MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

10
február
2025

Fajnkošt 2025

Nominačná súťaž hroznových vín pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.
Spolok vinárov a fajnkoštérov Budmerice v spolupráci s Obecným úradom v Budmericiach vás pozýva na 27. ročník budmerickej výstavy vín, Fajnkošt.
Domov > Články > Z domova > 

Víno Matyšák, Vinárstvo roka

Víno Matyšák, Vinárstvo roka

Práve v týchto chvíľach sa v priestoroch NTC v Bratislave koná vyhlasovanie prestížneho vinárskeho ocenenia, Vinárstvo roka 2016. Súťaž vyhlasuje časopis Vinotéka a Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska. Víťazom sa v tomto roku stala spoločnosť Víno Matyšák, ktorá si po roku prevzala trofej od spoločnosti Golguz, ktorej ju pred rokom požičala.

Poradie vinárstiev je zostavované, na základe bodového hodnotenia a body sú prideľované podľa úspechov na domácich a zahraničných súťažiach, za výsadbu viníc, za vlastníctvo viníc, za angažovanie sa v komunikácii, atď. Najrozhodujúcejším faktorom však zostávajú medaile z najvýznamnejších súťaží.  Vinárstvu Petra Matyšáka sa mimoriadne darilo pred dvoma rokmi, pred rokom sa podľa pravidiel, nemohol zúčastniť súťaže a tento rok bol k nemu opäť viac ako žičlivý.


matysak_logo


Nejdem teraz vymenovávať jednotlivé úspechy, pretože za tým je oveľa, oveľa viac. Dlhoročná tvrdá a neúnavná práca, celého teamu ľudí, ale v prvom rade Petra Matyšáka.


Ja som spoznal Petra Matyšáka ako vinára. Na desiatkach rôznych degustácií, ktoré sme spolu absolvovali, či už odborných, alebo prezentačných, ale vždy to bolo nie len veľmi príjemné a zábavné, ale aj poučné. Neskôr som ho spoznal aj ako človeka z gastronómie a výborného kuchára, spoznal som ho ako výborného a neúnavného zabávača. Peter nikdy neodmietol nikomu pomôcť a to aj vtedy keď by sa pomoc zišla jemu samému.


Peter Matyšák dokázal vybudovať vinársko - gastronomické impérium. Víno Matyšák je veľké vinárstvo, ktoré produkuje viac ako 2 milióny fliaš vína. Ak sa však budeme baviť o prémiovej produkcii, línie ako Prestige silver, Prestige Gold, Oak wood, či Limited, bezpochyby tvoria kvalitatívnu špičku slovenských vín. Bez ohľadu na výsledky súťaže, Víno Matyšák považujem v súčasnosti za absolútnu jednotku.  Isteže Peter Matyšák nedokáže všetko urobiť sám, ale dokázal si vybrať ľudí, z ktorých je niečo viac ako iba zamestnanci. Petrovi sú ľudia jednoducho verní. Zámerne som nepoužil výraz lojálni, pretože vernosť je niečo viac.


Ako vidia Petra Matyšáka jeho najbližší


Kristína Matyšáková(dcéra) Dosiahol toho naozaj veľa, začínal od nuly, nikto mu nedal žiadny kapitál, nemal žiadneho strýka na ministerstve. Pochádza z chudobnejšej rodiny. Všetko čo získal, získal vďaka vlastnej šikovnosti, inteligencii, cieľavedomosti a možno aj trošku šťastia. Nechýba mu zdravá drzosť bez ktorej to jednoducho nejde. Otec je podľa mňa trošku viac gastronómom ako vinárom, ale je to jeho veľká  výhoda. Vie spájať víno a jedlo, ak ochutná nejaké víno hneď si k nemu dokáže predstaviť aj jedlo a naopak. Má veľmi citlivý nos a výbornú senzorickú pamäť. Je temperamentný, má nevyčerpateľnú energiu, športuje, udržuje si mladíckeho ducha a to je naozaj vzácne.


Jaroslav Žák(technológ vinárstva) Apa, dokáže poskytnúť človeku priestor, chce stále napredovať, nebráni sa inováciám, vytvorí podmienky, nepresadzuje svoj názor za každú cenu, dôveruje svojim ľuďom, očakáva výsledky, ale snaží sa vytvoriť podmienky. Nie je konzervatívny. Zároveň je veľkorysý, ak sa niečo niekedy nevydarí, nevytýka to. Proste dôveruje, že to nebola zámerné. Vytvoril dobrý team.


matysak_krizan


Braňo Križan(šéfkuchár reštaurácie Hotela Matyšák). Ja ho vidím ako úžasného ekonóma, ktorý dokáže všetko hneď dostať na pravú mieru, dokáže realizovať svoje nápady. Je to taká buldočia povaha, nepoľavuje. Každý deň je ráno o 7:00 v práci, aj keď je tu takmer do rána, o siedmej je tu opäť. Je ctižiadostivý, šikovný a hlavne dobrý šéf. Stále spolu niečo vymýšľame, tvoríme. Pre nás všetkých je hnacím motorom. Aj keď už nevládzeme od únavy, dokáže nás motivovať a šlapeme ďalej. Ja ho beriem ako svojho druhého otca. Stále spolu niečo varíme, ale taktiež aj športujeme. Je úžasným športovcom, vlastne Peter vyniká vo všetkom čo robí. Máme veľmi blízky vzťah. Je mojím tútorom, poskytol mi priestor, môžem sa hrať, nijako ma neobmedzuje ani v nákupe surovín, ani pri tvorbe jedál, umožnil mi vypracovať sa a ja sa mu to snažím vrátiť.


Peter Matyšák môže byť hrdý na to čo vytvoril a právom. Je nie len úspešný vinár a hotelier ale tak isto aj športovec a keď začne rozprávať vtipy, nevládzete sa prestať smiať. Šíri okolo seba pohodu, ľuďom okolo seba poskytuje priestor na sebarealizáciu a je k nim láskavý.



Fotogaléria z preberania ocenenia Vinárstvo roka 2014