MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 31.12.2025
20
marec
2025

Vienále Topoľčianky 2025

Krása vína spočíva v jeho charaktere. Tvorí ju zmes jedinečných vôní a neopakovateľných chutí. Celkovú eleganciu tohto moku otvára už prvotný vnem, pestrá paleta farieb bielych, ružových, či červených tónov. Stredoeurópsky región dozrel k neodškriepiteľnej dokonalosti. Jednak ku kráse lokálnych vín prispieva klíma a výsledný produkt následne dolaďuje vinohradník a vinár, ktorí svojim umom a modernou technológiou vytvoria osobitý degustačný zážitok. Vienále Topoľčianky je projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, ktoré chce poukázať na eleganciu miestnych vín a spája krásu vína a ženský pohľad na ich charakter.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
29
marec
2025

Nový ročník u Nichtu

Nenechajte si ujsť možnosť ochutnať naše nové vína ako prví!
Pripravili sme si pre vás ochutnávku nových vín z ročníka 2024 priamo v priestoroch, kde vznikajú. V sobotu 29. marca budete mať možnosť nazrieť do pivníc a spoznať bližšie chuť vín zo srdca Tekova. Chýbať nebude ani výborná káva a špeciality k vínu.

Tešíme sa na vás 🥂

Info
Kedy? Sobota, 29. marec 2025, 13:00 - 20:00
Kde? Víno Nichta, Čajkov 552

Vstupenky
Cena degustačného setu v predpredaji je 10€ a na mieste 14€. Lístky v predpredaji si môžete zakúpiť na zavinom.sk alebo v priestoroch našej vinotéky v Čajkove.
Degustačný set zahŕňa pohár na víno a štartovací balíček 10 žetónov na ochutnávku vína. Predpredajové degustačné sety si vyzdvihnete priamo pri vstupe do vinárstva.
Domov > Články > Z domova > 

Tokajské a pečeň Foie gras.

Vedeli by ste mi poradiť, čí sa Tokajské víno hodí ku kačacej pečienke (Foie
gras) ? A ak hej, tak ktoré by ste odporúčali ?
Ďakujem.
Foie gras(čítaj
foa gra) je výraz používaný pre kačaciu alebo husaciu pečeň všeobecne, bez
ohľadu na spôsob prípravy. Foie gras sa radí medzi najväčšie delikatesy. Je
známych viacero spôsobov prípravy. Najčastejšie sa podáva ako predjedlo či už v
teplej, alebo studenej forme. Vhodným partnerom k tejto lahôdke sú prírodne
sladké vína. Môže to byť víno zo Saunternes, Tokajské, ľadové a slamové vína,
hrozienkové a cibébové výbery, prípadne bobuľový výber.


Partnera v tomto prípade tvorí vysoký obsah zvyškového cukru. Vytvára v ústach pocit plnosti, hladkosti a olejovitosti. Keďže otázka smerovala na Tokajské vína, trošku si ich rozoberieme. Pod Tokajským vínom si niekto predstavuje celú škálu vín vyrábaných v tokajskej oblasti. Tokajský furmint, Tokajskú lipovinu, Samorodné suché a sladké, a niekto iný pod Tokajom chápe výhradne Tokajský výber. Trošku nám je nápomocný už samotný zákon o vinárstve a vinohradníctve, ktorý Tokajský furmint, Tokajskú lipovinu a Tokajský muškát žltý radí medzi „akostné vína pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj“. Pod pojmom Tokajské víno sa uvádza od Samorodného suchého cez 3, 4, 5 a 6 putňové výbery až po Tokajskú esenciu – nektár.
Podľa môjho názoru by obsah zvyškového cukru mal začínať niekde na hranici 60 g/liter. Tomu zodpovedá až trojputňový výber. Samozrejme so vzrastajúcim počtom putní okrem ceny rastie aj obsah cukru a bezcukorný extrakt. Preložené do slovenčiny to znamená, že čím viac putní, tým výraznejšia, silnejšia, širšia a bohatšia vôňa, chuť a dochuť. Šesť putňový Tokaj má obsah cukru nad 150 g/liter. Obsahom cukru mu môžu konkurovať len ľadové a slamové vína, ale pozor aj to nie zďaleka všetky.(napr. ľadový Tramín)
Ak nehľadíte na peniaze a hlavne ak dokážete zohnať Tokajskú esenciu – nektár, dosiahnete absolútny vrchol v ponuke Tokajských vín. S obsahom cukru nad 450 gramov a tomu zodpovedajúcim extraktom je hrdým držiteľom titulu: Vinum regum, Rex vinórum. Víno kráľov, Kráľ vín.

