Furmint Day 2.0
Prvý februárový deň odroda Furmint oslávi svoj deň po druhý krát. Táto populárna karpatská odroda sa prejavuje v neuveriteľnej šírke štýlov. Diverzita Furmintu je skutočne pozoruhodná. Siaha od šumivých vín, cez ľahké suché vína, cez komplexné a minerálne, krémové víno vyzrievané v bariku až po sladké neskoré zbery typu samorodných vín a tokajských výberov. 1 Február 2018 je dňom Furmintu.
Dnes je Furmint vo svete známy ako maďarská odroda a predovšetkým s tokajským vínom je spájaný už celé stáročia. V ostatnom čase sa jeho výsadby rozrastajú v ostatných častiach Maďarska a taktiež v okolitých krajinách ako je Rakúsko, Slovinsko, Rumunsko. U nás výsadby v tom lepšom prípade stagnujú. Vzhľadom na veľkosť výsadieb Furmintu sa niektorí Maďari sústredili na produkciu suchých, minerálnych Furmintov, do ktorých som sa zamiloval a nemusí to byť iba István Szepsy. Klasické Furminty, najmä tie z Mádu, sú suché, pikantné, výrazne minerálne a výrazne komplexné vína, ktoré nájdete aj v barikovom prevedení. Mladšie generácie sa obzerajú skôr po ľahšom, sviežom ovocnom štýle. Vďaka rôznorodosti štýlov, ktorý vyplýva z rôznorodosti polôh, podložia, mikroklímy, si každý nájde štýl aký mu vyhovuje.
Autorom myšlienky Furmint Day je Dániel Kézdy zaslúži širšie uznanie na medzinárodnej scéne, a Furmint Day môže pomôcť dosiahnuť tento cieľ. Furmint Day je spojený s Furmint Februárom, podujatím ktoré Dániel organizuje už 9 rokov. Je to séria ochutnávok ktoré sa konajú celý mesiac, vo viacerých maďarských mestách. Hlavnou myšlienkou je upriamiť pozornosť na túto jedinečnú odrodu.
"Už dlho študujem Furmint a môžem potvrdiť, že z hľadiska štýlov vína ponúka veľkú rozmanitosť. Navyše jedinečná elegantná kyslosť a schopnosť prenášať vlastnosti terroir ho robia dôstojným kandidátom na dôležitého hráča na medzinárodných trhoch. Myslí si to aj väčšina someliérov, odborníkov na víno a obchodníkov s vínom, ktorí Furmint ochutnali. Ide už len o to, presvedčiť zákazníkov aby mu dali šancu a Furmint zaradili na zoznam častejšie kupovaných vín. Vzhľadom na jedinečnosť a kvalitu vín, by to malo byť dosiahnuteľné pomerne ľahko. "hovorí Dániel Kézdy.
Furmint nepatrí do skupiny aromatických odrôd, ale vyniká tým, že odráža svoj terroir. To znamená miesto jeho pôvodu a vinohradnícku a vinársku filozofiu vinára. Ďalšou dôležitou črtou Furmintu je jeho živá acidita, ktorú dokáže zachovať aj v teplejších ročníkoch, alebo vo vysokých prívlastkoch , prípadne botrytických výberoch. Toto je tajomstvo jeho elegancie a dlhovekosti.
"Zatiaľ čo Furmint môže poskytovať ľahké, svieže vína, ja mám oveľa radšej suchý Furmint ktorá ponúka komplexnosť a textúru. Je skvelé nájsť biele vína so stredným až plným telom, ktoré si zachovajú oheň a energiu, a nespoliehajú sa iba na dub, aby vyhladil jeho pikantnú kyselinu v ústach. Suchý Furmint často harmonizuje so slanými jedlami a pevné, komplexné vína sú skvelé s hydinou, alebo dokonca s bravčovým mäsom. Sladký Furmint ohromuje schopnosťou vyrovnať vzrušujúcou sladkosťou, elektrizujúcu kyslosť na pozadí, ktorá ich udržiava živé a vôbec sa nemení. Iba zopár ďalších klasických štýlov prírodne sladkého vína to dokáže rovnako ako Furmint. Myslím si, že Furmint môže ponúknuť obrovský potenciál pre milovníkov vína, ktorí oceňujú harmonické biele vína. "- Jim Clarke (Wine, Beer, & Spirits Writer)
Furmint Day má za cieľ upozorniť verejnosť na túto špeciálnu, vzrušujúcu a naozaj pôvabnú odrodu. Našou nádejou je, že veľa milovníkov vína využije príležitosť ochutnať Furmint či už dnes 1. februára 2018, keď oslavujeme 2. Medzinárodný deň Furmintua, alebo v priebehu celého mesiaca február.
Web: https://www.furmintday.com/
Facebook: www.facebook.com/worldfurmintday/
Instagram: www.instagram.com/furmintday/
Pozn. red.: Len tak mimochodom si dovolím poznamenať, že s nápadom vytvoriť Furmint Day, neprišiel Dániel Kézdy sám. Viem, že ideu rozoberali spoločne s Petrom Drotárom, ktorý stojí za podujatím Furmint Fórum Košice a mám pocit, že svojou troškou prispel aj Peter Handzuš.(tv)
Foto credit: Furmint Photo