MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 4.5.2025
15
máj
2025

Víno Terra Wag 2025

Víno Terra Wag – Šaľa 2025
10. ročník súťažnej prezentácie a výstavy vín
Nominačná súťaž pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025
15
máj
2025

Verejná prehliadka 16. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín Víno SPU 2025

Srdečne vás pozývame na verejnú ochutnávku súťažných vín.
Záštitu nad podujatím prijali: doc. 14.00 – 21.00 hod: Workshop a verejná prehliadka súťažných vín v priestoroch budovy dekanátu FZKI, Tulipánová ul. 7, 949 76 Nitra.
21
máj
2025

Agrovíno 2025

Oficiálne slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení spojené s verejnou ochutnávkou súťažných vín.
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
Domov > Články > Zo sveta > 

Najlepšie európske červené víno

Najlepšie európske červené víno

Rešpektovaný americký mesačník WineSpectator zverejnil výročný rebríček TOP 100 svetových vín. WineSpectator je americký časopis a tak niet divu, že na prvých dvoch miestach sa umiestnili kalifornské vína. Prvé z nich je Pinot noir 2009, z oblasti Sonoma coast a druhé Cabernet Sauvignon z Nappa Valley. Najlepšie európske víno sa umiestnilo až na treťom mieste. Je ním však prírodne sladké víno z odrody Chenin blanc z údolia Loiry. Hneď za ním je ďalší Európan, presnejšie temperamentný a elegantný Talian, z najprestížnejšej toskánskej apelácie, z Montalcina. Tým vínom je Campogiovanni, Brunello di Montalcino DOCG, od výrobcu San Felice.

 Viem, že toto víno k nám dováža spoločnosť Slowin, vďaka ktorej som mal možnosť navštíviť spoločnosť San Felice. Spomienka na návštevu vinárstva vo mne vyvolala veľmi príjemné pocity a z pamäte som si dokázal vyvolať chute a vône vtedy ochutnaných vín. Na Campogiovanni si spomínam celkom presne. To víno na mňa pôsobilo, ako víno z nižších, južne položených polôh, plné alkoholicky teplé až olejovité so sladkou čiernou džemovitou ovocnosťou a krásnou kôstkovo slivkovo aromatikou. Plné komplexné, ušľachtilé. Vtedy som sa síce zamiloval do iného vína, ale to na príťažlivosti Campogiovanni nič neuberá. Víno, ktoré som vtedy ochutnal bol veľký ročník 2004. V rebríčku časopisu WineSpectator sa však umiestnilo víno ročníka 2006. Oslovil som teda Františka Duroňa, majiteľa Slowinu s otázkou, či by sa nenašla nejaká fľaša. Nájsť sa našla, ale ročník 2005. Tento ročník mal trochu smolu v tom, že ako 2004, tak aj 2006 sú v Toskánsku veľkými ročníkmi. Ročník 2005, bol „iba“ veľmi dobrý. Na moje prekvapenie Campogiovanni 2005, pôsobí úplne inak. Už by som ho neoznačil ako víno z južnej časti Montalcina, pôsobí elegantne ako víno z vyšších polôh tejto zóny. V skutočnosti sa vinohrady nachádzajú na juhozápade Montalcina, v nadmorskej výške asi 250-300 m nm. To je približne stredná úroveň, pretože na juhu oblasti sú vinice v nadmorskej výške približne 150 m nm a na severe siahajú až do 550 m nm. V teplejších ročníkoch prejav vína inklinuje k južnému štýlu, ktorý je teplejší džemovitejší, v chladnejších zase k severnému, ktorý je pevnejší, elegantnejší s jemnými nuansami arómy.

Campogiovanni 2005, Brunello di Montalcino DOCG, San Felicebdm01


Farba vína je stredne intenzívna, s prejavom rubínovej červene, s jemne tehlovým lemom na okraji kalicha.
Vôňa je veľmi výrazná a intenzívna. Ušľachtilá zmes kvetinových ovocných a herbálnych tónov. V prvom nose môžete nájsť ľahkú fialku, ale takmer okamžite ju prekryje ovocnosť kôstkového ovocia, predovšetkým čerešní a višní, v kombinácii s široko koncipovaným herbálnym pozadím. Niekoľko smietok tymianu, dokonca šalvie a ľahký dotyk tabakového listu. Po dlhšom predýchaní v kalichu sa objavuje aj náznak drevitých aróm, bez prejavu toustovaného dreva. Neskôr sa začne objavovať aj náznak sladkého drievka. Celkový prejav vône je veľmi príjemný. Je veľmi výrazná, vyzretá, svieža čistá a najmä komplexná až viacvrstvová.
Chuť vína je rovnako výrazná ako vôňa a koncentrovaná. Výrazná čerešňová ovocnosť, plná byliniek, neobyčajnej kombinácie tymianu a šalvie, vrátane tabaku je vďaka typicky vyššej kyselinke Sangiovese krásne čerešňovo šťavnatá. Samostatnou kapitolou je veľkorysý obsah ešte stále mladého tanínu, ktorý vytvára mohutnú štruktúru vína. Tanín pripomína 99% horkú čokoládu. Je dokonale jemný, je to ten najjemnejší a zároveň najhustešie tkaný zamat.
V závere zostáva zamatový tanín na podnebí, a pomaly odoznieva čokoládovo bylinková pevná dochuť.
 
Telo vína je dostatočne plné, víno pôsobí štruktúrovane a komplexne, s krásnou šťavnatou aciditou. 
Analytika vína: Alkohol 13.68 % (požadovaný minimálny obsah 12.5 %/)
Bezcukorný extrakt  32.3  g/l (požadovaný minimálny obsah 24 g/l)
Celkové kyseliny 6.1 (požadovaný minimálny obsah 5,0 g/l)
Bodové hodnotenie 91 bodov

Zaujímavosťou je, že Robert Parker dal Brunellu Campogiovanni ročníka 2005 iba 88 bodov. V popise k vínu doslova uvádza: „nanešťastie, intenzívna korenistosť a veľmi silný prejav tanínov francúzskeho duba robia víno tvrdé“. Nuž pravdepodobne som zďaleka neprechutnal toľko vín čo Robert Parker, ale rozhodne protestujem proti výrazu tvrdé taníny. Obzvlášť, keď je všeobecne známe, že talianske vína pre Wine Advocate hodnotí Antonio Galloni, ktorý má veľmi vrúcny vzťah k vínam z Piemontu a vlastne sa vypracoval na piemontských vínach. Pokiaľ ide o ročník 2006, ten dostal o dva body viac, teda rovných 90, ale v popise ostala rovnaká výhrada, francúzsky sud vraj priveľmi dominuje. WineSpectator  udelil vínu 96 bodov a zaradil ho na štvrté miesto v TOP 100.
Neodpustím si poznámku k tým tanínom. V Campogiovanni Brunello di Montalcino vyzrieva vo veľkých drevených sudoch(niekoľko tisíc litrových) prevažne slavónskych. Tie slúžia predovšetkým na predýchanie vína a obohatenie o taníny je prakticky zanedbateľné.  V tejto otázke sa celkom jednoznačne prikláňam na stranu WineSpectatoru. Campogiovanni je zárukou kvality či už je to jeden z veľkých ročníkov, alebo nie.