MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
27
marec
2023

Víno Vráble 2023

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 29. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2023, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
12
apríl
2023

Vínne trhy Pezinok 2023

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
14
apríl
2023

Angel Wines

Jemnosť vo flaši

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Revolučný uzáver na víno

Revolučný uzáver na víno

Zdá sa že v oblasti uzatvárania fliaš vína už bolo všetko vymyslené, ale opak je pravdou. Pôvodne malo ísť o spoločné predstavenie vín od viacerých vinárstiev uzatvorených novým uzáverom, ale karanténne opatrenia a prepad predaja vína všetko zmenili. A keďže jedno z týchto vín už stihlo získať zlatú medailu na Vinalies Paris, rozhodli sme sa tento nový spôsob uzatvárania vín predstaviť.



Na prvý pohľad je to jednoduché, veď vlastne nejde o nič iné ako o kombináciu dvoch uzáverov, ale výsledok je ohromujúci. Kým alumíniové uzávery zakonzervujú stav vína v akom sa nachádza v čase fľašovania a neumožňujú ďalší rozvoj vína, korkové zase prinášajú možnosť rozvoja vína z čoho profitujú predovšetkým prémiové vína. Daňou za použitie korku je nebezpečenstvo vzniku TCA, ktorú možno poznáte ako pachuť po korku, prejavujúci sa aj ako mokrý kartón, pleseň, či niekedy aj ako zatuchnutá handra.
 
Kombinácia oboch spôsobov prináša výhody konzervovania obsahu fľaše nepriepustnou hliníkovou fóliou a možnosťou rozvoja vína vďaka jemnej mikrooxidácii spôsobenej  kyslíkom ktorý je v korku obsiahnutý ako v špongii. Obsah kyslíku je možné regulovať veľkosťou a typom použitej korkovej zátky. Navyše v tomto prípade sa ukázalo že nedochádza k rozvoju TCA, nakoľko plesne zodpovedné za túto pachuť nemajú prístup ku kyslíku z dôvodu uzatvorenia alumíniovým skrutkovým uzáverom.
12345

Prvé víno, ktoré som mal možnosť ochutnať bolo ružové víno ovenčené zlatou medailou z Paríža. Senzoricky sa nepodobalo na nič čo som doteraz chutnal a objavovala sa v ňom neuveriteľne príťažlivá linka tropického ovocia. 

Nakoľko vinári zapojení do projektu sa ešte nerozhodli kedy oficiálne predstavia nový systém, zatiaľ nebudeme uvádzať o ktoré vína a vinárstva ide.