MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Z domova > 

Víno Dious

Víno Dious

Víno Dious je predstaviteľom vinárstva aké tvoria kostru vinohradníctva a vinárstva v každej krajine. Myslím tým malé a stredné firmy. Potešiteľné je, že neustále pribúdajú nové firmy  aj keď úvodnou produkciou skôr malé, ale s potenciálom rozvoja. Jednou z takýchto nových firiem je aj spoločnosť Víno Dious.

Na vinársky život pod Malými Karpatmi mala veľký vplyv rodina Pálffyovcov a práve na túto históriu spoločnosť nadviazala.  Spoločnosť sa stala vlastníkom zemepanskej pivnice z 17. storočia, ktorá patrila k majetku grófa Pálffyho. Staré klenby citlivo zapracovali do inak modernej vinárskej prevádzky.   

Druhou pripomienkou na niekdajšiu slávu orešianskych viníc je názov spoločnosti, Víno Dious. Dious je historický názov obce Horné Orešany, avšak Dious nesymbolizuje iba Pálffyovskú históriu, ale zároveň sa hlási k „tradičnej orešanskej kvalite“. Toto heslo sa zároveň stalo ich mottom. O spoločnosti a o jej zámeroch rozpráva generálny riaditeľ Víno Dious, Branislav Fischer. Aj keď v prvom, nazvime ho „rozbehovom“ roku sme ešte museli nakúpiť hrozno od veľkopestovateľov, dali sme si mimoriadne záležať na kvalite hrozna. Ak by som sa teraz mohol pozrieť do budúcnosti určite by som tam uvidel víno vyrobené výhradne z vlastných viníc, ktoré ležia v orešianskom rajóne. Toto nie je iba vízia. Postupne dokupujeme vinice a v budúcnosti sa staneme úplne sebestační. Je to vlastne aj nevyhnutnosť, pretože našim zámerom je vyrábať iba akostné vína a vína s prívlastkom(v zmysle starej legislatívy).



Každá spoločnosť, ktorá chce vyrábať a zároveň predávať víno si musí definovať svoju cieľovú skupinu. Tou našou sú vinotéky, hotely a reštaurácie minimálne na úrovni 3 a viac hviezdičiek, ako aj privátna klientela. V tomto segmente je však veľký pretlak a my sme si toho vedomí. Aby sme zaujali, musíme mať nejakú výhodu, niečo čo zaujme. Našou výhodou je skutočnosť, že sme nová firma a všetku technológiu sme nakupovali ako novú, pričom sme zohľadnili najmodernejšie trendy a technologické novinky. Riadené kvasenie je dnes už samozrejmosťou všade, šetrné spracovanie hrozna aj s využitím peristaltickej technológie je v našich podmienkach relatívne nové, ale s tým sme sa neuspokojili. Išli sme ešte ďalej, ale to už by som asi prezradil priveľa. Kvalita a riadenie kvality je u nás na prvom mieste, čo potvrdil aj audit, vďaka čomu sme získali certifikáciu ISO 9001.

Výsledkom našej snahy sú vína, ktoré sa vyznačujú mimoriadnou čistotou a výrazným odrodovým charakterom. V sortimente bielych vín máme odrody Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Rulandské biele, Chardonnay, Sauvignon  a prezradím aj môj tajný tip, odrodu Nória. Červené vína sú zastúpené odrodami Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon a pre Orešany typickým Modrým Portugalom.

V prípade červených vín, budeme využívať kombináciu práce s veľkým aj malým drevom. To znamená predýchanie vín vo veľkom sude a vyzrievanie v barikových sudoch. Som úprimne rád, že výsledky sa dostavili hneď v prvom roku a nájdete u nás vína ktoré zaujmú aj vo veľmi silnej konkurencii.  

Už v blízkej budúcnosti začneme s prezentáciou vín ročníka 2009 vo priestoroch historickej pivnice a budeme radi ak prídete ochutnať naše vína, aby ste sa presvedčili o ich jedinečnosti.


Zdroj: časopis VINOTÉKA