. Oficiálny údaj z roku 2001 hovorí o 1450 ha obrábaných vinohradov a dnes vinári deklarujú 1610 hektárov. Jednotlivé polohy sú tu rozdelené do troch kvalitatívnych tried. V Prvej triede sa nachádza 2740, v druhej triede 1440 a v tretej 50 hektárov, takže priestor na rozširovanie najkvalitnejších plôch ešte ostáva. V pôdnom profile je dominantný rendzin a černozem s vysokým obsahom aktívneho kriedového vápenca, vápencových slieňov a dolomitu a tak isto sa tu nachádza veľký podiel čierneho tufu. Takáto pôda vínam zabezpečuje dostatok sviežosti ovocnosti a výraznú mineralitu. Spolu s ideálnymi klimatickými podmienkami sú tak splnené všetky predpoklady na vznik vín mimoriadnej kvality.
Medzi vinármi vládla absolútna zhoda pokiaľ ide o najlepší hon. Je ním Ördök-árok, voľne preložené ako Čertov žľab. Je to malebné údolie kde sa aj štvorkolka Nissan na niektorých miestach zadýchala. Na úpätí hory kde sa údolie, alebo lepšie povedané žľab začína vidieť stopy po ťažobných prácach a je tam odkrytá hornina. Čistý vápenec na povrchu ktorého je niekoľko desiatok centimetrov zeminy. Hore žľabom vedie kľukatá cesta ako inak, v tvare žľabu. Tento tvar však nie je samoúčelný. Ako nám vravel László Szerencsés, obchodný riaditeľ vinárstva Bock, pred niekoľkými rokmi prišla hrozná búrka a na námestí vo Villány bolo viac hrozna ako vo vinohrade. Keď sa to asi o dva roky zopakovalo vinári sa rozhodli situáciu riešiť vybudovaním ciest v tvare žľabu ktoré slúžia ako koryto potoka a zároveň zatrávnením vinohradov aby nedochádzalo k erózii. Ako vravel Lászlo, od vtedy je pokoj. V tejto lokalite sú najdrahšie vinohrady a svoj vinohrad tu má každý z vinárov, ktorí sa radia k miestnej elite. Vinohrady sú najčastejšie na strednom vedení a čo je neobvyklé všimol som si tu rovnaký spôsob vedenia ako je to v Toskánsku, tzv. čapíkový kordón(cordone speronato). Každá rastlina má päť, najviac šesť očiek čo je pre kvalitu vína veľmi žiaduce. Menej už pre kvantitu.
Districtus Hungaricus Controlatus
Vína z oblasti Villány môžu niesť najvyššiu maďarskú apelačnú značku DHC - Districtus Hongaricus Controlatus, ktorá neviem ako v iných prípadoch, ale v prípade Villány má rozhodne svoju váhu(Na rozdiel od dnes bezcennej Districtus Slovakia Controlatus). Je to tak predovšetkým vďaka združeniu, ktoré založili vinári z oblasti. Vraj to dokázali preto, lebo ich je málo. Na mape som ich narátal 85! Vytvorili veľmi prísne pravidlá od spôsobu obrábania vinohradu až po maximálnu úrodu, iba niečo cez 3 tony /ha, ale niektorí vinári idú nad rámec požiadaviek dokonca až na 300 gramov hrozna na ker. Tieto pravidlá sa im podarilo presadiť do zákona, takže sú záväzné pre všetkých, nie len pre členov združenia. Inak veľmi prísny zákon dovoľuje pestovať pomerne širokú škálu odrôd. Biele odrody: Chardonnay, Lipovina, Rizling vlašský, Muškát Otonel, Rizling rýnsky, Rulandské šedé, Veltlínske zelené, Tramín červený a Pesecká leánka, modré odrody: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Kadarka, Merlot Pinot noir, Modrý Portugal, Syrah a Zweigeltrebe. Víno môže niesť označenie Classicus, čo je zvyčajne označené iba ako DHC, alebo Premium, čo je uvedené ako DHC Premium.
Keď sa môj kolega Pavol Halvoň rozhodoval či pôjde do Villáne so mnou, prehovoril som ho jedinou vetou: Pôjdeme k trom najlepším vinárom vo Villány. Podľa slov pána Ferencziho ide o absolútnu elitu. Priznám, že dve mená z troch mi boli známe. Bock, Wunderlich a Gere. Aj podľa mien je cítiť že v oblasti je stále silná nemecká menšina. Ako u prvého sme začali o Bocka. Prehliadka vinárstva, stará a nová pivnica, bortrezor ako nazývajú kóje na víno, pútavé rozprávanie o histórii oblasti a vinárstva a hlavne degustácia vín. V cenníku majú 23 vín, ale my sme našťastie začali až od polovice. Predtým sme ochutnali mladé Svätomartinské vína, ktoré ani v cenníku nemajú a prešli sme na vážne veci. Začali sme ľahším červeným vínom Bock´n´Roll ktoré je určené pre mladých a ktoré kupážuje syn pána Bocka. Postupne sme prešli cez Frankovku, Merlot, Cabernet Sauvignon Cabernet Franc, ale aj Syrah a Pinot noir až ku kupážam, ktoré sú postavené na najvyšších stupienkoch kvalitatívnej pyramídy. Na záver som na fotke narátal 15 fliaš, plus dve či tri vzorky sme dostali v dekantačnej karafe. 0Pôvodne som nevedel čo mám očakávať od vín, teraz som si nevedel predstaviť aké ďalšie vína nám ponúknu v ďalších vinárstvach. Nádherné médiá, ktoré by som si síce nepomýlil s Bordeaux, ale inak boli úchvatné. Každá ďalšia vzorka posúvala latku vyššie a vyššie. Na vrchole pyramídy bolo víno s názvom Capella, kupáž Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Hrozno z čertovho žľabu. Absolútnym TOP vínom je však Magnifico a je z čistého Merlotu. Prvá veta ktorú som si zapísal do poznámok znie: „Chýbajú mi slová“. To hovorí za všetko. Od Bocka sme odchádzali vo veľmi dobrej pohode a snažil som sa vyvolať si chute jednotlivých vín.
