Reduktívny, kontra oxidatívny tokajský výber.
V predchádzajúcom článku o výstave tokajských vín vo Viničkách som sa Vám snažil
priblížiť atmosféru odbornej degustácie. Dnes sa trochu bližšie pozrieme na dve
slovenské vína. Jedno je od spoločnosti TOKAJ vín, s.r.o.(Macíkovci) a
reprezentuje reduktívne tokajské výbery(renesančné tokajské) a druhé od
Galafruit & Co, s.r.o. Tieto dve pivnice susedia a sú od seba vzdialené iba
pár metrov. Na porovnanie som vybral dve 5 putňové vína ročník 1993 a 2000.
Tokajský výber 5 putňový, 1993, Galafruit.
Tmavo jantárová farba, porovnateľná s koňakom.
Intenzívna vôňa sušeného ovocia, včelieho plástu a medu. Rovnako intenzívna chlebovinka, ktorá pôsobí až korenisto. Aj napriek výrazne tmavej farbe oxidatívne tóny „netrčia“ z pohára. V tomto víne nedokážem rozoznať nájsť odrodovú vôňu Furmintu.
V chuti opäť výrazná chlebovinka sprevádzaná sušeným exotickým ovocím. Rovnako ako vo vôni, aj v dochuti je cítiť niečo korenisté. Pri pozornejšom skúmaní korenistosť opäť pripisujem tej chlebovinke. V dochuti mierne oxidatívne tóny, kyselinky tak akurát. Vo výdychu sa vracia výrazná chlebovinka, spolu so sušeným exotickým ovocím. Ovocie sa dá definovať ako zmes ananásu, manga a figy.
Stupeň oxidácie, podľa farby vína je značný. Usudzujúc však podľa vône a chute je oxidácia ideálna. Desať ročné víno už stihlo dosiahnuť aj fľašovú zrelosť.
Tokajský výber 5 putňový, 2000, Macíkovci.
Intenzita farby je
porovnateľná so samorodným vínom. Svetlo jantárový odtieň.
Vo vôni je
zreteľne cítiť botritickú chlebovú kôrku a odrodovú vôňu Furmintu. Po zakrytí
pohára, pokrúžení a skoncentrovaní arómy sa zvýrazní ten Furmint.
Pri prvom
kontakte vína s ústami sa okamžite prejavuje ovocie. Ako prvé sa objavuje
prezreté mango. Je to hlavná ovocná chuť, doplnená o ďalšie jemné chute a
dochute. Možno nájsť stopy banánu, sušenej figy v duchuti sa objavuje trochu
kandizovanej pomarančovej kôry. Ak som pil víno studené v dochuti sa objavovalo
jablko(aj s jadierkami). Po oteplení je dochuť viac tokajská. Vystupuje chlebová
kôrka a Furmint. Po prehltnutí vystupuje na povrch mango. V momente prehltnutia
sa zvýrazní kyselinka, ktorá postupne odoznieva a zostáva po nej už toľkokrát
spomenuté mango. A vo výdychu ešte stále cítim mango.
Rozdiel medzi reduktívnym a oxidatívnym výberom je viac ako zreteľný.
Dvaja predstavitelia, z ktorých jeden zastupuje oxidatívne a druhý reduktívne
tokajské vína.
Oxidatívne tokajské sa vyznačuje výraznou
chlebovinkou. Ovocné tóny sa dajú charakterizovať výhradne ako sušené ovocie,
pričom sa však jednotlivé druhy ovocia zlievajú do jednej ťažko
charakterizovateľnej chute. Sušené exotické žlté ovocie je asi najlepšia
charakteristika. Možno je to iba môj pocit, ale zdá sa mi, že časom by sa v
tomto víne zvýrazňovala sušená figa na úkor žltého ovocia. Typické odrodové
arómy Furmintu už nenachádzam.
Reduktívne tokajské naproti tomu
obsahuje aj odrodový Furmint a čerstvé ovocie, ktoré je podstatne výraznejšie a
dá sa lepšie definovať(mango, banán, pomarančová kôra, jablko.) Škála ovocných
chutí je širšia, s teplotou vína postupne mení svoj charakter. Chlebová kôrka,
jeden z hlavných deskriptorov pri tokajských vínach sa objavuje aj tu, ale je
podstatne jemnejšia a už vôbec nie korenistá ako v porovnávanom oxidatívnom
víne. Oxidatívne vína sú v intenzite aromatiky o málo výraznejšie.
Pri spomienke na šampióna Viničiek Tokajský výber 6 putňový, od Istvána Szepsyho, sa mi zdá, že bol robený najprv prísne reduktívne a následne veľmi jemne oxidovaný v dreve. Ale je to iba môj dojem a vzhľadom na mimoriadny úspech(otvorenej fľaše) som si z neho iba lizol.
Ak na tomto mieste čakáte jednoznačného víťaza, čakáte márne. Obe vína sú zaujímavé. Pokiaľ hovoríme o oxidatívnych tokajský výberoch, ak narazíte na špičkové víno tak si ho celkom určite zapamätáte na hodne dlho. Zároveň však stúpa riziko, že víno ktoré ste si kúpili nebude práve bomba. Môže byť preoxidované(najčastejšia chyba) alebo iba unavené s nezaujímavým aromatickým profilom. A to nedokáže zachrániť ani 150 gramov cukru. Oxidácia musí byť pomalá a jemná.
Špičkový reduktívny výber si zapamätáte minimálne rovnako dlho ako ten oxidatívny. Šírka a intenzita ovocných chutí dokáže byť až omračujúca. Vzhľadom na citlivosť látok ktoré nesú ovocnú vôňu a chuť možno predpokladať, že životnosť bude kratšia ako je to v prípade oxidatívnych tokajov. No je rovnako celkom dobre možné, že víno sa vo fľaši bude postupne meniť a vyvíjať smerom k semioxidatívnemu médiu ktoré nás môže veľmi milo prekvapiť. Na túto otázku budeme poznať odpoveď až časom.
tv