Champagne Deutz, Keď sa sen stane skutočnosťou...
Šampanský dom Deutz uvádza na trh svoju vlajkovú loď, Cuvée William Deutz 2002. Zoznámte sa prosím...
V roku 2002 sa po miernej zime, vegetácia prebudila veľmi skoro a vinič kvitol v ideálnych podmienkach v prvej polovici júna. Leto prišlo v znamení striedania sa dažďa a slnka, studené vlny sa striedali s teplými čo dávalo dôvod obávať sa o kvalitu úrody. Príchod septembra bol však požehnaním vďaka suchému a teplému obdobiu, ale s chladnými nocami, vďaka čomu hrozno rýchlo dozrelo a zároveň si uchovalo dostatok kyselín. Hrozno bolo zberané 12. septembra. Víno malo doslova ideálne analytické hodnoty. Alkohol na úrovni 11 %, s obsahom 7 gramov kyselín sľuboval výnimočnú kvalitu.
Kompozícia vína pozostáva z troch odrôd:
Pinot Noir: 62%, z vinohradu v Ay, Mareuil-sur-Ay, Bouzy, Louvois a Ambonnay.
Chardonnay: 27%, z vinohradu v Avize, Le Mesnil-sur-Oger, s malým podielom z Montagne de Reims.
Pinot Meunier: 11% z vinohradu v Pierry and Chatillon-sur-Marne.
Degustačné poznámky:
Víno má v kalichu zlatý odtieň s krištáľovými odleskami. Extrémne jemné bublinky.
Jemná, bohatá a komplexná vôňa, s rozvíjajúcimi sa arómami kvetinúcej a aj varenej bielej broskyne, ktorá sa opiera o krásne medovo sladké tóny korenia a kandizovaného zázvoru.
Chuť je podmanivá, bohatá a plná na podnebí. Šampanské uvoľňuje jemné tóny čerešne, vinohradníckej broskyne a medu. Je jemné a harmonicky vyvážené.
Textúra vína je hodvábna, komplexná a rafinovaná, s dlhou dochuťou.
Snúbenie s jedlom:
Predovšetkým ako štýlový aperitív, Cuvée William Deutz sa perfektne hodí ku gourmet jedlám: caviar, jemné textúry, delikátne ryby ako arktický sivoň, morský vlk (grilovaný alebo v ľahkej omáčke), pečená foie gras a takťiež jemne a exoticky aromatizované biele mäso. Taktiež sa veľmi dobre hodí so suši a ázijskými jedlami ako je napr. Pekingská kačica.
Degustačné poznámky sú z degustácie ktorá sa konala v Deutz, 13. Júna 2014.
Treba mať na pamäti že šampanské je živou substanciou a neustále sa mení.