MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
21
máj
2025

Agrovíno 2025

Oficiálne slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení spojené s verejnou ochutnávkou súťažných vín.
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Z domova > 

Sekt bez mena.

Sekt bez mena.

Aj toto je jeden z dôvodov pre ktorý mám svoju prácu rád. Dostanem sa totiž k vínam ktoré často nie sú na trhu vôbec, prípadne ide iba o pokusnú výrobu a nie je isté či a kedy sa na trh vôbec dostanú. Výrobný riaditeľ spoločnosti Hubert J.E., Ing Štefan Ailer PhD, pripravil pokusnú šaržu sektu pri ktorej testoval nový spôsob sekundárnej fermentácie. Výsledok je pozoruhodný.


hub27
Tento sekt ešte nemá vlastný obal(ilustračný obrázok).
Sýtosť farby zodpovedá sektu a ľahučko zelený odtieň zase veku vína. Pokiaľ ide o jemnosť perlenia bublinky snáď už ani jemnejšie nemôžu byť.

Vôňa vína je pre mňa trošku nezvyčajná. Ovocná zložka vône je dominantná, ale na pozadí je vôňa plná a „teplá“ ako pri vínach vyšších prívlastkov. V kupáži je najzreteľnejší Pinot blanc. Z ovocia je v aromatike dužina jablka s kúskami hrušky, doplnená náznakom čerstvého biskvitu. Celkový dojem je spočiatku ovocný neskôr aj opulentný.

Chuť je výrazná ovocná až jemne korenistá. Ovocie je rovnaké ako vo vôni, ale chuť sa mi zdá viac veltlínová. Najmä v závere. Opäť plnosť, vo víne je viac alkoholu ako je v našich sektoch bežné. Prítomný alkohol chuť zaguľacuje a zároveň ju robí plnou. Kyselina zapadá do vzorca cukor + alkohol – kyselina, doslova ideálne.

Tento sekt je špecifický absenciou jednej zložky vo vôni aj v chuti. Sekty majú v senzorike viac či menej postrehnuteľné stopy po sekundárnej alkoholovej fermentácii. V závislosti od toho ako dlho v konkrétnom víne prebiehala autolýza kvasiniek sa môže prejavovať ako mierne kvasničná aróma až po ťažké arómy napr. pražená vika. No toto víno je absolútne čisté. Čistá vôňa, čistá chuť veľmi príjemná a svieža a ovocne opulentná dochuť.

Nepoznám zloženie kupáže(Pinot a Veltlín), ale bude to zrejme niečo blízke sektu Johann E. Hubert. Sekt je vyrábaný klasickou metódou kvasenie vo fľaši ako v prípade Johann E. Hubert. Tento sekt je však úplne iný. Jeho tajomstvo spočíva v kvasení s použitím tzv. imobilizovaných kvasiniek. Kvasinky sú uzavreté v špeciálnych granulách, ktorých steny umožňujú prenikať cukru, alkoholu, oxidu uhličitému, ale samotná kvasinka pracuje vo vnútri granulátu a do priameho styku s vínom prakticky neprichádza.

Mojim zámerom je, sledovať a „riadiť“ ovocnosť šumivého vína, dopĺňa Štefan Ailer. Ako som už niekoľkokrát v odborných kruhoch prezentoval (môj názor a aj skúsenosť), Európa je, napriek globalizácii, z pohľadu preferovania typu sektu značne polarizovaná.
Juhozápad Európy vyrába a aj konzumuje ťažšie, zrelšie typy sektu, kde primárnu ovocnosť viac či menej zastierajú vedľajšie produkty kvasiniek, vznikajúce pri vyzrievaní sektu – tzv. ťažšie biskvitové tóny. Stredovýchod Európy uprednostňuje v šumivom víne primárnu ovocnosť, živosť a sviežosť. Táto časť konzumentov je našou cieľovou skupinou. Technológiu preto logicky usmerňujeme smerom k nej. Naviac nás to ešte aj baví....


Názov nového sektu zatiaľ nevedia ani v spoločnosti Hubert J.E. Ak máte nejaký návrh pošlite ho na sutaz(zavinac)vinko.sk

tv & Ing. Štefan Ailer, PhD