Rizling nie je kráľom vín.
Rizling rýnsky nie je kráľom, ale rytierom vín. To bola jedna z prvých viet Miroslava Petrecha pri predstavovaní odrody Rizling rýnsky. Reagoval tým na možno trochu schizofrenické označenie Vinum regum, Rex vinorum. Toto označenie si u nás spájame skôr s tokajskými vínami, ale niekto si pod Kráľom vín predstaví Rizling rýnsky. Organizátorom večera bola dvojica Vladimír Mrva a Martin Belan a práve Vlado Mrva spolu s Mirom Petrechom boli sprievodcami svetom špičkových rizlingov. V ich novootvorenej reštaurácii U Richtára v Modre sa podávalo celkom 16 rôznych vín, ktoré v poslednom desaťročí zaznamenali úspech či už doma, alebo v zahraničí.
U Richtára sa zišli približne štyri desiatky ľudí, čo bol zámer
organizátorov. Ani menej, ani viac. Degustácia začala vínom od
najmladšej slovenskej vinárskej firmy Janoušek Fischer. Rizling
rýnsky, neskorý zber, 2006, suché víno sa môže pochváliť striebornou
medailou z Concours Mondial de Bruxelles 2007. Pamätám si ho ešte ako
mladé víno, keď sa stalo šampiónom na jednom podujatí organizovanom
someliérmi koncom novembra. Moderné víno so stredne výraznou aromatikou
a s alkoholom na úrovni 13,3%. Príjemné svieže víno s jemne horčinkovým
chvostíkom. Typicky odrodové víno bolo príjemným zahájením večera.
Druhá vzorka bola z rady Varieto od Karpatskej perly.
Rizling rýnsky, neskorý zber, 2006, mal 13% alkoholu, 7 g kyselín a 4 g
zvyškového cukru. Názory na toto víno neboli celkom zhodné. Zrejme pre
nižšiu intenzitu vône. Charakterom išlo o pekné, najmä čisté víno s
jemnou medovo-lipovou arómou.
Tretie víno nielen všetkým chutilo, ale mali sme možnosť aj posúdiť vplyv pôdy, alebo lepšie povedané terroiru. Hrozno pochádzalo z obce Dolné Orešany v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Vo firme Mrva & Stanko to s ryňákmi vedia. O víne porozprával jeho výrobca Vlado Mrva. Čisté, hladké a harmonické víno s 13% alkoholu, 7g kyselín a 5 gramami zvyškového cukru moji spolustolovníci označili za hviezdu večera. No to najlepšie na nás ešte len čakalo.
Aj majster tesár sa občas utne. To platilo pre štvrtú vzorku v poradí. Rizling rýnsky, výber z hrozna,2006, suché víno od výborného modranského vinára Mira Duda. Víno bolo dostatočne výrazné, 13,5% alkoholu, 6,3 g kyseliny a iba 1,2 gramu cukru. Bohužiaľ víno nebolo celkom čisté vo vôni, ale pôvod nečistoty nedokážem identifikovať. Zrejme ide o nečistoty vzniknuté počas fermentácie.
Piata vzorka bola od firmy Víno Matyšák. Rizling rýnsky, neskorý zber,2006, polosuché. Alkohol 12,5%, kyselina 6,7 gramu a cukor 6,3 gramu.
Víno je označené ako polosuché aj napriek tomu, že zákon dovoľuje víno označiť ako suché až po hranicu 9 gramov zvyškového cukru, ale len v prípade že obsah kyselín je menší najviac o 2 gramy. Matyšákov Rizling rýnsky bol výrazne aromatický, ovocná možno až cukríkovo ovocná aromatika. Príjemné šťavnaté víno.
Na šiestu vzorku v poradí som sa tešil. Rizling rýnsky od PD Mojmírovce je už pojmom. Alkohol “iba“ na úrovni 12,5%, zato famóznych 7,8 gramu kyselín, dopĺňalo 12 gramov cukru. Výrazné víno, s typickou mojmírovskou aromatikou, uhladené, čisté s citrusovým záverom je dlhodobo mojím favoritom.
Siedma vzorka bola opäť domáca. Igor Rariga sa dlhodobo špecializuje práve na Rizling rýnsky. Víno získalo-nezískalo Cenu prezidenta republiky na minuloročnej Vitis Aurea. Bolo to vlastne prvé víno iného ročníka ako 2006. Rizling rýnsky, neskorý zber, 2005, alkohol 12%, kyseliny 6,6 gramu a cukor 2,0 gramu. Víno stále vo výbornej kondícii, bez známok petrolejových tónov, s peknou broskyňovou aromatikou.
