MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Zo sveta > 

Medaily z Japonska za červené víno

Medaily z Japonska za červené víno

Koľkože to bolo slávy keď pred 15 rokmi, niektoré zo slovenských vín prinieslo zo sveta striebornú či dokonca zlatú medailu. Situácia sa však časom zmenila a medailí začalo pribúdať. Dnes už zlatá či strieborná medaila nie je takou vzácnosťou ako tomu bolo kedysi. Začiatkom roka sa v ďalekom Japonsku konala súťaž Sekura, Japan Womens Wine Awards. Japonsko je vnímané ako nevinárska krajina. Napriek tomu spotreba vína v Japonsku dosahuje objem 650 miliónov litrov. Úctyhodné číslo s ohľadom na ekonomickú silu Japonska možno predpokladať veľký potenciál nárastu spotreby vína. Niet preto divu, že o japonskú súťaž je veľký záujem. Na 4. ročníku súťaže, sa zúčastnilo celkovo 37 štátov sveta, ktoré prihlásili viac ako 4.200 vzoriek vín. Na súťaži sa úspešne zúčastnili aj viaceré slovenské vinárstva.

sakuraaward_logo_02   Jedným z medailistov bola aj spoločnosť Villa Vino Rača. Ak by ste teraz mali hádať, s akým vínom sa im podarilo bodovať, som presvedčený, že všetci by tipovali Frankovku. A mali by pravdu. Villa Vino Rača získala v mimoriadne silnej konkurencii vín z doslova celého sveta dve strieborné medaily. Tá prvá je za víno Frankovka modrá z prémiovej edície Palugyay, ročníka  2013 a druhá medaila je za Frankovku modrú, z Exclusive collection, ročníka 2015.

img034
 

  Richard Polkoráb je enológom vinárstva Villa Vino Rača. Z medailí sa úprimne potešil. "Ostal som prekvapený, pretože Japonsko je predsa len úplne odlišná kultúra ako európska. Viem, že na tejto súťaži bola mimoriadne silná konkurencia, predovšetkým medzi červenými vínami. Prakticky celý palugyay_frankovka_modra_2013vinársky svet. Všetci veľmi dobre vieme, že naše mladé, biele a ružové vína dokážu zaujať a vybojovať medaily, no my sme zaujali červenými vínami a navyše nie mladými."  Prémiová línia Palugyay nie je odkazom  na slávnu históriu, ale je vyjadrením hodnoty terroir. V línii Palugyay nenájdete iné vína okrem tých z vlastnej vinice. Slovenskí vinári sa naučili s hroznom pracovať šetrnejšie, využívať jeho potenciál a rešpektovať jeho terroir. Vo Villa Vino Rača to myslia s račianskou Frankovkou smrteľne vážne. Dôkazom je Frankovka modrá ročník 2013. Nejde o nejaké zabudnuté fľaše vo firemnom archíve. Ročník 2013 bol iba prednedávnom fľašovaný a na trh sa dostáva iba teraz. V optimálnej forme. 


   Hrozno pochádza z vlastných viníc v bratislavskej Rači. V dnes už slávnej vinici Krivé bola vysadená v roku 1968.

Frankovka modrá 2013, výber z hrozna, suché, línia Palugyay

Sýta, rubínovo červená farba.


   Výrazná svieža a ovocná vôňa plná kôstkového ovocia, predovšetkým čierne kyselkavé višne, čierne čerešne aj s kôstkou, ostružiny a snáď aj slivkový lekvár. Empyreumatická zložka vône ponúka škoricu a kovovo-čokoládový vnem. Celkový prejav je veľmi svieži čistý s intenzívnou vôňou.


   Chuť dôsledne kopíruje vôňu, je svieža, výrazne štruktúrovaná tanínom, plná kôstkového ovocia, ale tentoraz aj horkej čokolády, závan škorice. Veľmi dlhá čistá dochuť.


   Body: dnes je víno ešte mladé a tesne po nafľašovaní, ale 90 bodov je tak akurát.