Najlepšie víno
Dobré jedlo a dobré víno patria medzi také drobné radosti života. Rozdiel medzi dobrým a výborným jedlom môže byť veľkým, no rozdiel medzi dobrým a ikonickým vínom, doslova priepastný. Ak si chcete oboje užiť na najvyššej úrovni stačí zájsť....
...do jednej z dvoch rakúskych reštaurácií, ktoré sa pýšia dvomi michelinovými hviezdičkami. Zhodou okolností sú obe vo Viedni a sú od seba vzdialené, ani nie 400 metrov. Tou prvou je Steirereck vo viedenskom mestskom parku a tou druhou je reštaurácia 5 hviezdičkového hotela Palais Coburg, Silvio Nickol. Ak sa vám na Vianoce nechce variť skúste ponuku reštaurácie Silvio Nickol.
Rakúšania si sviatky užívajú a tak je úplne bežné že už 25. decembra sú reštaurácie otvorené. Namiesto toho aby doma varili, prípadne dojedali kapra, idú sa najesť a zabaviť do reštaurácií. Majú otvorené 24., 25. aj 26. decembra.
Je naozaj ťažké odolať takto formulovanému pozvaniu:
Vianoce v Silvio Nickol
"Dobrá kuchyňa je základom všetkého šťastia "(Georges Auguste Escoffier). Doprajte si kúsok šťastia a oslávte Vianoce s nami, v Gourmet reštaurácii Silviom Nickol. Súčasťou sedemchodového vianočného menu je napríklad hľuzovková polenta či mušle Svätého Jakuba. To čo je na hoteli Palais Coburg zaujímavé je jeho vínny archív. Cena skutočne impozantnej zbierky vín v archíve v roku 2007 predstavovala viac ako 22 miliónov Eur. Koľko je to dnes ani len netuším, ale ceny veľkého Bordeaux, ktoré tvorí značnú časť archívu, išli od vtedy poriadne nahor.
Sedemchodové menu, cena: 295, - € / osoba
Sedemchodové menu, plus víno, cena: 475, - € / osoba
Sedemchodové menu, plus archívne víno cena: 795, - € / osoba
Prvá Michelinová hviezda, ...wav.
Neviem či vás uvedené ceny zmrazili, ale ak môžem z vlastnej skúsenosti hodnotiť kuchyňu v Palais Coburg, dnes by som sa tam vybral skôr na víno ako na jedlo. Reštaurácia Palais Coburg získala prvú michelinovu hviezdu pod vedením Christiana Petza. Jeho kuchyňa je považovaná za puristickú, aj keď neviem čo presne si mám pod týmto výrazom predstaviť. Podľa mňa je moderná, rafinovaná a okúzľujúca, s dôrazom na rafinovaná. Keď som kuchyňu Christiana Petza ochutnal prvýkrát, bol som ohúrený. Veľmi rafinované kombinácie, dokonale vyladené chute a Christian sa nevyhýbal ani výdobytkom molekulárnej gastronómie. Keď som si približne o rok zopakoval návštevu v jeho reštaurácii, bol som trošku sklamaný. Kuchyňa bola dokonalá, ale z môjho pohľadu sa na nej nič nezmenilo. Ak by som sa chcel hrať na rozhľadeného, svetaskúseného gourmeta, povedal by som, že som sa nudil.
Keď dve je menej ako jedna...
O rok, či o dva neskôr, už Christian Petz v Palais Coburg nepôsobil. Jeho miesto zaujal Silvio Nickol. Rating reštaurácie poskočil o jednu hviezdičku a Silviove jedlá hýrili farbami. Určite by som ich neoznačil ako rafinované. O čo bola kuchyňa značky Silvio Nickol farebnejšia o to menej potešenia som nachádzal v chuti. Toto vyjadrenie treba rozhodne chápať v kontexte michelinovej reštaurácie. V tom momente som si spomenul na štýl Christiana Petza a určite by som sa radšej "nudil" s jeho kuchyňou, ako spoznával tú Silviovu.
S jedlom od Christiana Petza som sa stretol aj nedávno, na návšteve vinárstva Aloisa Krachera v Burgenlande. Jeho štýl sa nezmenil. Stále je rafinovaný a ak by som si mal teraz vybrať ku komu ísť, tak verte či nie, dal by som prednosť Christianovi, pred vyhlásenou dvojhviezdičkovou reštauráciou Silvio Nickol.
Víno z celého sveta....
Súčasťou hotela Palais Coburg sú historické časti viedenských hradieb, ktoré dokázali odolávať tureckým útokom. Zopár metrov hrubé múry kazematov v kombinácii s biometrickým prístupom sú nie len bezpečným, ale aj ideálnym prostredím na vyzrievanie vín, ktorých cena prekračuje 20 miliónov Eur.
Vína sú rozdelené podľa pôvodu. Bordeuax, Bourgogne, Champagne, Taliansko, Španielsko, Nový svet, Rakúsko. Zbierku vín nemožno nazvať inak ako úctyhodnou. Viac ako 100 ročníkov Chateau d´Yquem od roku 1893, unikátna zbierka Bordeuax a to vlastne paltí o všetkom. Bežná cena vín sa pohybuje od 100 do 300 Eur, nájdete však aj vína za 30 - 40 Eur a potom vína v hodnote auta.
Le Montrachet Grand Cru, ročníka 2005 stojí 9.500 Eur, ale Romanée-Conti Grand Cru ročník 2000, stojí už 16.400 Eur. Za to isté víno, pre zmenu však ročník 1985 si od vás vypýtajú okrúhlych 22.000 Eur. Ak si potrpíte na archívne víno, v ponuke je Cos d ´Estournel ročníka 1924 za "ľudových" 1595 Eur. Pri víne Lafite-Rothschild ročníka 1858, cenu pre istotu vôbec neuvádzajú. Vraj na požiadanie...
Pod Ukrajinskou vlajkou je uvedená Massandra Livadia Cabernet Sauvignon , ročník 1892 za 1970 Eur. Vinárstvo Massandra dnes už robí dobré meno Rusku, pretože je to jedno z vinárstiev na polostrove Krym. Len tak mimochodom, prednedávnom svet obehla správa že toto víno tam ochutnal Putin.
Ak budete mať naozaj bohatého Ježiška, môžete si dopriať šesťlitrovú fľašu Imperial, s vínom Lafite-Rothschild, úžasného ročníka 2000 za 34.000 Eur. To je najdrahšie víno aké som vo vínnej karte našiel. Ak je to už priveľa o niečo lacnejšia je deväťlitrová fľaša Margaux 1995 za 28.000 Eur. Okrem toho je v nej veľa vín, pri ktorých cena nie je uvedená vôbec a môžeme sa iba domnievať koľko si od vás vypýtajú, v prípade ak bude na predaj.
Neviem koľko vín je uvedených na vínnej karte, ale ak si ju budete chcieť vytlačiť, budete na to potrebovať 139 strán. Je to veľmi zaujímavé a poučné čítanie.