Vzorka č.8, Rizling rýnsky, Z Michalovej pivnice, bol neskorý zber, ročníka 2005 s 12,5% alkoholu, 7,6 gramami kyselinky a 3,8 gramu zvyškového cukru. Ľahšie, ale elegantné víno s jemne nastupujúcou petrolejovou arómou, bolo ideálnym partnerom k zubáčovi, ktorý rozdelil degustáciu na dve časti.
Po výbornom zubáčovi latku hodne vysoko nasadil Rizling rýnsky, neskorý zber, 2005, Mrva & Stanko. Suché víno s parametrami 12,5% alkoholu, 7,6 gramu kyselín a zvyškový cukor 3,8 gramu. Vyzretá vôňa, ešte stále s tónmi primárnej aromatiky, s veľmi pozvoľným nástupom petrolejových tónov. Chuť je vína pôsobí vyzreto a sviežo. Víno sa stalo šampiónom Pezinského vinobrania 2006.
Konečne prišla Petrechova chvíľa. Jeho vína boli zaradené až v druhej časti degustácie. Už analytické parametre dávali tušiť prečo Egon Műller začal spolupracovať práve s Petrechom. Rizling rýnsky s etiketou Chateau Belá, bol deklarovaný ako neskorý zber, ročníka 2003, v kategórii suché. Obsah alkoholu 13% nebol výnimočný v roku 2003. Ale kyselina 8,6 gramu je skutočne excelentná. V ročníku 2003 to platí dvojnásobne. Obsah cukru 4,6 gramu, len jemne dopĺňa celkový obraz. Vďaka kyselinke je víno svieže a pôsobí mlado. Nikto z prítomných nehádal ročník 2003. Petrolejové tóny ešte len začínajú nastupovať a víno môže kľudne odpočívať vo fľaši ďalej.
Jedenásta vzorka v poradí bol „svetový“ šampión z Ľubľany. Rizling rýnsky, neskorý zber, 2002, od Vinohradníckej spoločnosti Modra. Ak si spomínate tesne po získaní ocenenia bolo víno aj ocenené, alebo lepšie povedané precenené. Predajná cena vyletela na úroveň atakujúcu 3.000 Sk. Víno však bolo precenené aj čo sa týka jeho potenciálu. Hodnoty 12,5% alkoholu, 6,8 gramu kyselín a 3,8 gramu cukru samé o sebe niesu zlé, ale ak sa k tomu pridá nízka mineralita, o dlhej životnosti veru uvažovať nemožno. Senzorická charakteristika síce začína pomerne sľubne: medovo lipová aromatika, no pokračovanie už tak nevyzerá. Víno je prázdne, chýba mineralita, proste treba priznať, že víno má svoje najlepšie roky za sebou. Je unavené, uťahané, s prejavom začínajúcej oxidácie a nebojím sa povedať, že už je po smrti. (kvôli objektivite musím dodať, že niektorí z prítomných, víno označili za odrodovo veľmi typické a pravdepodobne s mojim hodnotením nesúhlasia.)
Našťastie prišla ďalšia vzorka Rizling rýnsky, výber z hrozna, 2006, polosuché, Mrva & Stanko. Trinásť percent alkoholu, 7,8 gramu kyselín a 11 gramov cukru. Hrozno pochádza z Mojmíroviec a na víne to aj poznať. Veľmi podobné víno ako Rizling rýnsky od PD Mojmírovce, ale urobené s mrvovským citom a dôslednosťou. Nádherné svieže, živé, ale pritom uhladené a noblesné víno, sa okamžite stalo nielen mojim šampiónom. Na prestížnej výstave Concours Mondial de Bruxelles víno získalo striebornú medailu. Predpokladám, že o rok ak bude víno trošku vyzretejšie má potenciál získať zlatú medailu.
S trinástou vzorkou sme definitívne ukončili prehliadku vín z kategórie suché a polosuché. Rizling rýnsky, výber z hrozna, 2006 od firmy Vinohradníctvo Pavelka Sobolič. Cukor na úrovni 20 gramov víno radil medzi polosladké vína. Alkohol iba 11,5% a kyselina 6,8 gramu na liter. Víno s decentnou vôňou, nie príliš výraznou. Typ vône by som charakterizoval ako kvetinkovú s primárnou aromatikou, ktorá prechádzala aj do chuti. Ostávali tri posledné vzorky.
