Revolučný uzáver na víno
Zdá sa že v oblasti uzatvárania fliaš vína už bolo všetko vymyslené, ale opak je pravdou. Pôvodne malo ísť o spoločné predstavenie vín od viacerých vinárstiev uzatvorených novým uzáverom, ale karanténne opatrenia a prepad predaja vína všetko zmenili. A keďže jedno z týchto vín už stihlo získať zlatú medailu na Vinalies Paris, rozhodli sme sa tento nový spôsob uzatvárania vín predstaviť.
Na prvý pohľad je to jednoduché, veď vlastne nejde o nič iné ako o kombináciu dvoch uzáverov, ale výsledok je ohromujúci. Kým alumíniové uzávery zakonzervujú stav vína v akom sa nachádza v čase fľašovania a neumožňujú ďalší rozvoj vína, korkové zase prinášajú možnosť rozvoja vína z čoho profitujú predovšetkým prémiové vína. Daňou za použitie korku je nebezpečenstvo vzniku TCA, ktorú možno poznáte ako pachuť po korku, prejavujúci sa aj ako mokrý kartón, pleseň, či niekedy aj ako zatuchnutá handra.
Kombinácia oboch spôsobov prináša výhody konzervovania obsahu fľaše nepriepustnou hliníkovou fóliou a možnosťou rozvoja vína vďaka jemnej mikrooxidácii spôsobenej kyslíkom ktorý je v korku obsiahnutý ako v špongii. Obsah kyslíku je možné regulovať veľkosťou a typom použitej korkovej zátky. Navyše v tomto prípade sa ukázalo že nedochádza k rozvoju TCA, nakoľko plesne zodpovedné za túto pachuť nemajú prístup ku kyslíku z dôvodu uzatvorenia alumíniovým skrutkovým uzáverom.
Prvé víno, ktoré som mal možnosť ochutnať bolo ružové víno ovenčené zlatou medailou z Paríža. Senzoricky sa nepodobalo na nič čo som doteraz chutnal a objavovala sa v ňom neuveriteľne príťažlivá linka tropického ovocia.
Nakoľko vinári zapojení do projektu sa ešte nerozhodli kedy oficiálne predstavia nový systém, zatiaľ nebudeme uvádzať o ktoré vína a vinárstva ide.