MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
10
december
2022

Novianska ochutnávka mladých vín 2022

Prezentácia zúčastnených vzoriek súťaže VINUM NOVUM 2022,
oficiálne vyhodnotenie súťaže, odovzdávanie cien, medailí, verejná výstava vzoriek.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Víno zo Chateau Modra, je posledná zlatá Nitra

Víno zo Chateau Modra, je posledná zlatá Nitra

Na awc-vienna 2011, získala spoločnosť Chateau Modra, zlatú medailu za „značkové akostné“ víno Nitra. Je to pravdepodobne posledná zlatá medaila pre odrodu Nitra. Odroda Nitra, ktorá vzišla z kríženia Doroty Pospíšilovej bola zapísaná do listiny registrovaných odrôd pod upraveným názvom Nitria. Zároveň tým končí éra značkových vín čím výrobcovia obchádzali aj tak bezzubý zákon.

Hrozno pochádza z južnoslovenskej VO, z vlastných viníc. Bolo spracované vo výrobnom závode v Modre, kde sa má v budúcnosti sústrediť vinárska výroba spoločnosti. Je zaradené do prémiovej línie Chateau Modra, 10th Generation.

Nitra 2009Chateau Modra, Nitra 2009cxm-nitra-09

Stredne sýta farba vína, zatiaľ prevažne v mladšej časti spektra.
Výraznú vôňu možno označiť ako komplexnú, zloženú z čiernej ovocnosti černíc, ríbezlí ale aj sušených sliviek, v kombinácii s príťažlivým prejavom bariku vo forme kávy a čokolády a snáď aj korenistosti.
Chuť je prevažne ovocná, od prvého okamihu sa prejavuje prevažne slivková aromatika sušených sliviek a slivkového lekváru. Na pozadí sú identifikovateľné černice. Tanínová štruktúra je stredne výrazná ale s mimoriadne jemnou textúrou, ktorá prechádza do čokoládových tónov s jemným dotykom čokolády.
V celkovom prejave je víno vyvážené harmonické a hladké. Nechýba mu štruktúra, ale jeho potenciál vyzrievania by som odhadol na horizont dvoch rokov.
Analytika vína:
Cukor: 3.5 g/l
Kyselina: 4.3 g/l
Alkohol: 12.5 %