Rizling rýnsky, výber z hrozna, polosladké, ročníka 2004, má v rodnom liste Chateau Belá. Víno s veľmi zaujímavou vôňou, ktorá sa dá charakterizovať ako vyzretá, ešte stále jemne citrusová, kvetinková a medová. Víno je plné, jemne korenisté s nasladlo medovými tónmi a dlhou dochuťou. Excelentná kyselinka pekne harmonizuje s cukrom. Víno opäť na mňa urobilo dojem. Analytické hodnoty alkohol 13%; kyselina úctyhodných 9,2 gramu a takmer 30 gramov cukru/(28,6) dávajú predpoklad na dlhú archiváciu vína.
Do konca degustácie zostávali ešte dve skutočné bomby.
Víno, ktoré ako jediné zo slovenských vín, získalo najprv zlatú, potom dokonca platinovú medailu v New Yorku a zlatú medailu v Paríži. Víno s parametrami 11% alkoholu; neuveriteľných 9,8 gramu kyselín a 110 gramami cukru, nemôže byť nič iné ako Rizling rýnsky, bobuľový výber, sladké, ročník 2001 zo Chateau Belá. Vo vôni sa typicky rizlingová aróma miešala s ešte typickejším ale nevtieravým petrolejom a medom. V chuti bolo víno sladké, plné, ale s peknou vyzretou kyselinkou, kvetinkovo-medovou aromatikou a dlhou dochuťou. Napriek tomu, že ide o ročník 2001 víno ešte stále nedosiahlo svoj vrchol.
Poslednou vzorkou bol historicky prvý Kráľ malokarpatských vín. Hrozno dozrelo na najvyšší možný prívlastok, hrozienkový výber. Určite už viete, že išlo o Rizling rýnsky, hrozienkový výber, sladké, ročník 2006, od spoločnosti Vinohradníctvo Pavelka – Sobolič. Ďalšie potvrdenie výnimočnosti ročníka 2006. Vôňa v znamení ešte primárnej ovocnej aromatiky, v ktorej dominuje najmä sušené ovocie, hrozienka, marhuľa. Chuť je výrazne sladká, olejovito guľatá a hladká. Opäť možno nájsť sušené ovocie, sladkosť vína pekne sekunduje svieža kyselina. Víno má 10,5% alkoholu, 8 gramov kyselín a 180 gramov cukru, čo zodpovedá 6 putňovému tokajskému výberu, dokonca je to spodná hranica pre výberovú esenciu.
Degustáciou nás sprevádzal okrem Miroslava Petrecha aj Vladimír Mrva, s humorom jemu vlastným. O každom víne sme debatovali, posudzovali ho, komu sa páčilo,komu nie, hľadali sme odpoveď na otázku aká je typická vôňa a chuť Rizlingu rýnskeho. Pri niektorých vzorkách boli k dispozícii podrobnejšie informácie o pôvode hrozna(typ pôdy), o technológii spracovania, atď. To všetko prispelo nielen k vynikajúcej nálade, ale myslím že mnohí sme sa naučili niečo nové.
Po ukončení riadenej degustácie sme sa ešte vrátili ku vzorkám, každý podľa vlastnej chuti. Ktoré víno teda bolo najlepšie? Na túto otázku jednoznačná odpoveď neexistuje. Každému sa páčilo niečo iné. Ak mám vybrať najlepšie tri vzorky, vyberiem vzorku č. 6, PD Mojmírovce, vzorku č. 9, Mrva & Stanko a vzorku č. 14, Chateau Belá. Mojmírovský rizling proste milujem. Či už ho vyrobil Roman Holec, alebo Vlado Mrva. Z Petrechových vín sa mi najviac páčil výber z hrozna, 2004. Ťažko porovnávať vína ročníka 2004 a 2006. Každé je iné a každé má svoje čaro.
