MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
10
december
2022

Novianska ochutnávka mladých vín 2022

Prezentácia zúčastnených vzoriek súťaže VINUM NOVUM 2022,
oficiálne vyhodnotenie súťaže, odovzdávanie cien, medailí, verejná výstava vzoriek.
16
december
2022

Víno Skovajsa - MY NIČ TO VINIČ

MALOKARPATSKÉ RODINNÉ VINÁRSTVO sídli v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v mestečku Pezinok.

Ochutnáme ich produkciu v piatok 16.12.2022 o 19:00 hod v Pivnici pod hradom, kedy budete mať možnosť spoznať ich vlastný (rodinný) vinársky rukopis.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.

      Obrázok 

Domov > Články > Zo sveta > 

Po explózii fľaše šampanského je Dán v kritickom stave.

Po explózii fľaše šampanského je Dán v kritickom stave.

Dánsky portál thelocal.dk uverejnil správu o veľmi nešťastnej oslave nového roka. Pri otváraní fľaše šampanského došlo k explózii, pričom sklenené črepy vážne poranili muža, ktorý šumivé víno otváral.

Dán držal fľašu medzi stehnami a jedná z črepín mu poranila tepnu, následkom čoho stratil "významné" množstvo krvi. Momentálne je muž udržiavaný v umelom spánku a podľa vyjadrenia lekárov je jeho stav kritický. 


Správa neuvádza akým spôsobom otváral fľašu, či išlo o pokus vytiahnuť korkovú zátku klasickým spôsobom, alebo išlo o sabráž. Explózia fľaše otváranej zvyčajným spôsobom je mimoriadne vzácna, aj keď osobne som bol svedkom toho, ako samovoľne explodovala fľaša šumivého vína nesená v taške, bez akéhokoľvek mechanického impulzu. Bolo to koncom 80tych rokov na bratislavskej Hlavnej  stanici.


Neviem ako je to dnes, ale kedysi sa fľaše určené na šumivé vína testovali na 15 atmosfér, pričom reálny pretlak vo fľaši je nanajvýš polovičný. Navyše v záujme čo najjemnejšieho perlenia, majú vinári tendenciu pretlak CO2 znižovať.


Problémov s "nestabilitou " skla môže byť viacero. Nikdy neviete, ktorá fľaša bola pri manipulácii ťuknutá, prípadne môže byť v samotnom type fľaše.


Najväčšie riziko rozbitia či explózie fľaše je pri sabráži. Pred rokmi na súťaži v sabráži opakovane dochádzalo k rozbitiu jedného konkrétneho sektu, pričom sabráž bola prevedená korektne. Takže problém bol pravdepodobne vo fľaši samotnej.


Ak sa už rozhodnete useknúť hrdlo fľaše a po prvom pokuse sa vám podarí iba zarovnať hríbik, druhý krát už do fľaše nesekajte a otvorte ju štandardným spôsobom. Ja sám som kedysi skončil s črepinou v predlaktí.