Slamové vína, z Villa vino Rača.
Spoločnosť Villa vino Rača, ako prvá na Slovensku použila revolučný systém
vertikálnej orientácie slamených rohoží, pri sušení hrozna. Ide o patentovaný
systém, keď stúpajúci vzduch napomáha odparovaniu vody z hrozna, ale nedochádza
pri ňom k úbytku, ani k transformácii aromatických látok hrozna. Vertikálne
slamené rohože majú výhody vodorovných slamených rohoží aj výhody hrozna
zaveseného zvisle. Slama chráni hrozno pred patogénmi a navyše absorbuje
prípadné nežiadúce tóny a zároveň je hrozno vysušované stúpajúcim
vzduchom.
Slamové vína pri ktorých bol použitý tento spôsob sušenia hrozna,
vykazujú vyšší stupeň čistoty vo vôni aj v chuti, majú viac aromatických látok a
je posilnený hroznový charakter vína.
Predpokladám, že v tomto momente neveria svojim očiam ani ľudia zo spoločnosti Villa vino Rača. Žiadny systém vertikálnej orientácie slamených rohoží totiž neexistuje(ak ho náhodou časom niekto objaví, budem sa hlásiť ako spoluautor). Jedna z fotografií bola totiž orientovaná na výšku a na prvý pohľad to skutočne vyzeralo ako hrozno na stene. Ja som neodolal pokušeniu a v tomto momente je asi najvyšší čas ospravedlniť sa čitateľovi aj spoločnosti Villa vino Rača za malé klamstvo.
Dôležitá a najmä pravdivá, je informácia o sušení hrozna na výrobu slamových
vín. Villa vino Rača celkom logicky venuje svoju pozornosť najmä Frankovke
modrej. Je to odroda ktorej história bude u nás navždy spájaná práve s Račou. V
spoločnosti Villa vino Rača chcú využiť výnimočnosť ročníka, a vyrobiť niekoľko
druhov Frankovky modrej. Vrátane slamovej a ak bude počasie priaznivé, aj
ľadovej.
Keďže nie len červeným, je človek živý, vedľa Frankovky sa suší aj
Rizling rýnsky a Rizling vlašský.
Vínko.sk bude zrod račianskych slamáčikov
priebežne sledovať a vy si zatiaľ vymyslite dobrý dôvod prečo by ste jedným z
pozvaných na prechutnanie račianskych vín mal byť práve vy.
tv
Slamové vína In statu nascenti(v stave zrodu) 27. 10. 2006