V ten večer sa o kráľovi vín a víne kráľov hovorilo ešte dlho. Výborná nálada, ešte lepšie vína, štýlové prostredie,... . Na druhý deň ma hneď od rána čakala odborná degustácia a tak som sa chtiac-nechtiac, ale skôr nechtiac, musel rozlúčiť. Dúfam, že keď bude U Richtára večer venovaný inej odrode, budem mocť zostať v spoločnosti milovníkov a znalcov vína, dlhšie.
tv
Poznámky
* Egon Műller je nemecký výrobca vín, špecializujúci sa na Rizling rýnsky. Vyrába prírodne sladké vína vysokých prívlastkov, ktoré dosahujú rekordne vysoké ceny. Egon Műller sa pred rokmi pustil do projektu rekonštrukcie kaštieľa v Belej a spolu s Miroslavom Petrechom vyrábajú vína rovnakého štýlu ako v Nemecku. Rizling rýnsky zo Chateau Belá môžete vďaka Egonovi Műllerovi kúpiť vo Viedni, Paríži, New Yorku. Z hľadiska exportu ide pravdepodobne o najúspešnejšie slovenské vína.
** Vo všetkých prípadoch je obsah alkoholu v objemových percentách, obsah kyselín a zvyškového cukru je udávaný v gramoch na liter.
Tretie víno nielen všetkým chutilo, ale mali sme možnosť aj posúdiť vplyv pôdy, alebo lepšie povedané terroiru. Hrozno pochádzalo z obce Dolné Orešany v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Vo firme Mrva & Stanko to s ryňákmi vedia. O víne porozprával jeho výrobca Vlado Mrva. Čisté, hladké a harmonické víno s 13% alkoholu, 7g kyselín a 5 gramami zvyškového cukru moji spolustolovníci označili za hviezdu večera. No to najlepšie na nás ešte len čakalo.
Aj majster tesár sa občas utne. To platilo pre štvrtú vzorku v poradí. Rizling rýnsky, výber z hrozna,2006, suché víno od výborného modranského vinára Mira Duda. Víno bolo dostatočne výrazné, 13,5% alkoholu, 6,3 g kyseliny a iba 1,2 gramu cukru. Bohužiaľ víno nebolo celkom čisté vo vôni, ale pôvod nečistoty nedokážem identifikovať. Zrejme ide o nečistoty vzniknuté počas fermentácie.
Piata vzorka bola od firmy Víno Matyšák. Rizling rýnsky, neskorý zber,2006, polosuché. Alkohol 12,5%, kyselina 6,7 gramu a cukor 6,3 gramu.
Víno je označené ako polosuché aj napriek tomu, že zákon dovoľuje víno označiť ako suché až po hranicu 9 gramov zvyškového cukru, ale len v prípade že obsah kyselín je menší najviac o 2 gramy. Matyšákov Rizling rýnsky bol výrazne aromatický, ovocná možno až cukríkovo ovocná aromatika. Príjemné šťavnaté víno.
Na šiestu vzorku v poradí som sa tešil. Rizling rýnsky od PD Mojmírovce je už pojmom. Alkohol “iba“ na úrovni 12,5%, zato famóznych 7,8 gramu kyselín, dopĺňalo 12 gramov cukru. Výrazné víno, s typickou mojmírovskou aromatikou, uhladené, čisté s citrusovým záverom je dlhodobo mojím favoritom.
Siedma vzorka bola opäť domáca. Igor Rariga sa dlhodobo špecializuje práve na Rizling rýnsky. Víno získalo-nezískalo Cenu prezidenta republiky na minuloročnej Vitis Aurea. Bolo to vlastne prvé víno iného ročníka ako 2006. Rizling rýnsky, neskorý zber, 2005, alkohol 12%, kyseliny 6,6 gramu a cukor 2,0 gramu. Víno stále vo výbornej kondícii, bez známok petrolejových tónov, s peknou broskyňovou aromatikou.
Vzorka č.8, Rizling rýnsky, Z Michalovej pivnice, bol neskorý zber, ročníka 2005 s 12,5% alkoholu, 7,6 gramami kyselinky a 3,8 gramu zvyškového cukru. Ľahšie, ale elegantné víno s jemne nastupujúcou petrolejovou arómou, bolo ideálnym partnerom k zubáčovi, ktorý rozdelil degustáciu na dve časti.
Po výbornom zubáčovi latku hodne vysoko nasadil Rizling rýnsky, neskorý zber, 2005, Mrva & Stanko. Suché víno s parametrami 12,5% alkoholu, 7,6 gramu kyselín a zvyškový cukor 3,8 gramu. Vyzretá vôňa, ešte stále s tónmi primárnej aromatiky, s veľmi pozvoľným nástupom petrolejových tónov. Chuť je vína pôsobí vyzreto a sviežo. Víno sa stalo šampiónom Pezinského vinobrania 2006.
