Revolúcia v Bordeaux
Stalo sa to o čom sa šepkalo už dávnejšie. a čo bolo do nedávna prakticky nepredstaviteľné. Po storočiach sa miestni vinári rozhodli prelomiť tradície siahajúce až k Napoleónovi a hlasovaním odsúhlasili návrh na zmenu odrodovej skladby. Otepľovanie planéty sa prejavuje aj v oblasti Bordeaux a tak pred Merlotom dostali prednosť odrody z juhu, ktoré lepšie znášajú vysoké teploty.
Aj keď si väčšina ľudí pod pojmom Bordeaux predstaví odrodu Cabernet Sauvignon, najrozšírenejšou odrodou v oblasti Bordeaux je Merlot. Na fľašiach veľkých vín Bordeaux ročníkov zo 70 až 80-tych rokov nájdete uvedený obsah alkoholu na úrovni 12,5%. Ročníky začínajúce deviatkou a vína z prvej dekády tretieho tisícročia už uvádzajú 13,5% a dnešná realita je niekde ešte o percento vyššie pričom začína atakovať magickú 15. Obsah cukru v hrozne však nie je jediným ukazovateľom kvality. Hrozno musí dosiahnuť stupeň vyzretosti keď je harmonický obsah tanínov, kyselín, z hrozna sa vytratia nepríjemné chlorofilové a zelené paprikové arómy. Vtedy je však obsah cukru už veľmi vysoký a vína strácajú eleganciu. Jednoducho je to už iné Bordeaux.
Dnešná „modrá“ odrodová skladba v Bordeaux je nasledovná:
Merlot 66%
Cabernet Sauvignon 22,5%
Cabernet franc 9,5%
Spolu do 2 %: Carmenére, Malbec, Petit Verdot,
Nové odrody:
Marselan je francúzsky novošľachtenec z Montpellier, Cabernet Sauvignon x Grenache. Pôvodným zámerom bolo vyšľachtiť kvantitatívnu odrodu do horúceho podnebia Languedocu, výsledok je však presne opačný. Marselan poskytuje vysoko kvalitné vína, je rezistentný, jediné čo sa vydarilo je tolerancia horúceho podnebia. Okrem Francúzska som sa s kupážami s obsahom Marselenu stretol v južnom Toskánsku (supertoskánec Nardo) a prekvapivo aj v Číne (napr. Cabernet Sauvignon a Marselan, ale aj Marselan a Dornfelder ).
Arinarnoa je odroda pochádzajúca z Bordeaux a vznikla prirodzeným krížením odrôd Tannat a Cabernet Sauvignon. Poskytuje ťažšie, vysokofarebné vína s bohatou tanínovou štruktúrou.
Treťou pôvodne francúzskou odrodou je Castets, ktorý je vo Francúzsku prakticky neznámy, u nás ho však poznáme vďaka Dorote Pospíšilovej, pretože je jedným z rodičov slovenských novošľachtencov Nitra, Váh, Hron.)
Touriga Nacional je stará pôvodná portugalská odroda, Možno najlepšia portugalská odroda z horúceho údolia rieky Duoro, poskytujúca vysoko kvalitné koncentrované a hlavne elegantné vína (okrem iného napr. Portské) aj v suchých a horúcich klimatických podmienkach. Skutočnosť, že odrodu si adoptovali vinári v Bordeaux, pravdepodobne povedie k jej popularizácii aj v iných vinárskych oblastiach. Možno sa ešte dočkáme vín z odrody Touriga Nacional, napr. juhotalianskej Puglie, alebo Abruzza, či Toskánska.
Zmena sa však netýka iba modrých odrôd.
V Bordeaux je v súčasnosti autorizované použitie nasledovných bielych odrôd:
Sémilon 47%
Sauvignon blanc 45%
Muscadelle 5%
Spolu do 2 %: Colombard, Merlot Blanc, Sauvignon Gris, Ugni Blanc
Nové odrody:
Alvarinho, stará portugalská odroda, zaujímavosťou je, že v španielskej Galícii sa nachádza 40 krov viniča odrody Alvarinho pod španielskym názvom Albariňo, ktoré sú staré odhadom 200 až 300 rokov. Alvarinho poskytuje aromatické, svieže vysokokvalitné vína, predovšetkým z pobrežných oblastí Portugalska a Španielska.
Petit Manseng. Odroda je zmienená už v 16. storočí a pochádza z juhozápadného Francúzska. Prakticky imúnna voči botrytíde. Využíva sa predovšetkým na produkciu prírodne sladkých vín.
Liliorila, relatívne nový kríženec odrôd Baroque a Chardonnay. Poskytuje aromatické vína a má nižší obsah kyselín.
Môžeme sa teda v dohľadnej budúcnosti tešiť na Chateau Petrus vyrobený z odrody Marselan, Alebo Chateau Yquem z odrody Alvarinho? Nie tak celkom. Návrh uvažuje s novými odrodami výhradne v základnej apelácii Bodreaux a Bodreaux Supérier. Pre vyššie apelačné označenia sa aj naďalej nič nemení. Aj v uvedených apeláciách je možné vysadiť najviac 5% uvedených odrôd a ich zastúpenie vo víne nesmie presiahnuť 10%. Pokiaľ ide o výsadby, mnohé z uvedených odrôd sú už dávno vysadené, len nemôžu byť uvádzané na trh pod apeláciou Bordeaux. Teda aspoň nie oficiálne. Prakticky každý v Bordeaux testuje nejaké nové odrody, pretože nikto nevie čo príde zajtra. V Pauillacu sa značnej obľube teší Carmenere, aj keď táto skutočnosť je dobre stráženým tajomstvom.
Navrhovaná zmena v Bordeaux je významná vo všetkých smeroch. V pravom slova zmysle ide o revolúciu. Ide nie len o technickú zmenu, ale aj kultúrnu a zároveň vysiela signál, že ak k tak významnej zmene boli prinútení v konzervatívnom Bordeaux, zmena čaká aj na ďalšie vinohradnícke oblasti.
Na to aby navrhované zmeny vstúpili do platnosti, musia byť potvrdené regulačnou autoritou, ktorou je v tomto prípade INAO (Institut national de l'origine et de la qualité). V nej má svoje zastúpenie rezortné ministerstvo, ale aj zástupcovia francúzskych vinohradníckych syndikátov, čo sú profesné združenia. Takže do istej miery je aj INAO samosprávnou organizáciou, ktorá má však rozhodujúce právomoci. Nemám čarovnú guľu aby som vedel odhadnúť kedy a či vôbec INAO uvedený návrh schváli. No jedno je isté, ak to neurobia dnes, budú k tomu prinútení o pár rokov a pravdepodobne v oveľa väčšom rozsahu ako predstavuje dnešný návrh.
V súvislosti s odrodou Merlot, ktorá bude zmenou najviac postihnutá, mi nedá, nepozrieť sa na Slovensko. Ak si spomeniem, ako sa úradníci nášho ministerstva stavali na zadné, keď vinári v minulom roku požadovali zmeniť termín uvádzania burčiaku na trh (pritom išlo o jediný týždeň), ako tu máme nekonečný príbeh s neregistrovaným Merlotom (pričom je registrovaná podľa mňa zbytočná odroda André), ako ministerstvo Skaličanom prekopalo navrhovanú špecifikáciu a de facto ju znefunkčnilo.... Dokedy si budú myslieť ministerskí úradníci že poznajú potreby vinárov ako vinári samotní? V každom prípade, verím že INAO zaujme konštruktívnejší postoj a vinárom v Bordeaux držím palce.