Wunderlich
Vinárstvo upútalo už moderne riešenou vonkajšou časťou budovy. Dnu sme sa ocitli v priestrannej vinotéke, nechýbali privátne miestnosti jedáleň, reštaurácia . Najväčšie prekvapenie však čakalo pod zemou. Veľká klenbová pivnica kde si sadne 200 ľudí slúži na prezentácie kongresy, spoločenské udalosti. Oddelenie s kójami na víno a samotná pivnica s desiatkami barikových sudov. Ochutnali sme zopár vín zo sudov a vrátili sme sa späť do vinotéky na degustáciu. Zaujala hneď prvá Frankovka, určená pre argentínsky trh. Rovnako ako v predchádzajúcej pivnici sme sa najprv zoznámili s jednotlivými odrodami a po nich sme prešli na kupáže. Lepšie by však bolo uviesť na značkové vína, pretože niektoré z nich boli čistou odrodou. Línia Cassiopeia boli odrodové vína Merlot a Cabarnet Franc, ochutnali sme aj Pinot noir z radu Cassiopeia, ročníka 2006. Vyvrcholením večera bola Diana, cuvée Merlot a Cabernet Franc. Úžasné víno na začiatku svojej kariéry, ktoré skutočného znalca dokáže potešiť už dnes.
Gere
Posledným z trojice vinárstiev bolo vinárstvo Attilu Gereho. Privítala nás jeho dcéra Andrea ktorá nás veľmi ochotne previedla vinárstvom, vybaveným najmodernejším technologickým zariadením, ako je napr. triediaci stôl. V pivnici som si všimol vysoký podiel nových sudov, či väčšie sudy na predýchanie vína. Andrea bola veľmi milá a umožnila nám ochutnať vína z rôznych druhov suda. Andrea má funkciu výkonnej riaditeľky, ale neomylne vedela v ktorom sude sa nachádza aké víno. Na rozdiel od predchádzajúcich vinárstiev sme degustáciu nezačali odrodovými vínami, ale kupážou Phoenix. Už toto víno ktoré patrilo do komerčnej línie, bolo veľmi pekné, nádherný začiatok degustácie. Pokračovali sme odrodovými vínami v poradí Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot noir, a Cabernet Franc. Vyvrcholením malo byť slávne cuvée Kopár. Kvalita vína zodpovedala vlajkovej lodi, ale za ním prišlo ešte víno Solus. Odrodový Merlot z honu Kopár bol ešte očarujúcejší ako Kopár. Andrea nám prezradila, že majú ešte jedno špeciálne víno pod názvom Attila cuvée, ktoré je ešte vyššie. To sme však neochutnali, pretože Andrea priniesla iné víno. Víno ktoré nikde neuvádzajú, nikde nepredávajú, víno ktoré tvorí zvláštnu rezervu jej otca. Čistý Merlot ročníka 2007, ktorého boli iba dva sudy. Víno s jednoduchým názvom Attila a výstižným dovetkom Grand vin de Villány. Aj keď to nie je mojim zvykom, svoj pohár som si dolial ešte niekoľko krát. Verte či nie, som presvedčený, že toto víno by si celkom iste obľúbil aj náš najväčší národovec.
Po obede v hoteli Crocus, ktorý patrí vinárstvu Gere som si uvedomil niektoré súvislosti. Vo Villány veľmi radi upozorňujú na skutočnosť že Villány leží na rovnakej rovnobežke ako Bordeaux. Vína z odrody Cabernet Sauvignon nedosahujú pevnosť vín veľkej päťky z Bordeaux, a viac ako Cabernet Sauvignon, ktorý tu len tak mimochodom volajú iba Sauvignon, mi chutili vína z odrody Cabernet Franc. Ďalšou perličkou je skutočnosť, že v každom z troch vinárstiev sa nás opatrne pýtali či chceme ochutnať aj Pinot noir. Villány sa totiž prezentuje ako maďarské Bordeaux a ako iste viete, tam sa Pinot noir nepestuje. Pinot noir však bol vo všetkých troch prípadoch veľmi pekný v jednom dokonca excelentný. Pozorný čitateľ si iste všimol, že absolútnym vrcholom bol v dvoch prípadoch Merlot, v jednom prípade jeho kupáž s Cabernet Franc. Takže ak by som mal posúdiť či ide o maďarské Bordeaux, asi by som spresnil, že ide o maďarský Pomerol.
Článok bol napísaný v roku 2010 pre časopis Vinotéka