Konečne prišla Petrechova chvíľa. Jeho vína boli zaradené až v druhej časti degustácie. Už analytické parametre dávali tušiť prečo Egon Műller začal spolupracovať práve s Petrechom. Rizling rýnsky s etiketou Chateau Belá, bol deklarovaný ako neskorý zber, ročníka 2003, v kategórii suché. Obsah alkoholu 13% nebol výnimočný v roku 2003. Ale kyselina 8,6 gramu je skutočne excelentná. V ročníku 2003 to platí dvojnásobne. Obsah cukru 4,6 gramu, len jemne dopĺňa celkový obraz. Vďaka kyselinke je víno svieže a pôsobí mlado. Nikto z prítomných nehádal ročník 2003. Petrolejové tóny ešte len začínajú nastupovať a víno môže kľudne odpočívať vo fľaši ďalej.
Jedenásta vzorka v poradí bol „svetový“ šampión z Ľubľany. Rizling rýnsky, neskorý zber, 2002, od Vinohradníckej spoločnosti Modra. Ak si spomínate tesne po získaní ocenenia bolo víno aj ocenené, alebo lepšie povedané precenené. Predajná cena vyletela na úroveň atakujúcu 3.000 Sk. Víno však bolo precenené aj čo sa týka jeho potenciálu. Hodnoty 12,5% alkoholu, 6,8 gramu kyselín a 3,8 gramu cukru samé o sebe niesu zlé, ale ak sa k tomu pridá nízka mineralita, o dlhej životnosti veru uvažovať nemožno. Senzorická charakteristika síce začína pomerne sľubne: medovo lipová aromatika, no pokračovanie už tak nevyzerá. Víno je prázdne, chýba mineralita, proste treba priznať, že víno má svoje najlepšie roky za sebou. Je unavené, uťahané, s prejavom začínajúcej oxidácie a nebojím sa povedať, že už je po smrti. (kvôli objektivite musím dodať, že niektorí z prítomných, víno označili za odrodovo veľmi typické a pravdepodobne s mojim hodnotením nesúhlasia.)
Našťastie prišla ďalšia vzorka Rizling rýnsky, výber z hrozna, 2006, polosuché, Mrva & Stanko. Trinásť percent alkoholu, 7,8 gramu kyselín a 11 gramov cukru. Hrozno pochádza z Mojmíroviec a na víne to aj poznať. Veľmi podobné víno ako Rizling rýnsky od PD Mojmírovce, ale urobené s mrvovským citom a dôslednosťou. Nádherné svieže, živé, ale pritom uhladené a noblesné víno, sa okamžite stalo nielen mojim šampiónom. Na prestížnej výstave Concours Mondial de Bruxelles víno získalo striebornú medailu. Predpokladám, že o rok ak bude víno trošku vyzretejšie má potenciál získať zlatú medailu.
S trinástou vzorkou sme definitívne ukončili prehliadku vín z kategórie suché a polosuché. Rizling rýnsky, výber z hrozna, 2006 od firmy Vinohradníctvo Pavelka Sobolič. Cukor na úrovni 20 gramov víno radil medzi polosladké vína. Alkohol iba 11,5% a kyselina 6,8 gramu na liter. Víno s decentnou vôňou, nie príliš výraznou. Typ vône by som charakterizoval ako kvetinkovú s primárnou aromatikou, ktorá prechádzala aj do chuti. Ostávali tri posledné vzorky.
Rizling rýnsky, výber z hrozna, polosladké, ročníka 2004, má v rodnom liste Chateau Belá. Víno s veľmi zaujímavou vôňou, ktorá sa dá charakterizovať ako vyzretá, ešte stále jemne citrusová, kvetinková a medová. Víno je plné, jemne korenisté s nasladlo medovými tónmi a dlhou dochuťou. Excelentná kyselinka pekne harmonizuje s cukrom. Víno opäť na mňa urobilo dojem. Analytické hodnoty alkohol 13%; kyselina úctyhodných 9,2 gramu a takmer 30 gramov cukru/(28,6) dávajú predpoklad na dlhú archiváciu vína.
Do konca degustácie zostávali ešte dve skutočné bomby.
