Vzdelávacie kurzy na výskumnom ústave
Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky organizuje sériu vzdelávacích kurzov zameraných predovšetkým na vinárov a vinohradníkov, ale taktiež na ľudí hodnotiacich víno.
Ak majú naši vinári v niečom nevýhodu oproti svojim rakúskym či moravským kolegom, tak potom je to celkom jednoznačne otázka vzdelávania. Snáď každý vinár na Morave absolvoval školu v Ledniciach, či už strednú alebo vysokú, v Rakúsku výborne funguje škola v Klosterneuburgu a netreba zabudnúť ani na Austrian wine academy aj keď tá funguje skôr ako sofistikovaný marketingový nástroj rakúskeho Wine Marketing Boardu. U nás okrem nejakého príležitostného degustátorského kurzu nie je možnosť sa aktívne ďalej vzdelávať. Ľady sa však pohli aj v tomto smere. Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky v spolupráci so Zväzom výrobcov hrozna a vína a slovenskou Úniou enológov pripravili sériu vzdelávacích kurzov, ktoré pokrývajú širšie spektrum vinárskej a vinohradníckej problematiky.
Kurzy sú na sebe navzájom nezávislé, takže každý si môže zvoliť iba to čo ho zaujíma.
Na prvom z kurzov sa záujemcovia môžu zoznámiť so základmi slovenskej vinohradníckej a vinárskej legislatívy, či spoločnej organizácii trhu s vínom. Pre všetkých vinárov by mali byť zaujímavé informácie ako vytvoriť chránené označenie pôvodu, či informácie o tom, čo všetko musí obsahovať etiketa.
Pre vinohradníkov je kurz nazvaný, Inovatívne prístupy k ochrane viniča. Prednáška o nových poznatkoch a skúsenostiach, ktoré sú dostupné vo svete a u nás pri ochrane viniča. Súčasťou prednášok bude prezentácia skúsenosti z praxe, aké patogény a akých škodcov máme prítomných na Slovensku a čo proti nim zaberá a čo nie. Súčasťou seminára bude aj praktická časť.
Metódy analýzy vína, je názov ďalšieho z kurzov, ktorého obsah je zameraný na vinárov a to predovšetkým tých menších. Na dvojdňovom kurze si účastníci budú môcť vyskúšať analyzátory ktoré sú v súčasnosti dostupné na trhu. Je lepšie raz si analyzátor vyskúšať ako sa dva razy na neho pozerať.
Degustácia vína pre profesionálov Posledný z kurzov je určený pre vinárov, ale aj pre milovníkov vína, ktorí sa chcú venovať jeho posudzovaniu. Kurz je organizovaný v spolupráci s Úniou enológov SR. Úroveň kurzu 1.
Práve posledným kurzom za začala celá séria. Nezúfajte, ak ste ho premeškali. Kurz sa bude opakovať pokým bude záujem.
Úvodné slová boli venované hodnotiacim systémom, vrátane toho dnes najrozšírenejšieho, 100 bodového systému. Vzhľad, vôňa chuť, jednotlivé parametre, aká intenzita vnemu zodpovedá plnej bodovej hodnote, za čo víno trestať, čo naopak vyzdvihnúť, to všetko si mohli účastníci vyskúšať pri posudzovaní bielych vín, ktoré viedol enológ Róbert Müller. Prezident Zväzu výrobcov hrozna a vína, Ľubomír Vitek zasvätil prítomných do hodnotenia červených vín a Karol Kríž zo Chateau Topoľčianky sa venoval téme choroby a chyby vína. Druhý deň kurzu otvoril Vladimír Mrva, problematikou hodnotenia ružových a šumivých vín.
Účelom kurzu bolo zoznámiť prítomných so záľudnosťami hodnotenia jednotlivých typov vín. Zaujímavou, aj keď pravdepodobne neplánovanou skúsenosťou, bola degustácia dvoch rôznych fliaš sektu z jednej šarže, vyzrievajúceho 32 mesiacov na kvasničných kaloch. V prípade týchto vín je každá fľaša originálom, čo sa potvrdilo aj v priebehu hodnotenia. Priemerný bodový rozdiel medzi týmito dvoma vínami predstavoval asi 5 bodov, čo je už významný rozdiel.
Kurz vyvrcholil záverečným testom, pri ktorom si účastníci kurzu mali možnosť otestovať svoje schopnosti a vedomosti potrebné k hodnoteniu vína.
Po ukončení kurzu som sa spýtal na názor niektorých vinárov, ktorí kurz absolvovali.
Kamil Červenka ml. (Pivnica Tibava) S vínom pracujem každý deň, takže neprišiel som úplne nepripravený. Napriek tomu mi kurz umožnil pozrieť sa na hodnotenie vína inými očami, mal som možnosť porovnať svoje vnímanie vína s inými hodnotiteľmi a taktiež nazerať na víno nie len z pohľadu slovenského vinára, ale aj zo širšieho pohľadu, tak ako sa víno hodnotí na európskych súťažiach.
Peter Lukačovič (Pivnica Radošina) V našom vinárstve sa práve teraz venujem šumivým vínam. Na kurze sme mali možnosť zoznámiť sa s viacerými typmi šumivých vín a ochutnať viacero štýlov. Na kurze som sa naučil veľa nových vecí, nie iba ako degustátor ale aj ako vinár. Dôležitým prvkom bola možnosť porovnávať svoje názory s kolegami s iných vinárstiev a taktiež s lektormi, ktorí sú v tejto oblasti pojmom.
Miloš Holík(Golguz) Mne ako osobe tento kurz priniesol veľa nových poznatkov. Naučil som sa vo väčšej miere využívať hodnotiacu stupnicu. Netreba sa báť výborným vínam udeliť vysokú bodové hodnotenie a naopak, tým slabším nemilosrdne stiahnuť body aby sa jasne oddelili slabé vína od tých priemerných a priemerné od nadpriemerných.
Kurz Degustácia vína pre profesionálov, bol prvým z celého radu kurzov, ktoré môžu pomôcť nie len vinárom, ale doslova každému z nás lepšie pochopiť svet vína.
Projekt 160NR0800241