MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > Z domova > 

Otvorené pivnice na SV. Urbana.

Deň otvorených pivníc na MVC je podujatie, ktorého popularita dávno presiahla hranice malokarpatskej oblasti či dokonca Slovenska. Vstupenky sú vždy beznádejne vypredané ešte skôr ako sa začne oficiálny predaj. Združenie MVC preto začalo „Otvorené pivnice“ organizovať 2 krát ročne. Jarná časť má názov Otvorené pivnice na Sv. Urbana a tento rok sa konali po prvýkrát. V úplne inej atmosfére, pod májovým slniečkom, sa na putovanie po pivniciach vydali takmer dve tisícky návštevníkov.

Otvorené pivnice na SV. Urbana.

Deň otvorených pivníc na MVC je podujatie, ktorého popularita dávno presiahla hranice malokarpatskej oblasti či dokonca Slovenska. Vstupenky sú vždy beznádejne vypredané ešte skôr ako sa začne oficiálny predaj. Združenie MVC preto začalo „Otvorené pivnice“ organizovať 2 krát ročne. Jarná časť má názov Otvorené pivnice na Sv. Urbana a tento rok sa konali po prvýkrát. V úplne inej atmosfére, pod májovým slniečkom, sa na putovanie po pivniciach vydali takmer dve tisícky návštevníkov.

V záhrade modranského kaštieľa, ktorý je sídlom MVC, organizátori podujatia pripravili slávnostné raňajky. Predseda MVC, Milan Pavelka predniesol slávnostný prípitok, čím boli Otvorené pivnice na Sv. Urbana zahájené. Počet hostí, ktorí prijali pozvanie ma prekvapil. Záhrada bola takmer plná.

Osemdesiat pivníc ktoré boli otvorené a kde vinári ponúkali svoje vína nie je možné fyzicky v priebehu jedného dňa navštíviť. Bol som veľmi zvedavý na vína od spoločnosti Villa vino Rača. Bol som pri tom keď sa sušilo hrozno na slamové víno, aj keď sa lisovali zmrazené strapce Frankovky modrej, bol teda najvyšší čas ich ochutnať. Prehliadka prírodne sladkých vín začala Rizlingom rýnskym, bobuľový výber, ktorý mal byť pôvodne ľadovým vínom. Jeden deň sa spracovala Frankovka a druhý deň už nemrzlo. Oberaný bol však až v januári. Nasledovali dve slamové vína, Rizling rýnsky a Rizling vlašský a fantastická ľadová Frankovka. Ja som mal však ešte jedno privilégium. Ochutnal som slamovú Frankovku. Vlastne dve slamové Frankovky. Ešte v čase sušenia hrozna som požiadal Ing. Vajczikovú, aby len tak na skúšku nechala zopár litrov Frankovky dokvasiť na prirodzenú úroveň alkoholu. Výsledok je viac ako zaujímavý. Víno s prirodzeným obsahom alkoholu cez 15% a zvyškovým cukrom. Niečo v štýle presláveného Amarone della Valpolicella. Bohužiaľ kľúče od auta mi dovolili iba ovoniavať. K vínam od Villa vino Rača sa ešte vrátim.

V Pezinku som sa zastavil v Hoteli Vinársky dom, kde hosťovala spoločnosť Karpatská perla. Ponuku spoločnosti prezentoval Štefan Krásny. V ponuke boli vína z radov JAGNET(akostné vína), VARIETO(vína s prívlastkom), napríklad aj Aurélius, ktorý získal Gran Menzione vo Verone.

V Modre som nemohol obísť Vináreň u Ludvika, kde svoje vína prezentovala spoločnosť Víno Ludvik. Andrej Kraus prezentoval širokú škálu svojich vín a práca ho tak bavila že dokonca odmietol vystriedanie, keď za ním prišla Oľga Bejdáková. Návštevníci z pivnice vychádzali s kartónmi vína a pán Žofiak nestíhal zásobovať. V Modre som bol zvedavý na novozrekonštruovanú pivnicu Michala Petríka. Útočisko pred slnkom v nej našli Igor Rariga a Ján Paták. Obaja výborní modranskí vinári.

Možno sa Vám zdá, že o víne som toho veľa nepopísal. Veď som ho (takmer) ani neochutnal. Chcel som iba nasať atmosféru Otvorených pivníc. Ale niektorých vinárov a ich vína si určite predstavíme bližšie, dúfam v blízkej budúcnosti.

tv