P.S. Viem si predstaviť, že vhodným partnerom by mohol byť aj Tokajský výber, vyrábaný reduktívnou technológiou, ktorý však zatiaľ vyrábajú iba „maďarskí“ producenti. To maďarskí je v úvodzovkách preto, lebo reduktívnu technológiu používajú zatiaľ len ich zahraniční investori. Pôvodní maďarskí malovýrobcovia sa pridŕžajú oxidatívnej technológie.

Spoluautor: Miroslav Jajcay, Pivnica Zlatá hus.


 

Príspevky:

tokajdiskont dňa 10.02.2006 02:21

Ochutnal som husaciu pečeň s klasicky ponímaným tokajským vínom, aj s tzv. reduktívnym. Osobne mi viac sedelo snúbenie s modernejším. Ideálne je pravdepodobne 6 putňové. K reduktívnemu tokajskému vínu môžem niečo napísať. Dovážam na Slovensko vína od f. Disznókö, ktorého vlastníkom je spoločnosť AXA (viď Nová encyklopédia svetových vín), mimochodom je to vinárstvo roka 2005. Sám som mnohokrát spomínal tieto vína ako reduktívne, čo je pravda iba v porovnaní s oxidatívnym spôsobom výroby. Aj nový zákon ukladá min. dvojročné zrenie v drevených sudoch, čo vylučuje reduktívny spôsob výroby. Konkrétne u tejto firmy prebieha kvasenie v nerezových nádržiach pri riadenej teplote, potom víno zreje v 200 L drev. sudoch z polovice nových. V prvých rokoch používali klasické franc. 225 L, ale zistili že viac vyhovujú miestne zemplínske. Ďalšia f. Oremus vo vlastníctve slávnej Vega Sicilia, necháva prekvášať v nových 200 L sudoch a zrieť v jednoročných. Moderným spôsobom výroby tokajského vína sa začal zaoberať asi desať rokov pred príchodom zahraničných investorov p.Szepsy, ale legislatíva povolila až pod tlakom západného kapitálu. Tento pán okrem vlastnej f. riadi aj firmu Kráľovský dvor s anglicko-japonskými vlastníctvom. Mimochodom vyrábajú min. 6 putňové výbery a cena je nad 1500,- Sk. Suchý Furmint je asi za 500,- Sk 0,5L, ale je to svetové víno. Momentálne je už min. tridsať firiem, ktoré sa nedržia klasiky, väčšinou je to mladá generácia vinárov. Nie som si ale celkom istý, či sa oxidácia v podobe akú sme ju v Tokaji poznali nerozvinula iba v minulom storočí. Napr. používanie nových drevených sudov tu bolo normálne už v 17. stor., totiž vína sa predávali aj zo sudom, preto bolo nutné kúpovať nové.

Macanudo dňa 10.02.2006 17:56
Vinohradnícka oblasť tokaj je podľa mňa super ich vína sú super a veľmi mi chutia, Je len škoda že tí "maďarskí"(zahraniční) producenti tak okupujú Tokaj v maďarsku pomaly to budú tam pestovať len zahraniční vinári, ktorým bude záležať len na kvantite a profite a sotva na kvalite. A je len otázkou času kedy si kúpia aj ten náš tokaj . Dúfam však , že sa to nestane!!!
Mimochodom tokajská výberová esencia je to najlepšie čo som v živote ochutnal, tá omamná vôňa i chuť si ma celého podmanili. Doporučujem to vyskúšať aspoň raz za život a máte postarané o celoživotný zážitok. :-)
A skúste tokajský výber s bryndzou zaručujem gastronomický orgazmus.

rado dňa 11.02.2006 17:10
myslim si,ze tokajska esencia je vzhladom na extremne vysoky obsah cukru nie velmi vhodnym partnerom ku foie gra,skor sa hodi solo alebo na meditativne ucely,vhodnejsie su 3-4 putnove vybery

Vynikajúcim partnerom foie gras, ak hľadáte rozumnú reláciu cena/kvalita, sú španielske mistely tzv. vinos de licor, ktoré sa vyrábajú z prírodne veľmi sladkých muštov z muškátového hrozna pridaním vínneho destilátu a ich cena oproti sauternom, tokajom, ľadovým a slamovým vínam je približne štvrtinová... gastronomický zážitok však skvelý.