MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 4.5.2025
15
máj
2025

Víno Terra Wag 2025

Víno Terra Wag – Šaľa 2025
10. ročník súťažnej prezentácie a výstavy vín
Nominačná súťaž pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025
15
máj
2025

Verejná prehliadka 16. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín Víno SPU 2025

Srdečne vás pozývame na verejnú ochutnávku súťažných vín.
Záštitu nad podujatím prijali: doc. 14.00 – 21.00 hod: Workshop a verejná prehliadka súťažných vín v priestoroch budovy dekanátu FZKI, Tulipánová ul. 7, 949 76 Nitra.
21
máj
2025

Agrovíno 2025

Oficiálne slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení spojené s verejnou ochutnávkou súťažných vín.
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
Domov > Články > Zo sveta > 

Slováci víťazmi Majstrovstiev v sekaní sektov.

Slováci víťazmi Majstrovstiev v sekaní sektov.

Na stránke Vínko.sk bola približne s mesačným predstihom avizovaná zaujímavá akcia, druhý ročník Medzinárodných majstrovstiev Českej republiky v sekaní sektov. Aj našim čitateľom dobre známy Mirec Jajcay tvrdil, že je to veľmi dobrá akcia. Rozhodol som sa využiť pozvanie organizátora súťaže Libora Nazarčuka a spolu s Mircom Jajcayom sme sa tam vybrali.



Mirec Jajcay ako súťažiaci a ja ako divák. Ešte pred odchodom si Mirec vyskúšal svoju valašku na fľaši Hubertu de Lux. Ako sa neskôr ukázalo dobre urobil. Po príchode do malebnej moravskej obce Nechory – Prušánky som pri vstupe dostal pohár na sekt a zoznam ponúkaných sektov. Zišlo sa 18 súťažiacich. V drvivej väčšine išlo o someliérov známych pražských hotelov a reštaurácií, chýbať nemohli ani Moraváci a štartovné pole uzatvárali dvaja Slováci. Lepšie povedané Slovenka a Slovák. Okrem Mira Jajcaya sa do súťaže prihlásila ešte Klaudia Tretinová z Pezinka.
Každý súťažiaci si mohol priniesť vlastnú zbraň, alebo využiť zbrane ktoré mali k dispozícii organizátori a rovnako mohol použiť vlastný sekt, alebo sekt od organizátorov. Myslím, že takmer každý súťažiaci si priniesol dve fľaše vlastného sektu.
Organizátori mali súťaž dobre zvládnutú. Aj napriek vyššiemu vstupnému (1500 CZK) prišlo veľa divákov. Súťažiaci dostali organizačné pokyny, vždy súťažil iba jeden, pričom ostatní nemohli byť prítomní. Súťaž pozostávala z dvoch disciplín, servis sektu a sekanie sektu pomocou sečnej, alebo bodnej zbrane. Porota bola zložená z troch členov, Zlatko Mička, Miloš Michlovský a Jan Petrák. Najmä pán Petrák dával súťažiacim zabrať často nečakanými otázkami. Napríklad Klaudia Tretinová(Hacaj sekt) dostala otázku: Prečo pri uvoľňovaní agrafy musela urobiť až desať polotáčok kým všetci ostatní len šesť. Poradila si však znamenite aj so servisom sektu a aj bezchybne uťala. Mirec Jajcay predviedol veľmi dobrý servis sektu, avšak bola na ňom vidieť nervozita. Sekt uťal bezchybne. Pri servise sa hodnotil celkový dojem, someliér musel podať vyčerpávajúce informácie a dôležitá bola aj technika podávania sektu.

Po sťatí osemnástej fľaše sa porota išla radiť aby vybrala 6 najlepších, ktorí postúpia do finále. Prestávka bola vyplnená pokusom o vytvorenie rekordu v sekaní sektov. Na pódium sa postavilo približne 20 ľudí, ktorý sa v 5 sekundovom limite pokúsili zoťať sekt. Podarilo sa to osemnástim. Medzi nimi nechýbali ani dve slovenské želiezka, Klaudia a Mirec.

Nakoľko v predchádzajúcom ročníku súťažili iba muži, organizátori vyhlásili iba jednu kategóriu. Po predvedených výkonoch dievčat Dity Skřivánkovej a Klaudii Tretinovej sa rozhodli vybrať do finále šiestich mužov a dve ženy. Korením súťaže bol najmä vzájomný súboj Dity s Klaudiou. Ani výmena zbraní a zaviazanie očí neviedli k rozhodnutiu. Treba povedať že všetky otvorené fľaše, či už uťaté alebo otvorené klasicky išli medzi divákov. Vzhľadom na teplé letné počasie sa porota obávala, že dievčatá vydržia dlhšie sekať bez chyby, ako diváci absorbovať neustávajúci prísun sektu a tak podľa mňa spravodlivo vyhlásila dve prvé miesta v operatívne otvorenej kategórii žien.

V kategórii mužov mal každý súťažiaci za úlohu useknúť 2 fľaše. Prvá musela byť použitá sečná zbraň, pri druhej bol nástroj ľubovoľný. Videli sme použiť pohár, sekáčik na mäso, lopatu a valašku. Najmenej úspešní boli sekáči, ktorí si ako druhý nástroj vybrali pohár. Sekáčik na mäso fľašu poškodil a došlo aj k zriedkavému rozbitiu takmer celej fľaše. Po nie dlhom zvažovaní porota vybrala za víťaza súťaže práve Mirca Jajcaya.

Atmosféra počas celého popoludnia bola výborná. Cimbálovka, viac ako 50 rôznych druhov sektu, tiché vína, dve prasiatka, guláš z diviny, výrobky studenej kuchyne a údeniny, to všetko prispelo k vynikajúcej nálade. Zlatým klincom programu bola scénka pána Jeňoura, majiteľa Sklepu u Jeňoura, kde sa podujatie konalo. Jeho boj s anakondou a presekávanie sa pralesom, pričom zároveň sekal sekt bola fantastická. Aj napriek opticky vyššej cene to bola jedna z akcií ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť. Len samotné sekty za to stáli. Desať druhov šampaňského, crémanty z Bourgogne a Languedoc-Roussillion, sekt z Provance, španielska Cava, talianske spumante, sekty z Agrentíny a Brazílie. Nemohli chýbať ani české značky Bohémiou počnúc, cez Tanzberg, Michlovského, Valtice, až po osem rôznych druhov sektu pod značkou Sekt domaine Jan Petrák Kobylí. V jeho kolekcii nechýbal ani sekt Gold Cuvée Brut, ktorý obsahuje 24 karátové „zlatinky“. Víťazom hlasovania návštevníkov sa stal Crémant de Bourgogne Paul Chollet Brut Blanc de Blanc. Na druhom mieste je sekt od pána Petráka Cuvée Rovinky sec a na treťom mieste je sektov viac.


tv