MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
27
marec
2023

Víno Vráble 2023

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 29. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2023, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
12
apríl
2023

Vínne trhy Pezinok 2023

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
14
apríl
2023

Angel Wines

Jemnosť vo flaši

      Obrázok 

Domov > Články > Zo sveta > 

Podvod na výstave vín.

V pošte som našiel email v ktorom sa píše o konkrétnom podvode na súťaži vín,
ktorú usporiadal časopis New Zealand Cuisine. Podvod sa priamo dotýka aj
najdôležitejšej súťaže vín Air New Zealand Wine Award. Píše sa v ňom o Novom
Zélande, ale myslím, že praktiky ktoré v ňom autor popisuje je možné z času na
čas zaznamenať všade a ani my nie sme výnimkou. Článok publikoval Joel Payne
šéfredaktor časopisu Wine Business International. Jeho autorom je vínny
publicista Bob Campbell.

V pošte som našiel email v ktorom sa píše o konkrétnom podvode na súťaži vín, ktorú usporiadal časopis New Zealand Cuisine. Podvod sa priamo dotýka aj najdôležitejšej súťaže vín Air New Zealand Wine Award. Píše sa v ňom o Novom Zélande, ale myslím, že praktiky ktoré v ňom autor popisuje je možné z času na čas zaznamenať všade a ani my nie sme výnimkou. Článok publikoval Joel Payne šéfredaktor časopisu Wine Business International. Jeho autorom je vínny publicista Bob Campbell.

"Pre členov komisie hodnotenia New Zealand´s Cuisine magazine nebolo prekvapením keď víno Wither Hills 2006 Sauvignon Blanc získalo najvyšší možný rating, päť hviezdičiek. Víno už predtým získalo zlaté medaily na dvoch miestnych súťažiach.

Ale po anonymnom upozornení jedného z producentov v Marlborough, zistili že víno prihlásené do súťaže je odlišné od vína ktoré malo identické označenie ale bolo kúpené v miestnom obchode.
Aj keď senzorické posúdenie oboch vín odhalilo iba neveľké rozdiely, chemická analýza potvrdila rozdielnosť oboch vín. Odlišnosti v obsahu alkoholu, kyselín a cukru neboli veľké, predsa len boli.
Brent Marris, hlavný winemaker a riaditeľ spoločnosti Wither Hills, oznámil že ide o dve rozdielne šarže Sauvignonu 2006.
Prvá šarža, BR315, obsahuje len 2.228 kartónov, zatiaľ čo druhá šarža BR381, celkovo presahuje objem 100.000 kartónov.
Tvrdil, že vzorky na výstavu boli z menšej šarže BR315, vzaté omylom a na výstavu chceli zaslať vzorku z väčšej šarže BR381.

Wither Hills prihlásil Sauvignon Blanc 2006 na tri rôzne výstavy vín a hodnotenie časopisu Cuisine v priebehu viac ako troch mesiacov. A vždy išlo omylom o víno z menšej šarže BR315. Víno získalo jedno strieborné, dve zlaté a jedno päť hviezdičkové ocenenie. Tieto ocenenia boli vínu následne odobraté.

V otvorenom liste na stránke Wither Hills, Marris napísal: “V snahe o senzáciu a neprihliadajúc na nezávisle potvrdené fakty, sa predpokladá, že Wither Hills vyrába malé šarže vína namiešaného špeciálne na výstavy vín. Wither Hills nikdy nevyrábalo a ani vyrábať nebude malé šarže namiešané len so zámerom uspieť na súťaži vín.” Marris pokračuje, “Nanešťastie, pretože načasovanie začiatku fľašovania ročníka 2006 kolíše, , víno nebolo odlíšené od nasledujúcej nafľašovanej dávky. Magazín NZ Cuisine mal víno iba vylúčiť z hodnotenia. Som neuveriteľne sklamaný, ale rešpektujem ich rozhodnutie.”
Chcel by som Vás uistiť o dvoch dôležitých veciach. Nemal som absolútne žiadny úmysel dať komisii magazínu NZ Cuisine zámerne víno rozdielnej kvality ako je to ktoré môžete kúpiť v obchode. Nezávislý audit našich vinárskych postupov nenašiel žiadnu chybu na našej strane a zistil že pracujeme v súlade so najnovším svetovým štandardom. Traja porotcovia NZ Cuisine sa rozchádzali v názore na kvalitu vína dodaného na hodnotenie a kúpeného v obchode. Jeden hodnotiteľ nebol schopný nájsť rozdiel vo víne, druhý hodnotil vyššie víno dodané na hodnotenie a tretí uprednostnil víno kúpené v obchode. Nie je zreteľný rozdiel v kvalite medzi oboma vínami.

Najväčší denník New Zealand Herald v hlavnom titulku označil udalosť ako incident, ktorý určite bude mať zničujúci dopad na veľmi ambicióznu a až do teraz aj veľmi uznávanú značku. Paradoxne, Marris je predseda poroty Air New Zealand Wine Awards, najuznávanejšej výstavy vín v krajine. Wither Hills, Sauvignon Blanc 2006 získal striebornú medailu na Air New Zealand Wine Awards v novembri tohto roku.

Bob Campbell

Podľa najnovších informácií Brent Marris rezignoval na post predsedu Air New Zealand Wine Awards

Vypočuté medzi vinármi:
„To je ten zlatý vavrinec?
Ano je. Ten istý, len z druhého suda.“

tv