MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
21
máj
2025

Agrovíno 2025

Oficiálne slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení spojené s verejnou ochutnávkou súťažných vín.
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Z domova > 

Víno, alebo hrozno?

Víno, alebo hrozno?

Kto ešte nečítal či nepočul o zdravotných benefitoch vína, hláste sa prosím u súdruha Žinčicu. Lasicov nesmrteľný bonmot dokonale vystihuje situáciu. Všetci, alebo aspoň tí informovanejší vieme, že víno pomáha s vysokým krvným tlakom, chráni pred oxidačným stresom, obsahuje flavonoidy, minerály, celý rad vitamínov a provitamínov, organické kyseliny pomáhajú pri trávení, hroznový cukor dodáva energiu. Pravdepodobne najvýznamnejšími zdraviu prospešnými látkami sú polyfenoly ako sú taníny, flavonoidy(katechín, epikatechín, quercetín) a opomenúť nemožno ani stilbén trans-resveratrol. Navyše (dobré)víno má krásnu arómu a neodolateľnú chuť. Abstinenti však isto budú namietať, že všetky tieto benefity si možeme užiť aj konzumáciou hrozna a tým sa vyhnúť požívaniu alkoholu. Je to naozaj tak?

ajesť sa do sýta hrozna je fajn a myslím že každý hrozno miluje, ale naozaj je hrozno rovnako zdravé ako víno? Bohužiaľ nie je to tak. Značná časť týchto látok je hydrofóbna, t.j. ich rozpustnosť vo vode je buď zanedbateľná alebo nulová. Naproti tomu rozpustnosť v alkohole je dobrá. Zjednodušene povedané, naše telo prakticky nie je schopné tieto látky vstrebať bez prítomnosti alkoholu. Je to niečo podobné, ako keď si na strúhanú mrkvu musíte naliať zopár kvapiek oleja, pretože ß-karotén inak telo nevyužije.


Dobrý sluha, ale zlý pán
Alkohol vôbec nie je iba škodlivý, ako sa o ňom všeobecne tvrdí. Má niekoľko zdraviu prospešných účinkov. V prvom rade pôsobí anxiolyticky, to znamená rozpúšťa stres, v druhom rade pôsobí myorelaxačne, uvoľňujúco, vazodilatačne, uvoľňuje cievy a umožňuje lepšie prekrvenie celého organizmu. Jeho pozitívne účinky sú však limitované jeho koncentráciou v krvi. Malé množstvo spôsobuje hypooxiu mozgu, ktorá sa prejavuje uvoľnením až miernym otupením a je pre človeka príjemná. So stúpajúcou koncentráciou etanolu v krvi tento účinok silnie, až môže dôjsť k zastaveniu dýchania a teda smrti. Preto nie je jedno či vypijeme 2 dcl vína, alebo 2 dcl destilátu. Pri víne môžeme hovoriť okrem antioxidantov aj o pozitívnom vplyve účinku alkoholu. Život po vypití dvoch, troch deci vína, najmä večer, je zrazu príjemnejší, krajší. Obzvlášť ľudia, ktorí pracujú duševne a sú pod tlakom by tento efekt nemali zanedbávať. Stres je naozaj nebezpečný.


Každý človek je jedinečný. Niekto môže mať dostatočnú enzymatickú výbavu na odbúranie alkoholu z jedného litra vína denne a v takom prípade tomuto človeku ani takáto, na prvý pohľad vysoká dávka vína neškodí, ale iný môže mať problémy už po dvoch deci. Vravíme aj o určitej trénovanosti a genetických predispozíciách. Sú určité etniká, najmä v pacifickej oblasti, ktoré po tisícročia nepoznali alkohol a majú nulovú úroveň alkoholdehydrogenázy. Už malé množstvo alkoholu ich môže usmrtiť. V našich podmienkach môžeme povedať, že 4 dcl vína by nikomu nad 40 rokov nemali uškodiť. Avšak na druhú stranu s plnou vážnosťou treba povedať , že ľudia do 40 rokov by alkohol nemali piť vôbec. O deťoch a mladistvých to platí dvojnásobne. Naopak, vo vysokom veku, nad 70 rokov už dokonca ani konzumácia jedného litra vína denne nepôsobí zhubne. Je neodškriepiteľné, že najlepšou prevenciou vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby je striedma a pravidelná konzumácia vína. Nič lepšie ľudstvo nepozná.
 florus_02
Evanielista Lukáš, ktorý bol pôvodne lekár na svojich apoštolských cestách spozoroval, že ľudia na blízkom východe, ktorí nepili víno mali oveľa častejšie choroby zažívacieho traktu, ako ľudia, ktorí ho pili. Na základe toho odporúčal, že by každý mal vypiť jednu heminu vína denne, aby neochorel. Víno totiž pôsobí aj baktericídne. Čo je to hemina, dnes nikto nevie definovať. Môžeme to označiť, ako zdraviu prospešnú dávku, ktorá je pre každého jednotlivca odlišná.


V súvislosti s vínom sa nemôžeme vyhnúť ani otázke závislostí. Poznáme priveľa prípadov zvrátených ľudských osudov, za ktoré môže alkohol. V drvivej väčšine prípadov však ide o konzumentov vysoko koncentrovaných druhov alkoholu. Kvasinka je schopná vytvoriť najviac približne 14-16% alkoholu. Zjednodušene možno povedať, že všetko, čo má viac ako uvedených 16% alkoholu je nefyziologické a teda neprirodzené. V prírode taký nápoj nevznikne. Ostatne aj oficiálny postoj WHO(Svetová Zdravotnícka Organizácia) k alkoholu je uprednostňovanie vína pred destilátmi. Za čias perestrojky a suchého zákona WHO navrhovala namiesto zákazu predaja alkoholu, sústrediť sa na zmenu návykov smerom od destilátov k vínu. Gorbačov dal vtedy vyklčovať obrovské plochy gruzínskych viníc, ale jediné čo tým docielil bola výroba samohonky. Ešte nižší obsah alkoholu má pivo, avšak medzi konzumentmi piva je relatívne vysoký podiel závislých.


Najvýstižnejšie to vyjadruje latinské príslovie: Abusus non tollit usum. Voľne preložené, nadužívanie, alebo zneužívanie (alkoholu) nie je dôvodom na odmietanie (vína).