MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
30
júl
2022

Othello - Požitavský festival vína

Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Revolučný uzáver na víno

Revolučný uzáver na víno

Zdá sa že v oblasti uzatvárania fliaš vína už bolo všetko vymyslené, ale opak je pravdou. Pôvodne malo ísť o spoločné predstavenie vín od viacerých vinárstiev uzatvorených novým uzáverom, ale karanténne opatrenia a prepad predaja vína všetko zmenili. A keďže jedno z týchto vín už stihlo získať zlatú medailu na Vinalies Paris, rozhodli sme sa tento nový spôsob uzatvárania vín predstaviť.



Na prvý pohľad je to jednoduché, veď vlastne nejde o nič iné ako o kombináciu dvoch uzáverov, ale výsledok je ohromujúci. Kým alumíniové uzávery zakonzervujú stav vína v akom sa nachádza v čase fľašovania a neumožňujú ďalší rozvoj vína, korkové zase prinášajú možnosť rozvoja vína z čoho profitujú predovšetkým prémiové vína. Daňou za použitie korku je nebezpečenstvo vzniku TCA, ktorú možno poznáte ako pachuť po korku, prejavujúci sa aj ako mokrý kartón, pleseň, či niekedy aj ako zatuchnutá handra.
 
Kombinácia oboch spôsobov prináša výhody konzervovania obsahu fľaše nepriepustnou hliníkovou fóliou a možnosťou rozvoja vína vďaka jemnej mikrooxidácii spôsobenej  kyslíkom ktorý je v korku obsiahnutý ako v špongii. Obsah kyslíku je možné regulovať veľkosťou a typom použitej korkovej zátky. Navyše v tomto prípade sa ukázalo že nedochádza k rozvoju TCA, nakoľko plesne zodpovedné za túto pachuť nemajú prístup ku kyslíku z dôvodu uzatvorenia alumíniovým skrutkovým uzáverom.
12345

Prvé víno, ktoré som mal možnosť ochutnať bolo ružové víno ovenčené zlatou medailou z Paríža. Senzoricky sa nepodobalo na nič čo som doteraz chutnal a objavovala sa v ňom neuveriteľne príťažlivá linka tropického ovocia. 

Nakoľko vinári zapojení do projektu sa ešte nerozhodli kedy oficiálne predstavia nový systém, zatiaľ nebudeme uvádzať o ktoré vína a vinárstva ide.