Ročník 2015 v Rakúsku
Rakúsky vinársky marketingový výbor uverejnil predpoveď ročníka 2015 po jednotlivých regiónoch. Rakúsko nie je od nás tak ďaleko a priebeh počasia bol u nich a u nás takmer identický. Takže pozrite sa ako svoj ročník hodnotia samotní rakúski vinári.
Harvest report 2015, Rakúsko:
Vinohradníci si vydýchli. Napriek veľmi horúcemu letu sa im podarilo dopestovať hrozno v dobrom stave. Kvalita tohto ročníka je zvlášť vysoká a uspokojivé je aj množstvo dopestovaného hrozna.
"Tohtoročná úroda hrozna sa rodila uprostred pekelne horúceho leta, počas tropických dní, ale aj tropických noci. Pokiaľ ide o množstvo hrozna, pestovatelia očakávajú uspokojivú úrodu, najmä v porovnaní s predchádzajúcim ťažkým ročníkom 2014. Rakúski vinári predpokladajú objem vyrobeného vína na úrovni 2,4-2,5 milióna hektolitrov " tvrdí prezident asociácie rakúskych vinárov Johannes Schmuckenschlager.
Priebeh ročníka 2015
Po predchádzajúcom problematickom ročníku, vliala vinárom do žíl optimizmus veľmi príjemná jar a ideálne množstvo vlahy po zime.
Po dobrom odkvitnutí, padlo dostatok zrážok prakticky vo všetkých vinohradníckych oblastiach, čo bolo šťastím, pretože následne museli vinice znášať horúce a suché leto. Vyprahnutá pôda a dlhé obdobie tepla s teplotami výrazne nad úrovňou 30 °C priviedli vinice až na hranicu prežitia. Najviac ohrozené boli vinice vysadené na plytkých pôdach a všetky mladé výsadby. Tam kde mali kvapkovú závlahu ju nechávali bežať prakticky nepretržite a viacerí vinohradníci pristúpili k redukcii úrody aby vinič uľavili a udržali vinicu v dobrej kondícii.
Dlho očakávaný blahodarný dážď prišiel až v polovici augusta. Vo väčšine vinárskych regiónov padlo množstvo zrážok ktoré sa dá považovať za uspokojivé. Vinice, ktoré v mnohých prípadoch už mleli z posledného, zrazu ožili a snažili sa dobehnúť vývoj, ktorý meškal vďaka extrémnym teplám. Druhá horúca perióda v uplynulom týždni už mala pozitívny efekt na proces zrenia, zatiaľ čo následné chladné noci mali veľmi pozitívny vplyv na uchovanie kyselín a rozvoj aromatiky v hrozne.
Ak bude počasie k vinárom naďalej prívetivé, čaká nás veľmi dobrý ročník, s plne vyzretým hroznom, možno vyšším alkoholom a hlavne mäkšou kyselinkou ako sme mali minulý rok.
Výnosy a očakávania podľa regiónov
Štajersko. Očakávaný výnos sa zdá byť podstatne vyšší ako v predchádzajúcom roku. V hornatom Štajersku, učupenom pod Alpami, ktoré nebolo tak zasiahnuté suchom, sa vinári tešia na veľmi dobrý až výnimočný ročník a to ako z hľadiska kvantity, ale hlavne kvality.
Burgenland očakáva priemerný ročník z hľadiska objemu, ale veľmi nádejou kvalitou predovšetkým červených vín.
Dolné Rakúsko a Viedeň. Očakávajú priemerný objem úrody, ktorý v každom prípade podstatne vyšší ako v predchádzajúcom ročníku. Jedinou neznámou je výlisnosť hrozna, pretože suché leto viedlo k tvorbe menších bobúľ hrozna ako zvyčajne.
Na základe predpovedí z jednotlivých vinohradníckych oblastí, tento ročník by mal priniesť priemerný objem vína, 2,4 až 2,5 milióna hektolitrov, čo je v súlade s očakávaniami rakúskeho štatistického úradu.
Neusiedlersee: zber je už v plnom prúde
Pestovatelia okolo Neziderského jazera už začali zber hrozna na výrobu burčiaku a muštu. Hlavný zber je v Burgenlande začne v prvej polovici septembra, zatiaľ čo Dolné Rakúsko a Štajersko začnú hlavný zber až v druhej polovici mesiaca.
To najhoršie nakoniec: zničujúce krupobitie
Po pozitívnych správach prichádza aj negatívna. Na začiatku mája, na začiatku vegetačného obdobia, krupobitie spôsobilo značné škody v oblasti Kremstal, Kamptal a predovšetkým v oblasti Wagram, kde bolo zasiahnutých až 3.000 hektárov viníc. Lokálne škody spôsobené krupobitím zaznamenali vinári aj v Štajersku a strednom Burgenlande.