Ventisquero v Cafe Barrique
Na svojej týždňovej ceste po Európe sa v Bratislave zastavil hlavný technológ čílskej spoločnosti Ventisquero, Horacio Fuentes Lanas. Chardonnay Raminana, ročník 2007od spoločnosti Ventisquero bolo zaradené medzi TOP 10 vín na súťaži Chardonnay du Monde 2008. Raminanu som zháňal márne, pretože do Európy sa vôbec nedováža, ale na prezentácii bolo Chardonnay reserva 2006. Podľa tvrdenia Horácia, reserva je ešte lepšia ako Raminana a sú z rovnakého vinohradu. Horácio však nepriviezol iba biele vína. Práve naopak. Z deviatich vzoriek boli biele iba dve. Zvyšok boli Reservy a Gran reservy najpopulárnejších odrôd pestovaných v Čile.
Horácio prišiel spolu s Marcom Drendelom, ktorý prítomným priblížil spoločnosť Ventisquero a základné údaje o výrobe vína v Čile. Vinohradníctvo je v Čile rozšírené takmer do všetkých oblastí od juhu až na sever, od pobrežia Tichého oceánu až po končiare Ánd. Rôzne klimatické pásma sú vhodné pre rôzne druhy vín. To umožňuje Čiľanom dorábať od špičkových bielych vín až po ťažké a alkoholické Grand reservy.
Čile je prírodnými podmienkami oddelená od zvyšku Južnej Ameriky. Na severe je to najsuchšia púšť na planéte Atacama, na východe v priemere 4.000 m vysoké pohorie Ánd, na juhu vždy zamrznuté ľadovce a z východu oceán. Vďaka týmto podmienkam, sa do Čile nikdy nepodarilo preniknúť pliage európskych vinohradov, muške Fyloxéra. Miestni vinohradníci preto nepoznajú žiadne podpníky a všetky vinice sú pravokorenné. Podľa Horáciových slov je to veľká výhoda. Vinič sa dožíva vyššieho veku, čo umožňuje produkciu vysokokvalitných vín. Marc spomenul ešte jednu zaujímavú maličkosť. Táto maličkosť sa však dotýka celej planéty. Ide o Offset oxidu uhličitého. Spoločnosť Ventisquero si je veľmi dobre vedomá toho, že výroba vína, najmä samotný kvasný proces, produkuje značné emisie oxidu uhličitého. Ventisquero je prvá čílska spoločnosť ktorá sa snaží dopad na klimatické zmeny zmierniť investíciami do výsadby stromov ktoré oxid uhličitý dokážu najúčinnejšie eliminovať.
Po Marcovi sa ujal slova Horácio, ktorý nám predstavil vína spoločnosti Ventisquero. Horácio Fuentes Lanas, je človek pre ktorého je víno povolaním a vášňou zároveň. Je jedným z ľudí pre ktorých je výstižné pomenovanie flying winemaker. Horácio lieta z jednej hemisféry na druhú, z jednej krajiny do druhej aby sa čo najviac naučil a zároveň aby odovzdával ďalej svoje skúsenosti. Horácio pracoval pre vo viacerých čílskych vinárskych spoločnostiach, zavádzal prvé výsadby viniča hroznorodého v Kostarike, zúčastnil sa vedeckej štúdie šľachtenia vitis caribean s vitis vinifera, v spoločnosti Kendall Jackson, v Kalifornii(Russian River Valley) sa venoval najmä Pinotom, Zinfandelu, Syrahu, v Argentíne pracoval s Malbecom, v Bordeaux s Merlotom a Cabernet Sauvignonom, v čílskej spoločnosti Caliterra s Carmenere, atď.
Horáciove poznámky k jednotlivým vínam boli veľmi zaujímavé. Pri každom víne uviedol z akej oblasti pochádza hrozno typ pôdy, popis fermentácie, odbúravanie kyselín, práca s barikom, prípadne s akou ďalšou odrodou je víno kupážované a prečo.
