MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
december
2022

Vinum novum 2022

Poslanie súťaže vín dopestovaných a vyrobených v roku 2022
a) Odborne posúdiť a vyhodnotiť vína vyrobené rôznymi technologickými postupmi a metódami z rôznych odrôd a z rôznych vinárskych oblastí. Získané poznatky a skúsenosti budú sprostredkované s cieľom skvalitnenia daného odboru.
b) Prezentovať kvalitné vína slovenskej produkcie širokej laickej ako i odbornej verejnosti, a tým podporiť výrobu, predaj a najmä všeobecné povedomie o týchto produktoch.
c) Sprostredkovať a prehĺbiť výrobné, obchodné a spoločenské vzťahy medzi výrobcami, obchodníkmi a spotrebiteľmi.
10
december
2022

Novianska ochutnávka mladých vín 2022

Prezentácia zúčastnených vzoriek súťaže VINUM NOVUM 2022,
oficiálne vyhodnotenie súťaže, odovzdávanie cien, medailí, verejná výstava vzoriek.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Revolučný uzáver na víno

Revolučný uzáver na víno

Zdá sa že v oblasti uzatvárania fliaš vína už bolo všetko vymyslené, ale opak je pravdou. Pôvodne malo ísť o spoločné predstavenie vín od viacerých vinárstiev uzatvorených novým uzáverom, ale karanténne opatrenia a prepad predaja vína všetko zmenili. A keďže jedno z týchto vín už stihlo získať zlatú medailu na Vinalies Paris, rozhodli sme sa tento nový spôsob uzatvárania vín predstaviť.



Na prvý pohľad je to jednoduché, veď vlastne nejde o nič iné ako o kombináciu dvoch uzáverov, ale výsledok je ohromujúci. Kým alumíniové uzávery zakonzervujú stav vína v akom sa nachádza v čase fľašovania a neumožňujú ďalší rozvoj vína, korkové zase prinášajú možnosť rozvoja vína z čoho profitujú predovšetkým prémiové vína. Daňou za použitie korku je nebezpečenstvo vzniku TCA, ktorú možno poznáte ako pachuť po korku, prejavujúci sa aj ako mokrý kartón, pleseň, či niekedy aj ako zatuchnutá handra.
 
Kombinácia oboch spôsobov prináša výhody konzervovania obsahu fľaše nepriepustnou hliníkovou fóliou a možnosťou rozvoja vína vďaka jemnej mikrooxidácii spôsobenej  kyslíkom ktorý je v korku obsiahnutý ako v špongii. Obsah kyslíku je možné regulovať veľkosťou a typom použitej korkovej zátky. Navyše v tomto prípade sa ukázalo že nedochádza k rozvoju TCA, nakoľko plesne zodpovedné za túto pachuť nemajú prístup ku kyslíku z dôvodu uzatvorenia alumíniovým skrutkovým uzáverom.
12345

Prvé víno, ktoré som mal možnosť ochutnať bolo ružové víno ovenčené zlatou medailou z Paríža. Senzoricky sa nepodobalo na nič čo som doteraz chutnal a objavovala sa v ňom neuveriteľne príťažlivá linka tropického ovocia. 

Nakoľko vinári zapojení do projektu sa ešte nerozhodli kedy oficiálne predstavia nový systém, zatiaľ nebudeme uvádzať o ktoré vína a vinárstva ide.