MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
07
september
2022

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2022

17. ročník
Národný salón vín Slovenskej republiky 2022 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Domov > Články > Zo sveta > 

Odišiel Giacomo Tachis, otec talianskych ikonických vín

Odišiel Giacomo Tachis, otec talianskych ikonických vín

Talianski vinári majú viacero velikánov. Niektorých z nich mám, či mal som tú česť spoznať osobne. Jedným z ľudí, ktorých som už nestihol stretnúť je Giacomo Tachis, enológ, ktorý vdýchol dušu vínam ako je Sassicaia, Tignanello či Solaia.

Aj vďaka týmto vínam sa meno Giacomo Tachis stalo známym nie len po celom Taliansku, ale v celom vinárskom svete, kde ho poznajú ako otca supertoskánskych vín.


aia_01

...aia, ...aia, ...aia.  Solaia 2010 bola najvzrušujúcejším vínom inak exkluzívneho večera 


Narodil sa 04. novembra 1933 v mestečku Poirino neďaleko Turína v oblasti Piemont.  Enológiu vyštudoval v Albe, ale jeho cesta do Toskánska viedla cez Bolognu, kde pracoval v likérke, pretože ako sám vravel vždy ho fascinovala alchýmia a veci s ňou spojené, akou bola aj destilácia.  Neskôr dostal ponuku od vinárstva Ricasoli, kde sa zrodilo Chianti. Známa Ricasoliho formula, ktorú jeho nasledovníci nepochopili celkom správne a neskôr viedla k úpadku Chianti, ale aj vzniku supertoskánskych vín a celkovej renesancii toskánskeho a tým aj talianskeho vinárstva. Heterózny efekt v praxi. Giacomo Tachis dal prednosť ponuke z vinárstva Antinori a urobil dobre. Postupne sa prepracoval na hlavného enológa a spolu s vtedy mladým Pierom Antinorim vytvorili zladený tandem.
Jeho prvým ikonickým vínom sa stalo víno z majetku Tenuta San Guido nazvané podľa kamenistej pôdy Sassicaia. Vybral najlepšie sudy ročníkov 1965 - 68 a vytvoril prvých 6.000 fliaš vína, ktorého sláva sa dotkla hviezd. Sassicaia je prvé a dodnes jediné talianske víno, ktoré získalo vlastnú apeláciu Bolgheri Sassicaia D.O.C.


Podľa Giacoma to boli vzrušujúce časy. Často cestoval do Bordeaux, kde ho do tajov umenia miešania bordó odrôd zasvätil Emile Peynaud, lektor enológie na univerzite v Bordeaux. Peynaudov vplyv viedol k zavedeniu barikových sudov do vinárskej praxe a vinárstvo Antinori sa stalo prvým vinárstvom ktoré začalo používať barikové sudy pre svoje prémiové vína.


Giacomo Tachis sa taktiež zaslúžil o výsadbu medzinárodných odrôd(Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ) v toskánskych vinohradoch kde podľa neho poskytovala vzrušujúcejšie vína ako vo svojej francúzskej domovine. Bol však proti ich neúmernému rozširovaniu. Odrody z Bordeaux považoval za niečo čo môže pomôcť miestnym odrodám získať štruktúru, ale obával sa potlačenia originálneho charakteru talianskych vín.


Giacom Tachis bol známy taktiež ako veľký milovník Vermentina zo Sardínie, očarujúcich sicílskych vín Cataratto, Grillo, Inzolia a samozrejme Nero D’Avola. Ako rodený Piemonťan nemohol vynechať ani Barberu a Nebbiolo.  Po odchode do "dôchodku" u Antinoriho dostal veľa ponúk, ale ako konzultant pôsobil na Sardínii a Sicílii, ktoré boli jeho srdcu blízke. Svoju pečať vtlačil vínam ako Mille e una notte(Donnafugata, Sicília), či Santadi zo Sardínie.


Mal som možnosť ochutnať viacero vín pri zrode ktorých stál Giacomo Tachis a všetky boli čímsi výnimočné. O to viac ma mrzí, že som prišiel o šancu osobne spoznať tohto rovnako výnimočného človeka. Ak by mohol niečo odkázať našim vinárom, s najväčšou pravdepodobnosťou by im poradil aby sa venovali umeniu snúbenia odrôd a ročníkov a aby dovolili vínu zachovať si dušu.