Čile je prírodnými podmienkami oddelená od zvyšku Južnej Ameriky. Na severe je to najsuchšia púšť na planéte Atacama, na východe v priemere 4.000 m vysoké pohorie Ánd, na juhu vždy zamrznuté ľadovce a z východu oceán. Vďaka týmto podmienkam, sa do Čile nikdy nepodarilo preniknúť pliage európskych vinohradov, muške Fyloxéra. Miestni vinohradníci preto nepoznajú žiadne podpníky a všetky vinice sú pravokorenné. Podľa Horáciových slov je to veľká výhoda. Vinič sa dožíva vyššieho veku, čo umožňuje produkciu vysokokvalitných vín. Marc spomenul ešte jednu zaujímavú maličkosť. Táto maličkosť sa však dotýka celej planéty. Ide o Offset oxidu uhličitého. Spoločnosť Ventisquero si je veľmi dobre vedomá toho, že výroba vína, najmä samotný kvasný proces, produkuje značné emisie oxidu uhličitého. Ventisquero je prvá čílska spoločnosť ktorá sa snaží dopad na klimatické zmeny zmierniť investíciami do výsadby stromov ktoré oxid uhličitý dokážu najúčinnejšie eliminovať.
Horáciove poznámky k jednotlivým vínam boli veľmi zaujímavé. Pri každom víne uviedol z akej oblasti pochádza hrozno typ pôdy, popis fermentácie, odbúravanie kyselín, práca s barikom, prípadne s akou ďalšou odrodou je víno kupážované a prečo.
Dobrým zvykom je začať s bielym.
Chardonnay reserva 2006.
Vôňa bola intenzívna s kombináciou citrusov a žltého tropického ovocia s veľmi jemným náznakom bariku. V chuti už bol barik trochu výraznejší. Víno bolo minerálne, živé s peknou kyselinou a opäť s tropickocitrusovou chuťou. Dochuť bola jemne krémová ale pritom svieža. Veľmi pekné víno. A to aj napriek tomu, že Chardonnay moc nemusím.
Sauvignon blanc, Gran reserva 2007.
Neviem čo by ste od vína s takýmto názvom. Ja som sa obával čohosi prebarikovaného. Hrozno pochádzalo s Casablancy, z vyššej nadmorskej výšky. Víno bolo neuveriteľne ovocné, s výraznou egrešovou arómou. Úroda bola limitovaná na 5t/ha. Po fermentácii bez MLF víno ležalo ešte 5 mesiacov na kvasničných kaloch. Chuť bola plná výrazná opäť zelený egreš, pekná kyselina. Pozadie bolo pekne uhladené a vyplnené manoproteínmi. Víno na úrovni zlatej medaile na akejkoľvek výstave.
Cabernet Sauvignon – Carmenére collection 2006.
Carmenére 60%-Cabernet Sauvignon 40%, 60% vína bolo 7 mesiacov vo francúzskych sudoch. Vôňa výrazne ovocná, korenie, kôstky, červené ovocie. Uhladená, alkoholicky teplá chuť. Na môj vkus trošku vysoký alkohol vzhľadom na celkový extrakt vína. Rovnako dochuť patrila k tým kratším.
Syrah reserva 2006
Víno obsahuje 15% odrody Carmenére. Vo vôni tmavšie ovocie, 70% vína bolo 10 mesiacov v bariku. V chuti je rovnováha medzi ovocnosťou a barikovými arómami. Dochuť jemne zamazaná barikom.
Carmenére reserva 2006(15% Merlot)
Hrozno pochádza z Colchagua Valley, 70% barik. Harmonické víno, jemne čokoládové s červeným ovocím. Barik je v tomto víne už výraznejší. Barikové arómy sú zmesou bielej a horkej čokolády.
Cabernet Sauvignon reserva 2006(15% Syrah).
Typicky odrodové arómy vo vôni aj v chuti. Cassis, červené a čierne ovocie. Vďaka 70% vína z francúzskeho bariku sú vo víne aj arómy ako horká čokoláda a káva.
Ako 7. v poradí malo nasledovať víno Carmenére z radu Gran reserva. Horácio prehodil poradie s Merlotom.
Merlot Gran reserva 2005(15% Cabernet Sauvignon )
Hrozno pochádzalo z Maipo Valley. Už vôňa bola nádherne čokoládovo teplá a ohnivá, s čiernym ovocím najmä morušou. V chuti bol vnem obohatený o excelentný tanín, jemný zamatový a mohutný.
