MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Zo sveta > 

Podvod na výstave vín.

V pošte som našiel email v ktorom sa píše o konkrétnom podvode na súťaži vín,
ktorú usporiadal časopis New Zealand Cuisine. Podvod sa priamo dotýka aj
najdôležitejšej súťaže vín Air New Zealand Wine Award. Píše sa v ňom o Novom
Zélande, ale myslím, že praktiky ktoré v ňom autor popisuje je možné z času na
čas zaznamenať všade a ani my nie sme výnimkou. Článok publikoval Joel Payne
šéfredaktor časopisu Wine Business International. Jeho autorom je vínny
publicista Bob Campbell.

V pošte som našiel email v ktorom sa píše o konkrétnom podvode na súťaži vín, ktorú usporiadal časopis New Zealand Cuisine. Podvod sa priamo dotýka aj najdôležitejšej súťaže vín Air New Zealand Wine Award. Píše sa v ňom o Novom Zélande, ale myslím, že praktiky ktoré v ňom autor popisuje je možné z času na čas zaznamenať všade a ani my nie sme výnimkou. Článok publikoval Joel Payne šéfredaktor časopisu Wine Business International. Jeho autorom je vínny publicista Bob Campbell.

"Pre členov komisie hodnotenia New Zealand´s Cuisine magazine nebolo prekvapením keď víno Wither Hills 2006 Sauvignon Blanc získalo najvyšší možný rating, päť hviezdičiek. Víno už predtým získalo zlaté medaily na dvoch miestnych súťažiach.

Ale po anonymnom upozornení jedného z producentov v Marlborough, zistili že víno prihlásené do súťaže je odlišné od vína ktoré malo identické označenie ale bolo kúpené v miestnom obchode.
Aj keď senzorické posúdenie oboch vín odhalilo iba neveľké rozdiely, chemická analýza potvrdila rozdielnosť oboch vín. Odlišnosti v obsahu alkoholu, kyselín a cukru neboli veľké, predsa len boli.
Brent Marris, hlavný winemaker a riaditeľ spoločnosti Wither Hills, oznámil že ide o dve rozdielne šarže Sauvignonu 2006.
Prvá šarža, BR315, obsahuje len 2.228 kartónov, zatiaľ čo druhá šarža BR381, celkovo presahuje objem 100.000 kartónov.
Tvrdil, že vzorky na výstavu boli z menšej šarže BR315, vzaté omylom a na výstavu chceli zaslať vzorku z väčšej šarže BR381.

Wither Hills prihlásil Sauvignon Blanc 2006 na tri rôzne výstavy vín a hodnotenie časopisu Cuisine v priebehu viac ako troch mesiacov. A vždy išlo omylom o víno z menšej šarže BR315. Víno získalo jedno strieborné, dve zlaté a jedno päť hviezdičkové ocenenie. Tieto ocenenia boli vínu následne odobraté.

V otvorenom liste na stránke Wither Hills, Marris napísal: “V snahe o senzáciu a neprihliadajúc na nezávisle potvrdené fakty, sa predpokladá, že Wither Hills vyrába malé šarže vína namiešaného špeciálne na výstavy vín. Wither Hills nikdy nevyrábalo a ani vyrábať nebude malé šarže namiešané len so zámerom uspieť na súťaži vín.” Marris pokračuje, “Nanešťastie, pretože načasovanie začiatku fľašovania ročníka 2006 kolíše, , víno nebolo odlíšené od nasledujúcej nafľašovanej dávky. Magazín NZ Cuisine mal víno iba vylúčiť z hodnotenia. Som neuveriteľne sklamaný, ale rešpektujem ich rozhodnutie.”
Chcel by som Vás uistiť o dvoch dôležitých veciach. Nemal som absolútne žiadny úmysel dať komisii magazínu NZ Cuisine zámerne víno rozdielnej kvality ako je to ktoré môžete kúpiť v obchode. Nezávislý audit našich vinárskych postupov nenašiel žiadnu chybu na našej strane a zistil že pracujeme v súlade so najnovším svetovým štandardom. Traja porotcovia NZ Cuisine sa rozchádzali v názore na kvalitu vína dodaného na hodnotenie a kúpeného v obchode. Jeden hodnotiteľ nebol schopný nájsť rozdiel vo víne, druhý hodnotil vyššie víno dodané na hodnotenie a tretí uprednostnil víno kúpené v obchode. Nie je zreteľný rozdiel v kvalite medzi oboma vínami.

Najväčší denník New Zealand Herald v hlavnom titulku označil udalosť ako incident, ktorý určite bude mať zničujúci dopad na veľmi ambicióznu a až do teraz aj veľmi uznávanú značku. Paradoxne, Marris je predseda poroty Air New Zealand Wine Awards, najuznávanejšej výstavy vín v krajine. Wither Hills, Sauvignon Blanc 2006 získal striebornú medailu na Air New Zealand Wine Awards v novembri tohto roku.

Bob Campbell

Podľa najnovších informácií Brent Marris rezignoval na post predsedu Air New Zealand Wine Awards

Vypočuté medzi vinármi:
„To je ten zlatý vavrinec?
Ano je. Ten istý, len z druhého suda.“

tv