Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Zo sveta > 

Podvod na modro?

Podvod na modro?

Tvári sa to ako víno, komunikujú to ako víno, vyvoláva to nebezpečenstvo zámeny s vínom, parazituje to na víne, ale nie je to víno. Čo je to?

Prvýkrát som sa stretol s modrým vínom ešte niekedy koncom osemdesiatych rokov, minulého storočia. Dokonca to bolo „modré šampanské“. Šampanským sme vtedy nazývali všetko, čo malo bublinky a nepatrilo to do kategórie pivo alebo kofola. Dokonca si pamätám, ako to víno chutilo. Malo výraznú príchuť farbiva metylthymolová modrá a po prvom dúšku som oň stratil záujem.  Vôbec mi to nechutilo. Keď sa pred niekoľkými týždňami objavili v médiách senzačné správy o novom modrom víne, tušil ako to s tou modrou bude. Mladí Španieli, ktorí s tým prišli ako s biznis nápadom, najprv rozprávali o tom, že víno je zafarbené antokyánmi prirodzene sa vyskytujúcimi v hrozne. S tými antokyánmi je to pravda, len čo sa týka prirodzenosti výskytu. Všetci vieme, že červené víno je červené práve vďaka antokyánom, pretože pri bežnom pH bieleho vína v rozmedzí 3 - 3,5 majú antokyány od modrého sfarbenia ešte riadne ďaleko. Ešte pri pH okolo 5 je sfarbenie purpurovo červené. Verte mi, že také víno by ste naozaj nechceli piť. Modrá sa objavuje až v neutrálnom pH a to je v prípade vína ďaleko za hranicou piteľnosti. Nie je jedovaté, ale s tak nízkym obsahom kyselín je neuveriteľne mdlé a unavené. Mení sa aj výraz aróm. Ak mi neveríte, skúste si doma do pohára dobrého vína nasypať trochu sódy bikarbóny. Nakoniec sa objavila aj informácia o tom, že víno je zafarbené prírodným indigom. To mi dávalo zmysel a viac som sa touto témou už nezaoberal.


pasionblue

Nedávno som však modrý zázrak objavil v predajni Metro. Pre niekoho krásna modrá farba, pre mňa skôr jedovato modrá (áno som zaujatý) ma prinútila pozrieť si fľašu lepšie. Opäť story o čisto prírodnom antokyáne mi nedala pokoj, a tak som investoval vzhľadom na kategóriu vína šialených 12 Eur a jedna fľaša putovala do labáku. Výsledok? Prítomnosť syntetického farbiva indigotín, čo je sodná soľ kyseliny disulfón indigovej. Čisté indigo je síce prírodný produkt, ale vzhľadom na zlú rozpustnosť vo vode a samozrejme aj cenu sa pripravuje synteticky vo forme uvedenej soli. Možno si poviete je tam toho, veď toto farbivo je v potravinách povolené ako E 132. To je síce pravda, ale pridávanie farbiva nepatrí medzi povolené enologické postupy a tak výsledný produkt nie je vínom. Férovo musím uznať, že to výrobca ani netvrdí a na fľaši je v slovenskej dolepke uvedené "alkoholický nápoj na báze révového vína". Vymanenie sa spod kategórie víno navyše umožňuje výrobcovi " správať sa technologicky voľnejšie". Len pre zaujímavosť, laboratórne zistené pH tohto produktu je predpokladaných 3,5.
Problém vidím v tom, že na fľaši je uvedený nápis Chardonnay, čo priamo napovedá, že produkt je vínom a hrozí teda nebezpečenstvo zámeny s vínom (a aj k nej často dochádza!). Z môjho pohľadu je takéto označenie podvodom aj keď možno nie v zmysle zákona, tak minimálne v morálnej rovine.


Nakoniec som sa odhodlal toto víno, modré čudo (aby nedochádzalo k zámene s vínom, budem ďalej používať výraz čudo), ochutnať.


Ako náhle som si nalial čudo do kalicha, okamžite som si spomenul na hodiny chémie a roztok pentahydrátu síranu meďnatého, modrej skalice. Moje odhodlanie víno čudo ochutnať, bolo opäť o niečo menšie.
Už vôňa prezrádzala prítomnosť cudzorodých - umelo pôsobiacich aróm.
Chuť je číra hrôza. Predstavte si to najlacnejšie nevydarené sudové víno, drsná nepríjemná unavená chuť, ale na druhej strane čisté a pre niekoho aj príjemné, ale rozhodne cudzorodé - umelo pôsobiace arómy, ktoré sa s pôvodnou arómou "révového Chardonnay" vôbec nestihli spojiť. Čudo som okamžite vypľul a v ústach mi ostala nepríjemná pachuť. Tušil, ba dokonca som vedel, že to nebude bohviečo, ale skutočnosť bola ďaleko, ďaleko horšia.


Zaujímavosťou je, že niektoré eshopy s vínom toto modré čudo doslova ponúkajú ako víno, čím sa dopúšťajú podvodu, nehovoriac o cene, ktorá atakuje až 20 eur, čo je vzhľadom na kvalitu vína doslova zlodejina a to podľa mňa platí aj pre najnižšiu cenu, spomenutých 12 eur.
Ak by som mal určiť cenu tohto vína (pardon stále sa mýlim) čuda, vzhľadom na jeho kvalitu v ponímaní ako vína, cena by v žiadnom prípade nepresiahla 1 euro. Nie, nezabudol som dopísať nulu. Slovom jedno euro. Čistá, nie práve vydarená sudovka.


Neuveriteľne pritom vyznievajú niektoré recenzie čuda, ktoré si ho pochvaľujú. Buď ide o robotov, zaplatených diskutérov, alebo tí ľudia majú jednoducho "plechovú hubu*".
Až pri písaní článku som si všimol aj originálnu španielsku definíciu čuda. Bebida aromatizada a base de vino. Správny slovenský preklad by teda mal znieť, aromatizovaný nápoj na báze vína. Lenže to už neznie tak sexi. Tým sa vlastne potvrdilo moje tvrdenie o cudzorodých arómach.
Po právnej stránke je zo strany výrobcu všetko v poriadku, dokonca aj použitie názvu Chardonnay. Iné je to už s obchodníkmi, ponúkajúcimi toto čudo ako víno, čím jednoznačne dochádza ku klamaniu spotrebiteľa a teda k podvodu. Mohli by sme sa rýpať v detailoch o nesprávnom označení. Napr. kde v preklade sa stratil výraz aromatizované, prípadne prečo nie je uvedené zloženie. To znamená aj zoznam prídavných, v tomto prípade výrobcom priznaných, aróm a samostatnou kapitolou je modré syntetické farbivo.


Ak niekto chce predávať modrý nápoj, prosím nech tak robí úplne pokojne. Teda ak to niekto bude kupovať a bude mu to dokonca chutiť. Len to prosím nevolajte víno.


Čo povedať na záver. Nuž človek sa učí na vlastných chybách a niektorí z nás sú nepoučiteľní. Senzácia sa nekoná a budeme si musieť vystačiť s bielym ružovým a červeným vínom. Štvrtá, modrá farba vo víne jednoducho nejestvuje. Vlastne aj jestvuje lenže nie je modrá a je to úplne iná téma.
Len tak pre srandu by ma zaujímalo, koľkí z vás sa nechali oklamať a kúpili si "modré víno"?


* Plechová huba je výraz pre človeka, ktorý má mizerné až nulové senzorické schopnosti.