Ružové víno pre oranžovú Kráľovnú.
Cabernet Sauvignon 2006 rosé od pezinskej Vinkovy bol súčasťou slávnostnej večere pre holandskú kráľovnú Beatrix. Toto víno však stihlo uspieť, dokonca zvíťaziť v súťaži českého časopisu Víno Revue Prague Trophy 2007. Pezinský šampión za sebou nechal vína z Austrálie, Čile, Francúzska, Južnej Afriky, Kalifornie, Nového Zélandu, Rakúska, Španielska a aj všetky moravské vína. Som preto veľmi rád, že majitelia Vinkovy si na mňa spomenuli a ja mám možnosť podeliť sa o svoje dojmy z ružového šampióna.
Ružové víno pre oranžovú Kráľovnú.
Publikované dňa: 31.05.2007 08:00 kým: admin
Cabernet Sauvignon 2006 rosé od pezinskej Vinkovy bol súčasťou
slávnostnej večere pre holandskú kráľovnú Beatrix. Toto víno však
stihlo uspieť, dokonca zvíťaziť v súťaži českého časopisu Víno Revue
Prague Trophy 2007. Pezinský šampión za sebou nechal vína z Austrálie,
Čile, Francúzska, Južnej Afriky, Kalifornie, Nového Zélandu, Rakúska,
Španielska a aj všetky moravské vína. Som preto veľmi rád, že majitelia
Vinkovy si na mňa spomenuli a ja mám možnosť podeliť sa o svoje dojmy z
ružového šampióna.
Cabernet Sauvignon, akostné, 2006, rosé
Fľaša povinne z bieleho skla, ktorá dá vyniknúť ružovej farbe vína, nápaditá etiketa. Fľaša je uzatvorená plastovou zátkou nomacorc, čo je v tomto prípade jediné správne riešenie(možno ešte alumíniový uzáver, ale tie zatiaľ u nás nie sú rozšírené).
Ružové môže mať veľa odtieňov. Tento kabernet je ružový. Nič menej, nič viac. Krásna ružová, alebo ak chcete červenoružová farba. Nič tehlové, nič cibuľové. Orosený pohár rozptyľuje svetlo a farba je len krásne ružová. Vôňa podchladeného vína prechádza od smotanovo-malinového cukríku až po čerstvo odtrhnutý plod maliny, ktorá si ešte na povrchu drží vôňu listov. Vôňa je veľmi svieža a čistá.
Chuť je opäť výrazne ovocná, spočiatku kyslosmotanovo – malinová. O sekundu či dve, máličko zosladne a pridá sa herbálne malinová chuť, ktorá postupne prechádza do čistej a výraznej maliny. Pri hľadaní iného ovocia sa mi zdá, že nájdem ešte trošku lesnej jahôdky. Ale tá lesná jahôdka sa dá nájsť, alebo možno len tušiť, (nie som si istý, či si ju iba nevsugerovávam) výhradne v „dovôni“ a v dochuti. Malina je v tomto prípade tak výrazná, že tvorí hlavnú aromatickú zložku a je úplne jedno či sa vo víne nachádza ešte nejaké iné ovocie. Výborne vyvážená svieža kyselinka a cukor, ktorého je viac ako 13 gramov, ale vďaka peknej kyselinke to ideálne ladí.
Dochuť je malinová, malinová, smotanovo malinová,...
Netrúfam si odhadnúť ako dlho sa v tomto víne zachová nádherná malinová aróma. Cukor a kyselinka mu to myslím dovolí po dlhšiu dobu. V každom prípade uvažujem nad tým, že si pár fliaš odložím.
tv
V predvečer súťaže Cuvée2007 sa v Hoteli ATOM konal večer slovenských vín, ktorý viedol prof. Malík. Súčasťou jeho výberu, okrem ďalších skvelých vín, bolo aj toto víno. Spolu s riaditeľom hotela sme pri ňom už zostali celý večer, až do poslednej fľaše.
Cabernet Sauvignon, akostné, 2006, rosé
Fľaša povinne z bieleho skla, ktorá dá vyniknúť ružovej farbe vína, nápaditá etiketa. Fľaša je uzatvorená plastovou zátkou nomacorc, čo je v tomto prípade jediné správne riešenie(možno ešte alumíniový uzáver, ale tie zatiaľ u nás nie sú rozšírené).
Ružové môže mať veľa odtieňov. Tento kabernet je ružový. Nič menej, nič viac. Krásna ružová, alebo ak chcete červenoružová farba. Nič tehlové, nič cibuľové. Orosený pohár rozptyľuje svetlo a farba je len krásne ružová. Vôňa podchladeného vína prechádza od smotanovo-malinového cukríku až po čerstvo odtrhnutý plod maliny, ktorá si ešte na povrchu drží vôňu listov. Vôňa je veľmi svieža a čistá.
Chuť je opäť výrazne ovocná, spočiatku kyslosmotanovo – malinová. O sekundu či dve, máličko zosladne a pridá sa herbálne malinová chuť, ktorá postupne prechádza do čistej a výraznej maliny. Pri hľadaní iného ovocia sa mi zdá, že nájdem ešte trošku lesnej jahôdky. Ale tá lesná jahôdka sa dá nájsť, alebo možno len tušiť, (nie som si istý, či si ju iba nevsugerovávam) výhradne v „dovôni“ a v dochuti. Malina je v tomto prípade tak výrazná, že tvorí hlavnú aromatickú zložku a je úplne jedno či sa vo víne nachádza ešte nejaké iné ovocie. Výborne vyvážená svieža kyselinka a cukor, ktorého je viac ako 13 gramov, ale vďaka peknej kyselinke to ideálne ladí.
Dochuť je malinová, malinová, smotanovo malinová,...
Netrúfam si odhadnúť ako dlho sa v tomto víne zachová nádherná malinová aróma. Cukor a kyselinka mu to myslím dovolí po dlhšiu dobu. V každom prípade uvažujem nad tým, že si pár fliaš odložím.
tv
V predvečer súťaže Cuvée2007 sa v Hoteli ATOM konal večer slovenských vín, ktorý viedol prof. Malík. Súčasťou jeho výberu, okrem ďalších skvelých vín, bolo aj toto víno. Spolu s riaditeľom hotela sme pri ňom už zostali celý večer, až do poslednej fľaše.