Otvorené pivnice na SV. Urbana.
Deň otvorených pivníc na MVC je podujatie, ktorého popularita dávno presiahla hranice malokarpatskej oblasti či dokonca Slovenska. Vstupenky sú vždy beznádejne vypredané ešte skôr ako sa začne oficiálny predaj. Združenie MVC preto začalo „Otvorené pivnice“ organizovať 2 krát ročne. Jarná časť má názov Otvorené pivnice na Sv. Urbana a tento rok sa konali po prvýkrát. V úplne inej atmosfére, pod májovým slniečkom, sa na putovanie po pivniciach vydali takmer dve tisícky návštevníkov.
Otvorené pivnice na SV. Urbana.
Deň otvorených pivníc na MVC je podujatie, ktorého popularita dávno presiahla hranice malokarpatskej oblasti či dokonca Slovenska. Vstupenky sú vždy beznádejne vypredané ešte skôr ako sa začne oficiálny predaj. Združenie MVC preto začalo „Otvorené pivnice“ organizovať 2 krát ročne. Jarná časť má názov Otvorené pivnice na Sv. Urbana a tento rok sa konali po prvýkrát. V úplne inej atmosfére, pod májovým slniečkom, sa na putovanie po pivniciach vydali takmer dve tisícky návštevníkov.
V záhrade modranského kaštieľa, ktorý je sídlom MVC, organizátori podujatia pripravili slávnostné raňajky. Predseda MVC, Milan Pavelka predniesol slávnostný prípitok, čím boli Otvorené pivnice na Sv. Urbana zahájené. Počet hostí, ktorí prijali pozvanie ma prekvapil. Záhrada bola takmer plná.
Osemdesiat pivníc ktoré boli otvorené a kde vinári ponúkali svoje vína nie je možné fyzicky v priebehu jedného dňa navštíviť. Bol som veľmi zvedavý na vína od spoločnosti Villa vino Rača. Bol som pri tom keď sa sušilo hrozno na slamové víno, aj keď sa lisovali zmrazené strapce Frankovky modrej, bol teda najvyšší čas ich ochutnať. Prehliadka prírodne sladkých vín začala Rizlingom rýnskym, bobuľový výber, ktorý mal byť pôvodne ľadovým vínom. Jeden deň sa spracovala Frankovka a druhý deň už nemrzlo. Oberaný bol však až v januári. Nasledovali dve slamové vína, Rizling rýnsky a Rizling vlašský a fantastická ľadová Frankovka. Ja som mal však ešte jedno privilégium. Ochutnal som slamovú Frankovku. Vlastne dve slamové Frankovky. Ešte v čase sušenia hrozna som požiadal Ing. Vajczikovú, aby len tak na skúšku nechala zopár litrov Frankovky dokvasiť na prirodzenú úroveň alkoholu. Výsledok je viac ako zaujímavý. Víno s prirodzeným obsahom alkoholu cez 15% a zvyškovým cukrom. Niečo v štýle presláveného Amarone della Valpolicella. Bohužiaľ kľúče od auta mi dovolili iba ovoniavať. K vínam od Villa vino Rača sa ešte vrátim.
V Pezinku som sa zastavil v Hoteli Vinársky dom, kde hosťovala spoločnosť Karpatská perla. Ponuku spoločnosti prezentoval Štefan Krásny. V ponuke boli vína z radov JAGNET(akostné vína), VARIETO(vína s prívlastkom), napríklad aj Aurélius, ktorý získal Gran Menzione vo Verone.
V Modre som nemohol obísť Vináreň u Ludvika, kde svoje vína prezentovala spoločnosť Víno Ludvik. Andrej Kraus prezentoval širokú škálu svojich vín a práca ho tak bavila že dokonca odmietol vystriedanie, keď za ním prišla Oľga Bejdáková. Návštevníci z pivnice vychádzali s kartónmi vína a pán Žofiak nestíhal zásobovať. V Modre som bol zvedavý na novozrekonštruovanú pivnicu Michala Petríka. Útočisko pred slnkom v nej našli Igor Rariga a Ján Paták. Obaja výborní modranskí vinári.
Možno sa Vám zdá, že o víne som toho veľa nepopísal. Veď som ho (takmer) ani neochutnal. Chcel som iba nasať atmosféru Otvorených pivníc. Ale niektorých vinárov a ich vína si určite predstavíme bližšie, dúfam v blízkej budúcnosti.
tv
V záhrade modranského kaštieľa, ktorý je sídlom MVC, organizátori podujatia pripravili slávnostné raňajky. Predseda MVC, Milan Pavelka predniesol slávnostný prípitok, čím boli Otvorené pivnice na Sv. Urbana zahájené. Počet hostí, ktorí prijali pozvanie ma prekvapil. Záhrada bola takmer plná.
Osemdesiat pivníc ktoré boli otvorené a kde vinári ponúkali svoje vína nie je možné fyzicky v priebehu jedného dňa navštíviť. Bol som veľmi zvedavý na vína od spoločnosti Villa vino Rača. Bol som pri tom keď sa sušilo hrozno na slamové víno, aj keď sa lisovali zmrazené strapce Frankovky modrej, bol teda najvyšší čas ich ochutnať. Prehliadka prírodne sladkých vín začala Rizlingom rýnskym, bobuľový výber, ktorý mal byť pôvodne ľadovým vínom. Jeden deň sa spracovala Frankovka a druhý deň už nemrzlo. Oberaný bol však až v januári. Nasledovali dve slamové vína, Rizling rýnsky a Rizling vlašský a fantastická ľadová Frankovka. Ja som mal však ešte jedno privilégium. Ochutnal som slamovú Frankovku. Vlastne dve slamové Frankovky. Ešte v čase sušenia hrozna som požiadal Ing. Vajczikovú, aby len tak na skúšku nechala zopár litrov Frankovky dokvasiť na prirodzenú úroveň alkoholu. Výsledok je viac ako zaujímavý. Víno s prirodzeným obsahom alkoholu cez 15% a zvyškovým cukrom. Niečo v štýle presláveného Amarone della Valpolicella. Bohužiaľ kľúče od auta mi dovolili iba ovoniavať. K vínam od Villa vino Rača sa ešte vrátim.
V Pezinku som sa zastavil v Hoteli Vinársky dom, kde hosťovala spoločnosť Karpatská perla. Ponuku spoločnosti prezentoval Štefan Krásny. V ponuke boli vína z radov JAGNET(akostné vína), VARIETO(vína s prívlastkom), napríklad aj Aurélius, ktorý získal Gran Menzione vo Verone.
V Modre som nemohol obísť Vináreň u Ludvika, kde svoje vína prezentovala spoločnosť Víno Ludvik. Andrej Kraus prezentoval širokú škálu svojich vín a práca ho tak bavila že dokonca odmietol vystriedanie, keď za ním prišla Oľga Bejdáková. Návštevníci z pivnice vychádzali s kartónmi vína a pán Žofiak nestíhal zásobovať. V Modre som bol zvedavý na novozrekonštruovanú pivnicu Michala Petríka. Útočisko pred slnkom v nej našli Igor Rariga a Ján Paták. Obaja výborní modranskí vinári.
Možno sa Vám zdá, že o víne som toho veľa nepopísal. Veď som ho (takmer) ani neochutnal. Chcel som iba nasať atmosféru Otvorených pivníc. Ale niektorých vinárov a ich vína si určite predstavíme bližšie, dúfam v blízkej budúcnosti.
tv