Víno, ktoré ako jediné zo slovenských vín, získalo najprv zlatú, potom dokonca platinovú medailu v New Yorku a zlatú medailu v Paríži. Víno s parametrami 11% alkoholu; neuveriteľných 9,8 gramu kyselín a 110 gramami cukru, nemôže byť nič iné ako Rizling rýnsky, bobuľový výber, sladké, ročník 2001 zo Chateau Belá. Vo vôni sa typicky rizlingová aróma miešala s ešte typickejším ale nevtieravým petrolejom a medom. V chuti bolo víno sladké, plné, ale s peknou vyzretou kyselinkou, kvetinkovo-medovou aromatikou a dlhou dochuťou. Napriek tomu, že ide o ročník 2001 víno ešte stále nedosiahlo svoj vrchol.
Poslednou vzorkou bol historicky prvý Kráľ malokarpatských vín. Hrozno dozrelo na najvyšší možný prívlastok, hrozienkový výber. Určite už viete, že išlo o Rizling rýnsky, hrozienkový výber, sladké, ročník 2006, od spoločnosti Vinohradníctvo Pavelka – Sobolič. Ďalšie potvrdenie výnimočnosti ročníka 2006. Vôňa v znamení ešte primárnej ovocnej aromatiky, v ktorej dominuje najmä sušené ovocie, hrozienka, marhuľa. Chuť je výrazne sladká, olejovito guľatá a hladká. Opäť možno nájsť sušené ovocie, sladkosť vína pekne sekunduje svieža kyselina. Víno má 10,5% alkoholu, 8 gramov kyselín a 180 gramov cukru, čo zodpovedá 6 putňovému tokajskému výberu, dokonca je to spodná hranica pre výberovú esenciu.
Degustáciou nás sprevádzal okrem Miroslava Petrecha aj Vladimír Mrva, s humorom jemu vlastným. O každom víne sme debatovali, posudzovali ho, komu sa páčilo,komu nie, hľadali sme odpoveď na otázku aká je typická vôňa a chuť Rizlingu rýnskeho. Pri niektorých vzorkách boli k dispozícii podrobnejšie informácie o pôvode hrozna(typ pôdy), o technológii spracovania, atď. To všetko prispelo nielen k vynikajúcej nálade, ale myslím že mnohí sme sa naučili niečo nové.
Po ukončení riadenej degustácie sme sa ešte vrátili ku vzorkám, každý podľa vlastnej chuti. Ktoré víno teda bolo najlepšie? Na túto otázku jednoznačná odpoveď neexistuje. Každému sa páčilo niečo iné. Ak mám vybrať najlepšie tri vzorky, vyberiem vzorku č. 6, PD Mojmírovce, vzorku č. 9, Mrva & Stanko a vzorku č. 14, Chateau Belá. Mojmírovský rizling proste milujem. Či už ho vyrobil Roman Holec, alebo Vlado Mrva. Z Petrechových vín sa mi najviac páčil výber z hrozna, 2004. Ťažko porovnávať vína ročníka 2004 a 2006. Každé je iné a každé má svoje čaro.
V ten večer sa o kráľovi vín a víne kráľov hovorilo ešte dlho. Výborná nálada, ešte lepšie vína, štýlové prostredie,... . Na druhý deň ma hneď od rána čakala odborná degustácia a tak som sa chtiac-nechtiac, ale skôr nechtiac, musel rozlúčiť. Dúfam, že keď bude U Richtára večer venovaný inej odrode, budem mocť zostať v spoločnosti milovníkov a znalcov vína, dlhšie.
tv
Poznámky
* Egon Műller je nemecký výrobca vín, špecializujúci sa na Rizling rýnsky. Vyrába prírodne sladké vína vysokých prívlastkov, ktoré dosahujú rekordne vysoké ceny. Egon Műller sa pred rokmi pustil do projektu rekonštrukcie kaštieľa v Belej a spolu s Miroslavom Petrechom vyrábajú vína rovnakého štýlu ako v Nemecku. Rizling rýnsky zo Chateau Belá môžete vďaka Egonovi Műllerovi kúpiť vo Viedni, Paríži, New Yorku. Z hľadiska exportu ide pravdepodobne o najúspešnejšie slovenské vína.
** Vo všetkých prípadoch je obsah alkoholu v objemových percentách, obsah kyselín a zvyškového cukru je udávaný v gramoch na liter.