MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023 - priebežné výsledky

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
12
apríl
2023

Vínne trhy Pezinok 2023

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
14
apríl
2023

Angel Wines

Jemnosť vo flaši
15
apríl
2023

27. ročník degustácie vín v Čajkove

Vážení priatelia dobrého vína,
organizačný výbor degustácie vín Vinohradníckeho spolku Čajkov v spolupráci s obcou Čajkov si Vás dovoľuje pozvať na:

27. ROČNÍK DEGUSTÁCIE VÍN V ČAJKOVE

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Ročník 2006, tam hore nás niekto má rád.

Aktuálnemu vinohradníckemu ročníku 2006 sa ušlo toľko superlatívov a chvál, že ani najstarší vinári nevedia určiť ktorý z predchádzajúcich ročníkov bol lepší. Prof. Malík uvádza ročník 1947, my neskôr narodení porovnávame s ročníkmi 1997, 2000 a 2003. Mimochodom, všimli ste si trojkovú postupnosť ? Vinári, lepšie povedané vinohradníci uvádzajú cukornatosti porovnateľné práve so spomenutými ročníkmi. Skúsenosti však ukazujú,že vysoká cukornatosť sama o sebe ešte nie je zárukou výnimočného vína. Sú tu ešte ďalšie aspekty, v neposlednom rade aj technologické vybavenie a odborná zdatnosť vinára.



Ing. Ingrid Vajczikova, technológ Villa Vino Rača.

Ročník 2006 je výnimočný. Vysoké kyseliny, vysoké cukry. Víno bude mať veľmi dobrú aromatiku a na rozdiel od iných ročníkov bude vhodné aj na archiváciu. Najmä pre biele vína je dostatočná acidita dôležitá. Bez nej by ostali fádne, tak ako tomu bolo v ročníku 2003. Všade tam kde vinohradníci ustrážili hrozno pred patogénmi, je predpoklad vynikajúcich vín. Naše hrozno je v dobrom zdravotnom stave. Časť z neho sa suší na slamenných rohožiach a časť sme nechali na ľadové víno. Račianska Frankovka bude mať tento rok určite mnoho tvárí.


Ing. Štefan Ailer PhD, výrobný riaditeľ Hubert J.E. Sereď.

Naša spoločnosť sa sústreďuje na to, čo vieme robiť najlepšie. A to je výroba sektov. Výrobu základného vína pre nás zabezpečujú zmluvní partneri samozrejme v úzkej súčinnosti s nami. Vzhľadom na technologické požiadavky na surovinu musel zber hrozna začať trochu skôr. Kvalita hrozna je na vysokej úrovni. Očakávame vysokú akosť aj u sektov. Ešte vyššiu ako v predchádzajúcich rokoch.

Tu sa žiada dodať, že spoločnosť Hubert J.E. bodovala na všetkých výstavách kde sa jej sekty objavili. Na výstave VinoForum v silnej konkurencii získal sekt Hubert Grand rosé, medium dry titul šampióna a bol najvyššie hodnoteným slovenským vínom.


Ing. Vladimír Hacaj, Víno Hacaj.

Pre nás ako výrobcov sektu je veľmi dôležité aby hrozno spĺňalo určité parametre. Prívlastky ako napr. výber z hrozna, či boluľový výber sú pre výrobu sektov prakticky nepoužiteľné. Po dosladení základného vína na 20-22 gramov cukru a jeho následnom prekvasení stúpne alkohol o približne 1,5 %. Základné víno s 12,5% alkoholu, by malo konečnú hodnotu 14%, čo je priveľa. Pozorne sme sledovali vývoj dozrievania hrozna a oberať sme začali v čase keď hrozno dosahovalo ideálne parametre na výrobu sektu. Už začiatkom septembra.


Roman Holec, technológ Víno PD Mojmírovce.

Ročník 2006 bude hlavne ťažký. Ak dobrý technológ s dobrým až veľmi dobrým technickým zázemím dostane do ruky prvotriednu surovinu, vyrobí z nej prvotriedne víno. Ale pre malovinára či technologicky podvybaveného vinára môže nastať veľký problém s riadením kvasného procesu. Pri teoretickom dokvasení do sucha (mušt 24 °NM)bude alkohol predstavovať až 14,5 %. Také vína budú ohnivé až pálivé. Malovinárom ostáva iba dúfať, že tie ich kvasinky, to až do sucha nezvládnu. Pre milovníkov vín s vysokým prívlastkom a vín so zvyškovým cukrom bude ročník 2006 určite Veľkým ročníkom.


Ing. Vladimír Mrva, Víno Mrva & Stanko.

Tam hore nás niekto má rád. Ročník aký si ja osobne nepamätám. Od starých vinárov som počul, že 1947 bol podobný. Ťažko posúdiť. Dvetisícšesťka sa vyznačuje ideálnou fyziologickou vyzretosťou. Biele vína majú dostatok všetkého čo od veľkého ročníka očakávame. Je tu predpoklad výraznej aromatiky vďaka ideálnej fyziologickej vyzretosti, dostatočnej sviežosti a celkovej harmónie vína. Teplý začiatok leta, daždivý august a následná dlhá teplá a slnečná jeseň boli pre hrozno požehnaním. Kým ročníky 2000 a 2003 dosahovali podobné cukornatosti, ale boli lepšie pre červené vína ako pre biele. Ročník 2006 je ideálny aj pre biele aj pre červené.
Ročník 1997 bol rozhodne veľmi dobrý ročník, ale bolo to takmer pred desiatimi rokmi. Slovenké vinárstvo vyzerá dnes úplne inak. Viacero vinárov dnes disponuje moderným technologickým vybavením, pribudli aj skúsenosti. Ťažko povedať aké vína by sme dnes vyrobili z hrozna ročníku 1997.

Celkové zhodnotenie ročníka 2006 nemôže vyznieť inak ako fantastický ročník. Máme sa všetci na čo tešiť.

tv