MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 27.5.2025
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Zo sveta > 

Príbeh jednej fotky a talentovaného fotografa, menom Ralf Kaiser

Príbeh jednej fotky a talentovaného fotografa, menom Ralf Kaiser

Je to už dávnejšie čo som videl veľmi peknú fotku. Ani neviem či to bolo na webe, alebo v nejakom printe, pamätám si len, že to bolo v súvislosti s maďarským tokajským vínom a boli na nej odfotené bobuľky hrozna, od plne naliatej zelenej bobule Furmintu, cez vyzretejšie žlté, až po scvrknuté cibéby. Tá fotka sa mi veľmi páčila a prvé čo mi napadlo, že si takú urobím aj ja.

Samozrejme bolo by možné sa s tým ešte viac vyhrať a urobiť to možno ešte krajšie, ale bola by to už len kópia. 
Vo Francúzsku som sa zoznámil s nemeckým degustátorom a fotografom Ralfom Kaiserom. Urobil jednu fotku a na Facebooku mala pomerne úspech. Viacerí komentujúci to prirovnali k matrixu. Ralf sa pohral so svetlom a fotku ešte trošku doupravil, ale hlavne na nej perfektne vystihol to svetlo. Neskôr som sa dozvedel, že Ralf je aj autorom fotografie Furmintu, lenže vôbec nejde o Furmint, ale ako si ľahko podľa Ralfovej národnosti domyslíte, je to Rizling rýnsky. 
credit_ralf_kaiser

Všetky bobuľky boli odtrhnuté z jednej vinice a v jeden deň. Konkrétne 28. októbra 2018, v slávnej moselskej vinici Pündericher Marienburg, o ktorú sa v biodynamickom režime stará vinárstvo Clemens Busch. Požiadavka na fotografiu ktorá zobrazuje hrozno v rôznych štádiách vyzretosti, od kabinetu až po TBA, prišla od Nemeckého vinárskeho inštitútu. V tom čase už prevažná väčšina vinárstiev mala zozberané a Ralf mal naozaj šťastie, že sa mu v jednej vinici podarilo nájsť prakticky celé spektrum vyzretosti hrozna. Ralf mi vysvetľoval ako hrozno ukladal na skalu tak aby mal protisvetlo a bobuľky boli čiastočne presvietené, len ho mrzelo, že nemal dostatočne silné protisvetlo aby aspoň čiastočne presvietilo aj bobule s botrytídou. 

12shadesofriesling

Ralfova fotka, ktorú nazval 12 odtieňov Rizlingu, sa stala rýchlo virálnou a Ralf nestíhal odpovedať na žiadosti o poskytnutie fotografie. Preto sa ju rozhodol uvoľniť pre nekomerčné použitie. Dnes je to najsťahovanejšia fotka hrozna na svete (aspoň Jaro Macik to tvrdí).

Pre fanúšikov fotografie:
Fotka bola urobená telom Canon EOS 1D Mark IV, objektív EF 100mm L 2,8 macro IS USM, clona F6,3, čas 1/640

Fotografia je na stiahnutie na Ralfovom webe weinkaiser.de
Všetky použité fotografie sú dielom Ralfa Kaisera