MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 12.4.2024
18
apríl
2024

VÍNO SPU 2024

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 18.4.2024 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 22.05.2024 verejná prehliadka 15. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2024“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
23
apríl
2024

Gustus Juvenilis 2024

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
24
apríl
2024

Agrovíno 2024

XXXVI. VÝSTAVA VÍN je určená pre všetky vína, ktoré môžu súťažiť v jednotlivých kategóriách určených štatútom, bez ohľadu na ich geografický pôvod. Súťaž AGROVÍNO je nominačnou súťaźou pre Národný salón vín, konanou pod záštitou Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.
26
apríl
2024

Výstava vín Vínne trhy Pezinok 2024

Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov si Vás dovoľuje pozvať
do Krušičovej kúrie,
Radničné nám. č.9
na 27. ročník verejnej ochutnávky - výstavy vín Vínne trhy Pezinok 2024.
Domov > Články > Zo sveta > 

Príbehy z Kampánie, víno z horiacich polí

Príbehy z Kampánie, víno z horiacich polí

V predchádzajúcej časti Príbehov z Kampánie, sme si zbežne predstavili oblasť a navštívili sme vinárstvo La Guardiense z oblasti Sannio. V tejto časti ochutnáme vína z Flegreiských polí, západne od Neapola.

Ďalší deň bol v znamení zmien. Namiesto troch vinárstiev ostali v programe dve a aj to úplne iné. To hlavné sa však nezmenilo - vinohradnícka oblasť, Campi Flegrei. Preklad z taliančiny je flegreiské polia, ale pôvodne grécky výraz znamená horiace polia. Už som spomenul, že takmer celá Kampánia je prakticky jeden veľký vulkán. Campi Flegrei je oblasť medzi morom a západným okrajom Neapola. Geológovia tu napočítali 24 kráterov a vyrátali, že cca pred 40.000 rokmi nastala supererupcia pri ktorej sa uvoľnilo 500 km3 vulkanickej masy. Len na porovnanie, Vezuv si v roku 79, pri pochovávaní Pompeí a ďalších piatich miest, vystačil s 15 km3.

img_1156

Spolu s dvomi talianskymi novinármi, z ktorých jeden bol môj priateľ António di Spirito, sme sa vydali do vinárstva Astroni, ktoré sa nachádza asi tak 100-150 metrov od okraja krátera rovnomennej sopky. Cantinu Astroni som nepoznal a priznám sa, netešila ma zmena programu. No keď sa tam vybral António, upokojil som sa. Skôr ako sme ochutnali vína, majiteľ vinárstva Gerardo Vernazzaro, nás previedol po svojich viniciach.


Začali sme priamo na krátere, kde má malú vinicu a pokračovali sme na protiľahlom kopci, ktorý bol vlastne tiež jedným z kráterov. Gerardo sa sústreďuje na dve odrody. Na Falanghinu a na Piedi rosso. Vzhľadom na prakticky čistý žltý neapolský tuf, si môže dovoliť experimentovať s pravokorenným viničom, bez naštepenia na podpníku a používa očká zo starých, ešte predfyloxérových viníc. Na Gerardovi bolo vidieť, že s vinohradom doslova žije. Okrem iného si všimol, že pravokorenný vinič je výrazne odolnejší voči perenospóre a čiastočne aj proti múčnatke. Dokonale obrobený každý jeden ker a Gerardo dokáže porozprávať príbeh snáď každého jedného kra vo vinici. V jeho prístupe bol doslova fanatizmus. Na jednej vinici mal vysadenú Falanghinu a každý jeden ker mal priviazaný k vysokému drevenému kolu, aj keď to nebolo technologicky potrebné. Falanghina dostala svoje meno práve podľa toho, že vysoké koly, ku ktorým bola priviazaná, pripomínali v tej dobe sofistikovaný, grécky vojenský tvar kopijníkov, tzv. falangu. Vo vinici, či presnejšie viniciach, sme strávili pomerne veľa času a vôbec sa mi to nezdalo dlho. Úžasný výhľad a úžasné rozprávanie.


img_1166


Prišiel čas na vína. Vrátili sme sa kráter Astroni, kde má Gerardovo vinárstvo sídlo. Gerard celý čas rozprával o výnimočnosti odrody Falangina na Flegrejských poliach, že som sa nevedel dočkať vína. Neskôr som sa dočítal, že na Campi Flegrei sa časom vyvinul samostatný klon odrody Falanghina, nazvaný ako inak Campi Flegrei. Faanghina má uznané iba dva klony. Ten druhý nesie názov Benevento a možno ho nájsť všade okrem Campi Flegrei. Gerardo na uvítanie otvoril, ako inak Falanghinu. Konkrétne Colle Imperatrice, Falanghina Campi Flegrei. Príjemne svieže víno, minerálne, ovocné. Veľmi pekný začiatok. Po ňom nasledovalo víno nazvané Vigna Astroni. Bola to opäť Falanghina Campi Flegrei v kategóriu cru. Gerard tvrdil, že víno kvasilo na vlastných kvasinkách. Na to pôsobilo neobyčajne čisto. Nechcelo sa mi tejto story uveriť. Keď Gerard videl moje pochybnosti, vysvetlil, že časť muštu nechá spontánne rozkvasiť a neskôr tým zakvasí celý objem. Šikovný chlapík. Pre istotu si dal kvasinky izolovať aj z vinice, ak by náhodou čosi zlyhalo. Zlý ročník, nutnosť postrekov a podobne. Plné, živé a komplexné víno. Tretím vínom bolo Strione IGT. Pre zmenu odroda... Falanghina. Hrozno sa urodilo priamo na svahoch krátera Astroni, takže pokojne mohlo niesť apelačné označenie Cru, ale Gerard trošku zmenil postup. Víno nechal macerovať týždeň na šupkách, čím sa vybral smerom k oranžovým vínam a následne ho nechal vyzrievať na kvasničných kaloch. Použitie autochtónnych kvasiniek asi nemusím zdôrazňovať. Víno potom vyzrievalo v dreve a následne vo fľaši. Celkovo dva roky. Víno bolo skôr žlté ako oranžové, komplexné, výrazne štruktúrované s dlhou a koncentrovanou dochuťou.

img_1272


Nevedel som sa dočkať červených vín. S Piedirosso som sa dôvernejšie zoznámil na minuloročnej dovolenke a fakt sa mi páčilo. A to bola možno chyba. Gerard nemal tie červené vína zlé, či nečisté, ale veľmi, veľmi mladé. Pôsobili až zadusene, ako niektoré mladé červené vína začiatkom novembra. Škoda.


Campi Flegrei však ukázala svoj potenciál. Ako som neskôr zistil, Gerard tie červené vína tak robil preto, že je to pre túto oblasť typické a Neapolčania si ich doslova žiadajú. Aj ďalšie červené vína, ktoré som v oblasti Campri Flegrei ochutnal, kládli dôraz na primárnu ovocnosť a drevo bolo pre ne tabu. Nešlo o štruktúru či komplexnosť. Dôležitá bola ovocnosť a basta. Zdá sa, že potomkovia Normanov, ktorí tu zanechali výraznú genetickú stopu, preferujú čisté, severské ovocné arómy.