Poriadne ľadová Frankovka
„Noc zo štvrtku na piatok má byť najchladnejšia. V piatok ráno budeme oberať ľadovú Frankovku, prídete?“ Hlas v telefóne patril ing. Milošovi Ševčíkovi, výrobnému riaditeľovi VZ Topoľčianky. Už dávno prestalo platiť že veľké podniky robia iba stoláky. Topoľčianky nosia medaile zo zahraničných výstav a úspechy dosahujú aj doma. Striebro na awc vienna´08, a striebro na Vinitaly(zatiaľ najvyššie hodnotené slovenské víno na tejto výstave), či víťaz kategórie sladkých vín Národného salónu vín 2008. Mimochodom, víťazom kategórie NSV je práve ľadová Frankovka. Inú odpoveď ako „Určite prídem“ určite ani Miloš Ševčík nečakal.
Po príchode do výrobného závodu som zobral foťák a vykročil do vinohradu. Slnko ešte nevyšlo a tak riadne tuhlo. Kým som prišiel k prvým neobratým strapcom Frankovky, prsty na spúšti foťáku mi už riadne stuhli. Keď som si odtrhol prvú bobuľku hrozna, bola na kosť zmrznutá. V ústach sa iba pomaly rozpúšťala a uvoľňovala chuť prezretého hrozna. Hrozno bolo vo výbornom zdravotnom stave, ale drozdy stihli načať a obrať časť úrody hneď ako dali dolu ochranné sito. Ženy v hrubých rukaviciach oberali hrozno a pre silný mráz ani takmer neprehovorili. Urobil som si preto rýchlo zopár záberov a rýchlo späť do tepla na čajíček. S hlavným technológom spoločnosti ing. Tiborom Fernerom sme sa bavili o úskaliach výroby ľadových vín a k tomu sme štýlovo aj nejaké ľadové vína ochutnali. Vinica z ktorej hrozno pochádza, je hneď za výrobným závodom, v jeho tesnom susedstve. Vinica je mladá má 3,5 roka a násada hrozna bola dosť vysoká, preto pristúpili k redukcii úrody ešte v auguste. Ako panenskú úrodu to však neoznačia, pretože panenskú úrodu zobrali ešte vlani keď bola vinica o rok mladšia. Asi tak po trištvrte hodine sme sa šli pozrieť do lisovne na mušt. Z malého lisu práve začala vytekať tmavoružová hustá šťava. V chuti bola veľmi sladká a hlavne čistá. Jedným z úskalí výroby ľadových vín je zdravotný stav hrozna a z toho vyplývajúce rôzne pachute. Tu však mali, povedal by som, neuveriteľne zdravé hrozno a tomu zodpovedá aj čistota chuti muštu, bez najmenších náznakov nejakej vady. V odmernom valci sa cukornatosť ani nepodarilo zistiť, pretože muštomer má stupnicu iba do hodnoty 30°NM. Laboratórne bola nakoniec stanovená hodnota 32,2 °NM. Hrozno nebolo zosušené, ale bolo dobre zmrazené. Oberačka sa začala pri teplote necelých -15 °C a ani po východe slnka teplota nestúpla nad -9 °C. Na víno sa môžeme tešiť tak asi o trištvrte roka.
tv
tv