Cabernet Sauvignon gran reserva 2005
Víno bolo oprávnene zaradené na koniec degustácie. Výrazná typicky odrodová aromatika cassisu a čierneho ovocia na výrazne čokoládovom podklade, s vyzretými tanínmi. Víno strávilo v bariku 13 mesiacov. Na záver nám Horácio porozprával ešte o barikových sudoch, ako s nimi pracujú. Podľa Horácia sa najprv z dreva uvoľňujú vanikové arómy, potom biela čokoláda, neskôr horká čokoláda, ešte neskôr káva a nakoniec arómy ktoré prirovnal k pripálenému bravčovému mäsu. Skladba sudov v ktorých vyzrieva víno je vo všeobecnosti nasledovná: 25% nových sudov, 25% raz použitých a 50% 2 x použitých sudov. V ďalšom období chcú testovať vyzrievanie vína v 3 x použitých sudoch. Prednosť majú sudy z francúzskeho dreva, až 80%. Zvyšných 20% je americký Quercus alba.
Nasledovala voľná degustácia s prosciutom crudo, syrom, olivami a rozvoniavajúcimi marinovanými sušenými slivkami opraženými v slaninovom zámotku. K ťažším červeným vínam skvelý partner. Horácio vytiahol ešte jedno víno. Zabudnuté Carmenére Gran reserva 2006. Najmladšia gran reserva chutila naozaj skvele. Carmenére je odroda s ktorou to u Ventisquera naozaj vedia. Z dvoch zlatých medailí ktoré nedávno získali na Mundusvini, boli obe práva za Carmenére.
Carmenére Gran reserva 2006
Temná, na okraji rubínovočervená farba.
Výrazná korenistá vôňa, plná čierneho ovocia, prezretého až džemovo sladkého, s barikovými arómami. Korenie, moruša, černica, trošku cassisu, drevo, kúsok čokolády. Vôňa je teplá a alkoholická. Po predýchaní sa vôňa stáva viac cassisovou.
Chuť je plná a teplá vďaka alkoholu, na úrovni 14,5%. Vanilkový lusk s čiernou čokoládou sú najvýraznejšie arómy barikového suda. Čierne bobuľové ovocie je naozaj čierne, dokonca aj kôstkové ovocie sú čierne prezreté višne. Tanín vo víne je veľmi jemný, až zamatový, v dochuti sa pritom vyznačuje extrémne silným prejavom. Vzhľadom na jeho zamatovosť je to nádhera.
V dochuti dlho zotrváva horkočokoládový – korenisto – morušový vnem.
Po dlhšom predýchaní vína sa retronasálne vracia aróma grilovaného mäsa s lekvárom z čiernych ríbezlí.
Bodové hodnotenie: 91 – 92 bodov.
tv
Vína od spoločnosti Ventisquero dováža spoločnosť EZA Trend.
Chardonnay reserva 2006.
Vôňa bola intenzívna s kombináciou citrusov a žltého tropického ovocia s veľmi jemným náznakom bariku. V chuti už bol barik trochu výraznejší. Víno bolo minerálne, živé s peknou kyselinou a opäť s tropickocitrusovou chuťou. Dochuť bola jemne krémová ale pritom svieža. Veľmi pekné víno. A to aj napriek tomu, že Chardonnay moc nemusím.
Sauvignon blanc, Gran reserva 2007.
Neviem čo by ste od vína s takýmto názvom. Ja som sa obával čohosi prebarikovaného. Hrozno pochádzalo s Casablancy, z vyššej nadmorskej výšky. Víno bolo neuveriteľne ovocné, s výraznou egrešovou arómou. Úroda bola limitovaná na 5t/ha. Po fermentácii bez MLF víno ležalo ešte 5 mesiacov na kvasničných kaloch. Chuť bola plná výrazná opäť zelený egreš, pekná kyselina. Pozadie bolo pekne uhladené a vyplnené manoproteínmi. Víno na úrovni zlatej medaile na akejkoľvek výstave.
Cabernet Sauvignon – Carmenére collection 2006.
Carmenére 60%-Cabernet Sauvignon 40%, 60% vína bolo 7 mesiacov vo francúzskych sudoch. Vôňa výrazne ovocná, korenie, kôstky, červené ovocie. Uhladená, alkoholicky teplá chuť. Na môj vkus trošku vysoký alkohol vzhľadom na celkový extrakt vína. Rovnako dochuť patrila k tým kratším.
