Víno ako všeliek?
Veľmi často počuť z úst laikov, ale aj lekárov vyjadrenia na tému prospešnosti konzumácie vína. Až nadprirodzené účinky sa pripisujú látke zvanej resveratrol, ktorý okrem toho, že rieši všetky známe aj neznáme kardiovaskulárne problémy, dokáže vyliečiť aj rakovinu. Správne by som mal do predchádzajúcej vety vložiť všemohúcu novinársku poistku, slovo "údajne". Od liečenia rakoviny má resveratrol naozaj ďaleko, ale jeho prospešné účinky sú nespochybniteľné.
Potom, čo sa začalo predpokladať, že resveratrol by mal byť hlavnou zlúčeninou spôsobujúcou takzvaný francúzsky paradox, začala sa mu venovať až neúmerná pozornosť. Resveratrol je vraj zodpovedný za to, že ľudia v južnom Francúzsku napriek tomu, že nedodržiavajú zásady zdravej životosprávy, sa v priemere dožívajú vyššieho veku ako ľudia v strednom či severnom Francúzsku, a to až o 5 či dokonca 10 rokov.
Jeho sláva začala rásť hlavne potom, čo prostredníctvom hlavného vysielania stanice ABC tieto informácie obleteli svet. To bolo 17. novembra 1991. Neskôr sa zistilo, že sa vyskytuje v dvoch formách, cis a trans. Cis forma je účinnejšia, ale má veľmi krátku životnosť, takže v súvislosti s resveratrolom sa bavíme vždy o jeho trans forme.
Bohužiaľ, resveratrolu sa začali nekriticky pripisovať až zázračné účinky. Kardioprotektívne, protinádorové, zvyšovanie imunity a podobne. Začal sa vyrábať vo veľkom a to buď prírodný, ktorý sa získaval z prírodných surovín, najčastejšie zo šupiek a jadierok hrozna, ale aj syntetický. Takáto atmosféra pretrvávala celú poslednú dekádu druhého tisícročia. Bohužiaľ, nejako sa zabudlo na to, že vo víne je okrem resveratrolu celý zástup podobne pôsobiacich látok ako je quercetín, malvidín, myrecitín, katechín a epikatechín, elagické a galické taníny, atď.
V uplynulej dekáde už boli názory na resveratrol o niečo triezvejšie. Niektorí vedci dokonca uvádzali, že aby sa účinok resveratrolu dokázal prejaviť, bolo by potrebné denne vypiť desiatky až stovky litrov vína, čo je pochopiteľne nemožné. Konzumácia takého množstva alkoholu by bola fatálna. Podstata problému spočíva v tom, že dnes nikto nemôže spochybniť, že víno pôsobí prospešne. Je však otázne, či je to len zásluha resveratrolu, alebo k tomu prispievajú aj ďalšie látky, ktoré som spomenul, ako je quercetín a ďalšie. Je nesmierne dôležité povedať, že pokiaľ človek užíva len tabletky resveratrolu, či už sú vyrobené z hrozna, alebo synteticky, nemôže dosiahnuť rovnaký účinok ako ten, kto konzumuje víno. Celý účinný komplex látok, obsiahnutých vo víne, nemôže byť nikdy plnohodnotne nahradený podávaním jednej látky.
Viac týchto zložiek obsahuje červené víno, pretože pri jeho výrobe dochádza k macerácii šupiek a tým uvoľneniu týchto látok do roztoku. Biele víno má týchto látok nepomerne menej, ale treba zdôrazniť, že hlavne zásluhou technológie spracovania. Biele vína, ktoré sú vyrobené s použitím macerácie šupky, disponujú významným obsahom flavonoidov a resveratrolu.
Keď chceme hovoriť o pozitívnom vplyve vína, musíme to chápať ako komplexnú problematiku, ktorá zahŕňa aj ďalšie antioxidanty, ktorých úloha je nepopierateľná. Tí ľudia, ktorí či už u nás, alebo vo Francúzsku pijú zdraviu prospešné dávky, t.j. tak do pol litra vína denne pre muža a pre ženu rádovo 2 až 3 dcl vína denne, robia niečo pozitívne pre svoje zdravie. Je to možno trochu zvulgarizované, ale dovolím si tvrdiť, že muž, ktorý denne nevypije pollitra vína pácha na svojom zdraví rovnakú škodu ako ten, kto vyfajčí 10-15 cigariet denne. Je to samozrejme hyperbola, alebo ak chcete je to prestrelené, ale bohužiaľ je to pravda.
Umiernený, ale pravidelný konzument vína je na tom zo zdravotného hľadiska určite lepšie ako ten, kto víno pije iba príležitostne, alebo je dokonca abstinent. Starovekí Gréci vôbec nič nevedeli o zložení vína, ale vedeli, že ľudia pravidelne konzumujúci víno sa dožívali v zdraví vyššieho veku. Svoje pozorovania a skúsenosti zhrnuli do jedinej vety: Víno je mliekom starcov.
