Slovenské vína v Európe.
Dňa 16. novembra 2005 pri príležitosti zasadnutia Intergroupe Víno – Tradícia - Kvalita v Európskom parlamente v Štrasburgu sa uskutočnila prezentácia Slovenska v oblasti vinohradníctva a vinárstva. Iniciátorkou podujatia bola europoslankyňa MUDr. Anna Záborská, ktorá je spolu s prezidentkou Intergroupe Mme Astrid Lulling členkou konzervatívnej frakcie.
Prezentácia v Štrasburgu sa konala pod záštitou Európskeho vinárskeho rytierskeho stavu – EVIRS, ktorý zastupoval Ing. Michal Lekýr a zabezpečovala ju Vinotéka Bojnice v zastúpení Ing. Michala Lekýra ml.', 'Hlavným bodom programu bolo samotné zasadnutie Intergroupe, ktorej predsedala prezidentka pani Lulling a so svojimi odbornými príspevkami vystúpili pán Luc Devigne, Antonio Fernandez-Martos a Philippe Martin. Posledným bodom programu bola prezentácia slovenských vín, v ktorej Ing. Michal Lekýr ml. v cca 15 minútach za pomoci projektora prezentoval základné informácie o slovenskom vinohradníctve a vinárstve. Začiatok prezentácie bol venovaný stručnému súhrnu faktov o súčasnej produkcii vína na Slovensku. V ďalšej časti boli prezentované jednotlivé vinohradnícke regióny Slovenska, ich prírodné podmienky, tradície a najrozšírenejšie odrody. Následne boli vymenované odrody pestované na Slovensku, pri slovenských novoš3achtencoch bol, pre utvorenie lepšej predstavy, uvedený aj stručný popis. Potom sa prezentácia uberala smerom ku zdravotným aspektom slovenského vína a výskumu v tejto oblasti. Je známe, že hrozno pestované v okrajových vinohradníckych oblastiach, medzi ktoré Slovensko patrí, je bohatšie na minerálne prvky a vína sú viac extraktívne. V porovnaní s vínami z iných oblastí sú slovenské vína bohatšie na polyfenoly a antioxidanty. Prezentácia týchto faktov je pod3a nás k3úeom k úspechu slovenských vín na zahraničných trhoch a táto skutočnosť tvorila aj odpoveď na otázku: „Prečo si myslíte, že by ľudia zo západnej Európy mali piť slovenské vína?“
Ďalšia časť prezentácie bola venovaná Európskemu vinárskemu rytierskemu stavu, jeho úlohám v oblasti propagácie kultúry vína na Slovensku a v ďalších 15 členských krajinách. Na záver prezentácie boli predstavení výrobcovia, ktorí prispeli svojimi vínami. Po zodpovedaní nieko3kých otázok bolo zasadnutie ukončené a nasledovala degustácia slovenských vín.
Na degustácii boli prezentované vína z 5 regiónov. Boli prezentované iba odrody typické pre Slovensko. Malokarpatskú oblasť reprezentovali vína od pána Masaryka zo Skalice, pána Pučeka z Limbachu, pána Petra Podolu z Kopčian, pána Šeba zo Šenkvíc a pána Hacaja z Pezinka. Z juhoslovenského regiónu tam boli vína zo spoločnosti Strekov 1075, Nitriansky región zastupovali vína z podniku Chateau Topoľčianky, stredné Slovensko zastupovala spoločnosť Natural Alimentaria a v zahraničí najznámejšiu oblasť Tokaj zastupovali tokajské vína od pána Ostrožoviča. Ochutnávka začala mladými vínami z Topoľčianok, za ktorými nasledoval pre Slovensko veľmi typický Silván z Limbachu. Cez Vlašský Rizling z Veľkého Krtíša sme prešli na Devín zo Strekova. Nasledoval Pinot Blanc ročník 1996 z Topoľčianok, od ktorého sa prešlo k bobuľovým výberom z Karpatskej perly a pána Petra Podolu. Nasledovali červené vína zo Strekova, Veľkého Krtíša a Skalice. Tokajské vína od pána Ostrožoviča boli prezentované na záver. Veľmi zaujímavou súčasťou prezentácie boli aj sekty pána Hacaja.