Víno obsahuje 15% odrody Carmenére. Vo vôni tmavšie ovocie, 70% vína bolo 10 mesiacov v bariku. V chuti je rovnováha medzi ovocnosťou a barikovými arómami. Dochuť jemne zamazaná barikom.
Carmenére reserva 2006(15% Merlot)
Hrozno pochádza z Colchagua Valley, 70% barik. Harmonické víno, jemne čokoládové s červeným ovocím. Barik je v tomto víne už výraznejší. Barikové arómy sú zmesou bielej a horkej čokolády.
Cabernet Sauvignon reserva 2006(15% Syrah).
Typicky odrodové arómy vo vôni aj v chuti. Cassis, červené a čierne ovocie. Vďaka 70% vína z francúzskeho bariku sú vo víne aj arómy ako horká čokoláda a káva.
Ako 7. v poradí malo nasledovať víno Carmenére z radu Gran reserva. Horácio prehodil poradie s Merlotom.
Merlot Gran reserva 2005(15% Cabernet Sauvignon )
Hrozno pochádzalo z Maipo Valley. Už vôňa bola nádherne čokoládovo teplá a ohnivá, s čiernym ovocím najmä morušou. V chuti bol vnem obohatený o excelentný tanín, jemný zamatový a mohutný.
Cabernet Sauvignon gran reserva 2005
Víno bolo oprávnene zaradené na koniec degustácie. Výrazná typicky odrodová aromatika cassisu a čierneho ovocia na výrazne čokoládovom podklade, s vyzretými tanínmi. Víno strávilo v bariku 13 mesiacov. Na záver nám Horácio porozprával ešte o barikových sudoch, ako s nimi pracujú. Podľa Horácia sa najprv z dreva uvoľňujú vanikové arómy, potom biela čokoláda, neskôr horká čokoláda, ešte neskôr káva a nakoniec arómy ktoré prirovnal k pripálenému bravčovému mäsu. Skladba sudov v ktorých vyzrieva víno je vo všeobecnosti nasledovná: 25% nových sudov, 25% raz použitých a 50% 2 x použitých sudov. V ďalšom období chcú testovať vyzrievanie vína v 3 x použitých sudoch. Prednosť majú sudy z francúzskeho dreva, až 80%. Zvyšných 20% je americký Quercus alba.
Nasledovala voľná degustácia s prosciutom crudo, syrom, olivami a rozvoniavajúcimi marinovanými sušenými slivkami opraženými v slaninovom zámotku. K ťažším červeným vínam skvelý partner. Horácio vytiahol ešte jedno víno. Zabudnuté Carmenére Gran reserva 2006. Najmladšia gran reserva chutila naozaj skvele. Carmenére je odroda s ktorou to u Ventisquera naozaj vedia. Z dvoch zlatých medailí ktoré nedávno získali na Mundusvini, boli obe práva za Carmenére.
Temná, na okraji rubínovočervená farba.
Výrazná korenistá vôňa, plná čierneho ovocia, prezretého až džemovo sladkého, s barikovými arómami. Korenie, moruša, černica, trošku cassisu, drevo, kúsok čokolády. Vôňa je teplá a alkoholická. Po predýchaní sa vôňa stáva viac cassisovou.
Chuť je plná a teplá vďaka alkoholu, na úrovni 14,5%. Vanilkový lusk s čiernou čokoládou sú najvýraznejšie arómy barikového suda. Čierne bobuľové ovocie je naozaj čierne, dokonca aj kôstkové ovocie sú čierne prezreté višne. Tanín vo víne je veľmi jemný, až zamatový, v dochuti sa pritom vyznačuje extrémne silným prejavom. Vzhľadom na jeho zamatovosť je to nádhera.
V dochuti dlho zotrváva horkočokoládový – korenisto – morušový vnem.
Po dlhšom predýchaní vína sa retronasálne vracia aróma grilovaného mäsa s lekvárom z čiernych ríbezlí.
Bodové hodnotenie: 91 – 92 bodov.
tv
Vína od spoločnosti Ventisquero dováža spoločnosť EZA Trend.