V druhej polovici osemdesiatych rokov nemeckí vedci dokázali, že približne do veku 40 rokov vieme ovplyvniť aterogenézu. To znamená zužovanie ciev, teda predovšetkým aterosklerózu. Avšak po 40 roku života vieme významne ovplyvniť trombogenézu, vznik trombov, ktoré upchávajú cievy, čím spôsobujú infarkt myokardu, mozgovú porážku, zlyhávanie obličiek, pečene a podobne. Toto vieme veľmi elegantne ovplyvniť práve umiernenou a pravidelnou konzumáciou vína. Verme, že ak má niekto 100 kg, tak je to kľudne pollitra vína. Zjednodušene povedané flavonidy a stilbénoidy pôsobia aj protizápalovo. Inhibujú účinok leukokinínu, ktorý narušuje vnútornú výstelku tepien a tie potom nefungujú tak, ako by mali. Dochádza tým aj ku kalcifikácii tepien a podobne. Druhým faktorom je, že tieto látky zhoršujú agregabilitu trombocitov a tým pádom zabraňujú tvorbe trombov. Tretí významný účinok je antioxidačný. Zlepšujú imunitnú odpoveď organizmu na akékoľvek iné ataky a tým aj na vznik onkologických ochorení. To je niečo, čo si nevieme vysvetliť inak ako pôsobením polyfenolov vína.
Aby však tieto informácie v niekom nevyvolávali falošný pocit bezpečia treba uviesť, že ani víno s najvyšším obsahom resveratrolu nie je schopné absolútne eliminovať niektoré zo spomenutých zdravotných rizík. Hovoríme o znížení pravdepodobnosti negatívneho vplyvu niektorých rizikových faktorov. Keď žijeme v expozícii nejakých chemických karcinogénov alebo škodlivín, popritom si zapálime, pijeme kontaminovanú vodu neznamená to, že konzumácia vína dokáže zabrániť vzniku napr. rakoviny. Avšak v porovnaní s ostanými jedincami okolo nás, tých, ktorí nekonzumujú víno, je pravdepodobnosť vzniku malígneho novotvaru významne nižšia.
Niekedy po roku 2000 mal pán profesor Šamánek prácu, kde skupina dobrovoľníkov pravidelne pila Veltlínske zelené a Svätovavrinecké zo Znovínu Znojmo. Preukázal sa významný účinok na zníženie fibrinogénu, na zníženie trombocitážnej aktivity, zvýšenie dobrého HDL cholesterolu a pod.
My sme robili pokusy, kde sme dávali piť dobrovoľníkom biele a červené víno a sledovali sme tlak. Pri bielom víne nastával do 3 hodín mierny pokles, po 4 hodine výraznejší pokles tlaku a po 6-8 hodinách sa hodnota tlaku vrátila na pôvodnú úroveň. V prípade červeného vína nastával bezprostredne po vypití mierny vzostup hodnôt tlaku, približne o 5-8 %, po 6 hodinách nastával pokles na úroveň -15% oproti východzej hodnote a pretrvával ďalších 18 hodín. Tým sme jednoznačne dokázali, že konzumácia červeného vína spočiatku nepatrne zvyšuje hodnoty tlaku, ktorý pozvoľne klesá na dobu takmer 20 hodín. Tento výsledok je exaktným potvrdením potreby pravidelnej konzumácie vína. Nemali by sme konzumovať veľké dávky vína, ale treba ho piť pravidelne. Určite nikomu neodporúčam raz za týždeň vypiť 3,5 litra vína. Po prvé priaznivý účinok netrvá dlhšie ako 24 hodín, po druhé takýto jedinec si poškodzuje pečeň a aj mozog.
Vrátim sa späť k resveretrolu. Pre zjednodušenie budem používať iba termín resveratrol, pretože je asi najznámejší, v skutočnosti si však treba pod ním predstaviť celý komplex účinných látok, polyfenolov. Rastlinu chránia proti hubovitým ochoreniam, významný je účinok proti UV žiareniu, ako aj pôsobeniu voľných radikálov. A samozrejme navodzuje aj tvorbu iných látok, čím prispieva k zvýšeniu celkovej imunity organizmu, v našom prípade viniča. Nie je dôležité, či si myslíte, že za týmto mechanizmom je príroda alebo stvoriteľ, v každom prípade platí, že rovnako ako resveratrol chráni rastlinu, rovnako chráni aj nás prostredníctvom vína. A verte či nie, takto to funguje tisíce rokov. Rovnako východná medicína využíva čaje, ktoré rovnako ako víno obsahujú veľa antioxidantov, často identických ako obsahuje víno. V prípade čajov ich účinok nikto nespochybňuje. Naša obrovská výhoda je v tom, že sme na severnej hranici pestovania viniča a tým pádom musí o svoje prežitie bojovať oveľa tvrdšie ako vinič v Španielsku či Taliansku a teda aj týchto ochranných látok obsahuje nepomerne viac.