Predpokladali sme, že biele odrodové vína zo Slovenska zaznamenajú veľký úspech, čo sa nám aj potvrdilo, boli sme však veľmi príjemne prekvapení, aký úspech zožali červené vína. Ťažko povedať, ktoré z červených sa najviac páčilo, stretli sme sa s reakciami typu: „jedno lepšie ako druhé“. Medzi krásnymi Frankovkami taktiež zožala mimoriadny úspech Nitra od pána Masaryka. Vinári poskytli aj prezentačné materiály o svojich firmách, ktoré boli veľmi nápomocné a zúčastnení hostia ich s nadšením študovali. Francúzi si veľmi chránia svoje Champagne a veľmi pozorne sledovali prezentáciu sektov od pána Hacaja. Po niekoľkých otázkach sa pustili do ochutnávania a bolo zaujímavé sledovať, ako si u nich slovenské sekty postupne získavali dôveru a obdiv.
Na druhý deň sme navštívili vinohradnícku oblasť Alsaska. Alsasko je jediným klasickým regiónom Francúzska, ktorý si svoju povesť vybudoval na čistých odrodových vínach. Celková výmera vinohradov je 13000 ha, región má dĺžku 100 km v nadmorskej výške od 200 do 400 m. Nosnými odrodami sú Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot Gris, Gewurztraminer a Pinot Noir. Vinohradnícka oblasť Alsasko je zo západnej strany chránená pohorím Vosges, východnú hranicu tvorí rieka Rýn a nemecký Čierny les. Vinohrady sú na slnečných, teplých svahoch s dlhými jeseňami. Pôdne pomery sú typické pre kremičitý kameň z pohoria Vosges, vápencové kopce nižších polôh a naplaveniny rieky Rýn. Vedenie viniča je vysoké, chrániace vinie pred jarnými mrazmi. Vína vyrobené nemeckou precíznosťou sú ve3mi extraktívne, kvasené do sucha. V rámci prehliadky časti vínnej cesty Alsaska sme navštívili vinohrady a pivnicu vinára Philippe et Fernand HEITZ z mesta Molsheim, ktorého vinohrady sú zatriedené v kategórii Grand Cru. Hrozno pestuje BIO spôsobom na výmere siedmich hektárov. Ochutnali sme Pinot blanc 2003, Tokay Pinot Gris 2004 a vína typu Grand Cru Bruderthal: Riesling 2002 a Gewurztraminer 2003. Všetko hrozno je pestované vo vinohradoch, kde je označená odroda, názov honu a výmera. Hrozno je spracované vo vlastnej výrobni. Zaujal nás systém kontroly vinohradov, spracovania, oceňovania a predaja vína. Najviac nás však zaujala mimoriadna kvalita dorábaných vín, nádherných ovocných vôní a sviežich chutí.
Na záver možno povedať, že odozvy na našu prezentáciu v Europarlamente boli ve3mi pozitívne. Ve3mi nás potešil záujem odborníkov z Intergroupe o pomery v slovenskom vinohradníctve a vinárstve. Informácie o nás ve3mi ťažko prenikajú do členských krajín EÚ. Jednoznačne sa nám potvrdilo, že cesta osobného kontaktu a prezentácie je nenahradite3ná. Nenahradite3né pre nás sú aj skúsenosti, ktoré pri takýchto podujatiach získavame. Investície, ktoré do tejto formy vkladáme majú ve3kú návratnosť, čo však niektorí vinári nechápu a podceňujú. Každým takýmto krokom sa Slovensko dostáva do povedomia a nadobúda na vážnosti. Získané kontakty treba ďalej udržiavať a využiť ich v prospech slovenského vinohradníctva a vinárstva.
Ďalšia časť prezentácie bola venovaná Európskemu vinárskemu rytierskemu stavu, jeho úlohám v oblasti propagácie kultúry vína na Slovensku a v ďalších 15 členských krajinách. Na záver prezentácie boli predstavení výrobcovia, ktorí prispeli svojimi vínami. Po zodpovedaní nieko3kých otázok bolo zasadnutie ukončené a nasledovala degustácia slovenských vín.
