Chateau de Schengen
Vstup Slovenska do Schengenského priestoru sa očakáva 21. decembra. Schengenská zmluva bola podpísaná v luxemburskej dedinke Schengen, ktorá leží na rieke Mosela. Ak prejdete v Schengene po moste ponad rieku Mosela, vľavo je Nemecko, vpravo je Francúzsko a za Vami je Luxemburg. Miesto doslova symbolické, ale nielen slobodnej Európy bez hraníc, ale aj z pohľadu milovníka vín. Vľavo nemecké moselské vína, vpravo francúzske Alsasko a za Vami Chateau Schengen, kde robia najlepší luxemburgský Riesling.
Victor Hugo navštívil v roku 1871 Chateau Schengen, ktorého súčasťou už v tom čase boli vinice. Victor Hugo namaľoval akvarel, ktorý venoval majiteľke zámku, madam Collart de Scherff, aby ním ozdobila etikety svojich vín. Dnes motív tohto akvarelu možno nájsť na vínach z rady Chateau Schengen a na Crémant de Luxemburg, Cuvée Victor Hugo, Brut.
Tiché vína Chateau Schengen možno kúpiť aj na Slovensku. Zo štvorice vín Auxerrois, Pinot blanc, Pinot gris a Riesling, som mal možnosť ochutnať Riesling ročníka 2003.
Domaine Thill (patrí pod Bernard Massard)
Chateau de Schengen
Riesling 2003
Iskrivočíre víno stredne intenzívnej farby kde prevahu postupne získavajú žlté odtiene, čo plne korešponduje s vekom vína a ročníkom 2003.
Vôňa vína je intenzívna a bohatá. Prvú zacítite rozkvitnutú lipu a výraznú kamenistú minerálnu a sviežu vôňu. Po premiešaní sa k lipe pridajú ďalšie ovocné arómy, ako napr. vinohradnícka broskyňa.
Chuť je plná, jemne nasladlá, extraktívna, výrazne ovocná a minerálna. Ako prvá je v ústach cítiť lipa, rozkvitnutá lúka, pridáva sa vinohradnícka broskyňa a až za ňou je zmes florálnych, medových aróm a sušeného ovocia. Najvýraznejší je púpavový med, včelí plást s kvapkou karamelu. Ku koncu sušené arómy ustupujú a zvýrazňuje sa pekná kyselinka ktorá ešte raz nechá vyniknúť ovocie. Od začiatku až dokonca je neustále prítomná kamenistá mineralita, ktorá je nevtieravá a ideálne dopĺňa celkovú aromatiku vína.
Dochuť je veľmi dlhá, svieža, ovocná a medovo – plástová.
Celkový dejem z vína je výborný. Nie som si celkom istý, ale myslím, že ide o najlepší luxemburgský Rizling. Víno získalo na Concours Mondial de Bruxelles v roku 2005 zlatú medailu. Odvtedy už nejaký čas uplynul ale u mňa je to ešte stále na 90 bodov. Takéto vína sa v mladých vinohradoch nerodia.
tv