Na degustácii boli prezentované vína z 5 regiónov. Boli prezentované iba odrody typické pre Slovensko. Malokarpatskú oblasť reprezentovali vína od pána Masaryka zo Skalice, pána Pučeka z Limbachu, pána Petra Podolu z Kopčian, pána Šeba zo Šenkvíc a pána Hacaja z Pezinka. Z juhoslovenského regiónu tam boli vína zo spoločnosti Strekov 1075, Nitriansky región zastupovali vína z podniku Chateau Topoľčianky, stredné Slovensko zastupovala spoločnosť Natural Alimentaria a v zahraničí najznámejšiu oblasť Tokaj zastupovali tokajské vína od pána Ostrožoviča. Ochutnávka začala mladými vínami z Topoľčianok, za ktorými nasledoval pre Slovensko veľmi typický Silván z Limbachu. Cez Vlašský Rizling z Veľkého Krtíša sme prešli na Devín zo Strekova. Nasledoval Pinot Blanc ročník 1996 z Topoľčianok, od ktorého sa prešlo k bobuľovým výberom z Karpatskej perly a pána Petra Podolu. Nasledovali červené vína zo Strekova, Veľkého Krtíša a Skalice. Tokajské vína od pána Ostrožoviča boli prezentované na záver. Veľmi zaujímavou súčasťou prezentácie boli aj sekty pána Hacaja.
Predpokladali sme, že biele odrodové vína zo Slovenska zaznamenajú veľký úspech, čo sa nám aj potvrdilo, boli sme však veľmi príjemne prekvapení, aký úspech zožali červené vína. Ťažko povedať, ktoré z červených sa najviac páčilo, stretli sme sa s reakciami typu: „jedno lepšie ako druhé“. Medzi krásnymi Frankovkami taktiež zožala mimoriadny úspech Nitra od pána Masaryka. Vinári poskytli aj prezentačné materiály o svojich firmách, ktoré boli veľmi nápomocné a zúčastnení hostia ich s nadšením študovali. Francúzi si veľmi chránia svoje Champagne a veľmi pozorne sledovali prezentáciu sektov od pána Hacaja. Po niekoľkých otázkach sa pustili do ochutnávania a bolo zaujímavé sledovať, ako si u nich slovenské sekty postupne získavali dôveru a obdiv.
Na druhý deň sme navštívili vinohradnícku oblasť Alsaska. Alsasko je jediným klasickým regiónom Francúzska, ktorý si svoju povesť vybudoval na čistých odrodových vínach. Celková výmera vinohradov je 13000 ha, región má dĺžku 100 km v nadmorskej výške od 200 do 400 m. Nosnými odrodami sú Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot Gris, Gewurztraminer a Pinot Noir. Vinohradnícka oblasť Alsasko je zo západnej strany chránená pohorím Vosges, východnú hranicu tvorí rieka Rýn a nemecký Čierny les. Vinohrady sú na slnečných, teplých svahoch s dlhými jeseňami. Pôdne pomery sú typické pre kremičitý kameň z pohoria Vosges, vápencové kopce nižších polôh a naplaveniny rieky Rýn. Vedenie viniča je vysoké, chrániace vinie pred jarnými mrazmi. Vína vyrobené nemeckou precíznosťou sú ve3mi extraktívne, kvasené do sucha. V rámci prehliadky časti vínnej cesty Alsaska sme navštívili vinohrady a pivnicu vinára Philippe et Fernand HEITZ z mesta Molsheim, ktorého vinohrady sú zatriedené v kategórii Grand Cru. Hrozno pestuje BIO spôsobom na výmere siedmich hektárov. Ochutnali sme Pinot blanc 2003, Tokay Pinot Gris 2004 a vína typu Grand Cru Bruderthal: Riesling 2002 a Gewurztraminer 2003. Všetko hrozno je pestované vo vinohradoch, kde je označená odroda, názov honu a výmera. Hrozno je spracované vo vlastnej výrobni. Zaujal nás systém kontroly vinohradov, spracovania, oceňovania a predaja vína. Najviac nás však zaujala mimoriadna kvalita dorábaných vín, nádherných ovocných vôní a sviežich chutí.
Na záver možno povedať, že odozvy na našu prezentáciu v Europarlamente boli ve3mi pozitívne. Ve3mi nás potešil záujem odborníkov z Intergroupe o pomery v slovenskom vinohradníctve a vinárstve. Informácie o nás ve3mi ťažko prenikajú do členských krajín EÚ. Jednoznačne sa nám potvrdilo, že cesta osobného kontaktu a prezentácie je nenahradite3ná. Nenahradite3né pre nás sú aj skúsenosti, ktoré pri takýchto podujatiach získavame. Investície, ktoré do tejto formy vkladáme majú ve3kú návratnosť, čo však niektorí vinári nechápu a podceňujú. Každým takýmto krokom sa Slovensko dostáva do povedomia a nadobúda na vážnosti. Získané kontakty treba ďalej udržiavať a využiť ich v prospech slovenského vinohradníctva a vinárstva.
Ing. Michal Lekýr, ml. – krátené – pozn. red.
Foto: autor